Stäng Fastbox Maxi

Din Fastbox är nu en Fastbox Maxi på grund av produkten som är tillagd till din Fastbox. Läs mer om Fastbox via länken:

Fastbox
Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Audiola Radio

Kapitel 3: 1925 - 1930

Dansk radioproduktion etablerad i Kolding


Efter att ha separerat Solars mätarverksamhet i Dansk Målerværksted byter vd Jacob Jørgensen verksamhetsgrunden för Nordisk Solar Compagni 1925 till "tillverkning och hel försäljning av elektriska artiklar och radio".

Med ett stort intresse har Jacob Jørgensen observerat hur människors intresse för radiomottagning har ökat sedan de första testerna 1923. Och när en rad statliga radiostationer, ledda av brittiska BBC, etableras i Europa har den visionära köpmannen ingen tvivlar på att sändning kommer att bli en elektronisk massmedia. Jacob Jørgensen är säker på att radion snabbt kommer att bli utbredd och en vanlig hushållsartikel, precis som el.

Upptagen verksamhet i Haderslevgade
Mycket har hänt sedan Nordisk Solar Compagni etablerades på första våningen i Rendebanen 6 i Kolding 1919. Den explosiva tillväxten har redan resulterat i en platsbyte två gånger. Och även om den fina adressen i Haderslevgade har gett lite extra utrymme, är det fortfarande nödvändigt att hyra ytterligare lager på två separata platser i staden.

Den nya moderna och elektrifierade världen fascinerar alla och tar särskilt tag i storstäderna. Solar känner också den ökande efterfrågan eftersom det inte längre räcker med att bara köra ett enda paket till tågstationen.

Den första svängande försäljningsrepresentanten för företaget N.C. Jehrbo är en uthållig man som bara ökar rörelsen. Jehrbo reser långt och brett. Han är pålitlig och med sin kompetenta vägledning och pålitliga utseende kan många avlägsna elektriska entreprenörer sätta ett ansikte på Solar. Nya kunder rullar in och det dagliga antalet order ökar med en hastighet utan motstycke.


Audiola Radio logo

 

Danish Audiola Radio adDansk Audiola Radio -annons som stämplar radion som hemmets centrum


Audiola Radio produktion 1930

Radioproduktion - en ny era
År 1924, bredvid motorfordon, är radiomottagning det bäst täckta temat i pressen vid den tiden. Nordisk Solar Compagni anskaffar en rad radiokomponenter, som säljs till byggmästare, och Jacob Jørgensen bestämmer sig för att undersöka sina alternativ för tillverkning av radioapparater. Det går inte en minut innan blåslampor och lödkolv köps. Efter att ha experimenterat i några månader tillsammans med den skickliga lokala telegrafoperatören Meyer lyckas Jacob Jørgensen och hans två anställda Johs Olesen och N.C. Jehrbo sätta ihop två fungerande prototyper hösten 1924.

Vid denna tidpunkt är Jørgensen faktiskt redo att starta produktionen och drivs med hopp, han väntar på regeringens officiella tillkännagivande om att tilldela det danska sändningsföretaget en sändningslicens. När det äntligen händer den 1 april 1925 sätter Nordisk Solar Compagni igång sin produktion av radioapparater under namnet Audiola.

1942 audiola

Audiola radioproduktion 1942

Den entusiastiska Jehrbo kommer med namnet, vilket är en sammandragning av Audion -lampan och den amerikanska radiofabriken Radiola. Johs Olesen utses till Supervisor och ansvarar för att hantera själva produktionen. Ingenjör S. Lindberg anlitas för att ansvara för utvecklingen.

År 1926 släppte Nordisk Solar Compagni den första mottagaren ”4 lampor Audiola de Luxe”. Enheten kostar 160 DKK (nuvärde 5 445 DKK) och säljs endast som grossist till elektriker. Medan nya modeller går med i sortimentet, börjar Audiola också att tillverka högtalare.

Nordisk Solar Compagni som ansvarar för all marknadsföring och försäljning av Audiola, publicerar den första Audiola NSC -katalogen 1929. Samtidigt förbereder Jacob Jørgensen sig för att exportera genom att ha en engelsk broschyr. Här nämns fyra radioapparater och NSC -högtalaren.

English Audiola brochure    

Engelska Audiola broschyr

Tidpunkten för Jacob Jørgensens satsning på tillverkning av radioapparater är framstående. Antalet lyssnare ökar med timmen. År 1926 registreras cirka 130 000 licensbetalande lyssnare. År 1939 äger 80% av alla danska hushåll en radio.

De första grenarna
Eftersom försäljningen av både elektriska material och radioapparater utvecklas nästan explosivt samtidigt, finns det ett brådskande behov av att utöka den fysiska omgivningen. År 1928 köper Solar en betydande del av fastigheten med namnet "Borgen" (slottet) i Haderslevgade och etablerar en större verkstad och lager. 1 juli 1929 öppnar Solar sin första filial i Aarhus och bara fem månader senare följer en filial i Nykøbing Falster.

Audiola Radio, 200 anställda och en radio var sjunde minut
Audiola Radio tillverkar radio, högtalare och grammofoner fram till 1957. Under åren 1926-1931 produceras 15 000 enheter och under perioden 1932-1942 uppgår produktionen till 60 000 enheter.
Audiola radio production 1942, haderslevvej

Audiola radioproduktion i Haderslevgade, 1942

Efter andra världskriget byggs en fjärde våning ovanpå fabriken och produktionen går långsamt upp igen. År 1947 är fabriken klar med en ökad kapacitet. Från det nya löpande bandet är en radio klar varje 7: e minut. 1950 sysselsätter fabriken cirka 200 anställda och producerar ca. 15 000 enheter det året.

Audiola Radio uppnår en marknadsandel på cirka 10% i Danmark och anses vara en betydande aktör i den danska radioindustrin. Audiola Radio A/S genererar betydande export till tio länder i Europa och Sydamerika

Turkish audiola ad

Turkiska Audiola -annons

Från allmänt partnerskap till aktiebolag
I december 1930 byter Nordisk Solar Compagni till ett publikt aktiebolag. Det nya företagsformen stärker Solars rykte som en välgrundad dansk tillverkare och handelsföretag i både danska och utländska affärspartners ögon.

Samtidigt lyckas Jacob Jørgensen öka företagets aktiekapital så att det fortfarande finns utrymme för investeringar och utbyggnad av Solars affärsverksamhet. Han planerar att etablera ännu ett tillverkningsföretag.

Läs mer i nästa kapitel, som kommer ut 17 april 2019.

Tillbaka till det förflutna

Ta en titt bakom kulisserna för en av de tidigaste radioproduktionerna i Danmark. Här ser vi arbetet pågår och en glimt av "slottet" under de tidiga Audiola -dagarna. Känn historien och se Solars grundare Jacob Jørgensen ta en närmare titt på en högtalare.