Nordisk Solar Compagni tar fram den stora plånboken

I början av 1989 är Nordisk Solar Compagni den ledande elgrossisten i Danmark. Företaget utnyttjar sin kassahög, som 1987 har ett uppskattat nettoförmögenhet på 518 miljoner DKK, när de gör sitt första utländska förvärv; Westbo El Grossist AB i Sverige. Detta utlöser den förväntade expansionen utomlands, som gruppen har förberett sig för sedan dotterbolaget Solar International A/S bildades i oktober 1987.

Verkställande ledningen uppger att expansionen kommer att ske under de kommande åren i ett lugnt och enkelt tempo utan några snabba förvärv och expansionen kommer främst att rikta sig till de närmaste marknaderna i Tyskland, Sverige och Norge.

De senaste åren har den nationella elgrossisten investerat stort i etableringen av ett modernt centrallager i Vejen. Upphandlings- och lagerfunktionerna är centraliserade och med en banbrytande omstrukturering av produktdistributionen erbjuder Solar nu daglig leverans till sina många entreprenörer och branschkunder. En mycket användbar tjänst.

Sedan början 1919 har Solar vuxit till att bli Danmarks ledande grossist. Under de första 70 åren av företagets historia fokuserade det bara sin verksamhet på Danmark, Grönland och Färöarna. Men nu ser Solar på att utöka sina affärs- och distributionskoncept till grannmarknaderna genom att förvärva lokala företag. Det ökade verksamhetsområdet kommer att säkerställa solens framtida tillväxt. Samtidigt kommer den större volymen också att stärka företaget i en värld med ökande konkurrens från internationella grossister.

Från en dansk till en nordeuropeisk grossist
Det visar sig snabbt att att säga att expansionen skulle ske på ett lugnt och fredligt sätt inte riktigt passade räkningen. Ett stort arbete och många månaders förhandlingar lönar sig plötsligt och styrelsen godkänner ytterligare fyra förvärv, redan våren 1989.

Sverige

Förutom Westbo El Grossist AB förvärvar företaget också Grosseliten AB 1989. Under de kommande åren förvärvar Solar ytterligare fem svenska företag; Elgrossisten Göran Arnesson AB, Elektro Mickie AB, Elektro Elco AB, Electrica AB och Direkt-El AB. Tillsammans utgör de grunden för Solar Sverige AB, som förvaltas av VD Kjell Svensson.

Tyskland

När Berlinmuren föll i november 1989 avslutar Solar en due diligence när det gäller förvärvet av den nordtyska grossisten Elektro Vertrieb Nord GmbH med huvudkontor i Neumünster. Under de kommande åren följs köpet av ytterligare förvärv av Berlin -grossisten Georg Herrchen Gmbh & Co KG och företaget R. Janke GmbH i Lübeck. Tillsammans utgör de grunden för dåvarande Solar Deutschland GmbH.

Nederländerna

1996 förvärvar Solar den framstående holländska grossisten Brinkman & Germeraad BV, plus intresseföretag i Nederländerna och Belgien. Ett nytt, modernt centrallager etableras och eftersom Solar senare förvärvar alla aktier i Groothandel Electro Automatisering Smelt BV utgör de grunden för den nationella tekniska grossisten som vi idag känner till som Solar Nederland B.V.

Poland

Parallellt med etableringen av Solar Nederland lyckas Solar förvärva flera mindre grossister i Polen 1998. Solar påbörjar utvecklingen och implementeringen av en ny gemensam IT -plattform i Polen, som är en stor del av sammanslagningen. Och som huvudkontor och ett centrallager etableras i Lodz väster om Warszawa, har företaget Solar Polska Sp. Zoo. Är född.

Norge

Trots att den ursprungliga planen var att expandera på de närliggande marknaderna går det 10 år innan Solar lyckas plantera sin flagga i Norge. År 2000 blir Siemens Elektroengros AS Norge en del av Solar. Tilläggsförvärvet av Elektrogrossisten Sør AS och efterföljande etablering av ett centrallager på Gardermoen, Solarians är snabba och effektiva med att placera hörnstenarna i Solar Norge A/S, som vi känner till idag.

Finland

Bara 6 månader efter att avtalet med Siemens Elektroengros tecknats i Norge, lyckas Solar förvärva det finska företaget Viikinkikaapili OY i Helsingfors. Det visar sig dock att det inte är möjligt att göra ytterligare förvärv och hålla en tillräcklig volym som behövs för att hålla företaget flytande. Därför, efter några år, säljer Solar affärsverksamheten i Finish -dotterbolaget till el-, värme- och VVS -grossisten Ahlsell.

Kompetens och konceptutveckling:
För att förvärven ska ge den önskade synergin till Solar måste de nya företagen utomlands fokusera på att utveckla tekniska kompetenser och introducera Solars koncept. Det var en antagen princip och Solar krävde att de nya dotterbolagen etablerade centrala lager, utvecklade elektroniska affärslösningar och implementerade nattleverans, för att de skulle leva upp till Solars grossistkoncept:

Kunden måste få rätt produkt, vid rätt tidpunkt, på rätt plats och i rätt mängd och åtföljd av rätt teknisk och kommersiell support.

Branschförändring och en ny affärsstrategi
Efter cirka tio år med en effektiv horisontell marknadstillväxtstrategi och förvärv av mer än 30 företag innehar Solar positionen som en dansk ägd grossist med sju dotterbolag på den nordeuropeiska marknaden, vid millennieskiftet.

2003 beslutar koncernledningen att ändra och anpassa tillväxtstrategin så att den matchar den föränderliga branschen. Förändringen finns på flera marknader där så kallade tekniska entreprenörer tar på sig leverans och installation av kompletta tekniska lösningar inom el, värme och VVS och ventilation.

Följaktligen uppdateras och omformuleras Solars affärsstrategi 2004: ”Grossisthandel och distribution av el-, värme- och VVS- och ventilationskomponenter”

Budskapet är klart och får inte misstas. Solars tidigare horisontella tillväxtstrategi måste bli mer vertikal. Nu bör tillväxten komma från en ökad marknadspenetration på den befintliga marknaden och baserat på ett betydligt utökat produktsortiment.

Redan i september samma år meddelar Solar Danmarks verkställande ledning inrättandet av en uppvärmnings- och VVS -avdelning.

Taking over Europe

På 90 -talet var Solar International en expanderande verksamhet. Denna film tar oss med på en rundtur genom solländerna, våra kontor och centrala lager. Då var vi också belägna i Finland och Tyskland.

Historiska perspektiv

1989 föll Berlinmurens första tegelsten till marken. Videon visar några bilder från den mycket historiska perioden.