Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

EU-DIREKTIV FÖR BELYSNINGSPRODUKTER

Lysrör fasas ut inom EU – Vad kommer att förändras

Under våren 2022 reviderade EU-kommissionen RoHS-direktivet 2011/65/EU. Detta definierar bland annat hanteringen av kvicksilverhaltiga ljuskällor. Ta reda på allt om de nya förändringarna och hur du hanterar förbudet mot lysrör i framtiden.

Vilka är konsekvenserna av detta förbud?

De nya tilläggen till RoHS-direktivet kommer att förbjuda kvicksilver i urladdningslampor från mitten av nästa år. Direktivet innehöll undantag för ett antal produkter, som nu har reviderats av EU-kommissionen – med stor påverkan på lysrörsprodukter.

T5/T8-utfasningen träder i kraft 2023. Men det är inte allt.

SLR2 (Ecodesign Regulation, som har funnits sedan september 2021) fasar också ut produkter som inte uppfyller effektivitetskraven.

Direktivet blir därmed en ytterligare, stark drivkraft för LED-transformationen. Tillsammans bidrar båda regelverken till att skydda miljön och folkhälsan genom att upprätthålla klimatvänlig hållbar belysning.

Med en bred och flexibel portfölj av lösningar är Solar Light optimalt förberedd för renoveringsvågen.

Kontakta oss - vi vägleder dig i bytet till LED-belysning

RoHS för allmän belysning

> Förbud mot kompaktlysrör från
   24. februari 2023

> Förbud mot T5- och T8- lysrör från
   24. augusti 2023

> Förbud mot halogenlampor G9 från
   1. september 2023

> Ett antal produkter har redan fasats ut pr
   1. september 2021

Ingen mer ersättning

Från och med 1 september 2023 kommer tillverkarna inte längre att sälja T5- och T8- lysrör till återförsäljare. Lysrören kan dock fortfarande säljas kommersiellt. Men för varje defekt T5- eller T8-lampa ökar trycket för att hitta en lämplig ersättare.

Elektriker är en bristvara

Redan idag finns en betydligt större efterfrågan på elinstallatörernas arbete än vad som kan betjänas. Cirka 40 % av industriföretagen tänder fortfarande sina flera miljoner kvadratmeter med T8 eller T5 lysrör. Det är inte svårt att dra slutsatsen att situationen kommer att förvärras avsevärt. Före den 1 september 2023 måste tusentals företag konvertera sin belysning till LED-belysning. Annars finns det i värsta fall risk för driftfel och stillestånd.

Prisökning

Efterfrågan avgör priset. Detta gäller även LED-ljuskällor. Å ena sidan är det logiskt att med ökande efterfrågan sjunker produktionskostnaderna och därmed försäljningspriset. Å andra sidan kommer priset på de nya LED-rören troligen att öka när slutet av T5- och T8-produktionen närmar sig. Samtidigt stiger elkostnaderna just nu, vilket redan nu kan mildras med snabba åtgärder och byte av traditionella ljuskällor till modern LED-teknik.

Spara stort

med små investeringar i energibesparande belysningslösningar

/globalassets/shared/concepts/solar-light/landingpages/eu-regulation_lysror_graphic_blue_se_.jpg

Effektiv renovering kräver smarta lösningar

Föråldrade, ineffektiva belysningsanläggningar är för närvarande under dubbelt tryck:

Å ena sidan föreskriver ekodesigndirektivet vissa minimienergieffektivitetsvärden för lampor från 2023 och förbjuder i detta sammanhang marknadsföring av T8-lampor.

Å andra sidan kommer de nya tilläggen till RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) att gradvis förbjuda användningen av kvicksilver i urladdningslampor från 2023, eftersom kvicksilverfria LED-lösningar finns tillgängliga som ett alternativ för alla standarder applikationer.

Eftersom motsvarande lösningar har använts som standard i alla applikationer i decennier finns det i många fall ett akut behov av åtgärder.

 

Vad används som ersättning för traditionella lysrör?

LED-ljuskällor är just nu i fokus som alternativa ljuskällor. Eftersom LED ger avgörande fördelar jämfört med lysrör.

Jämfört med andra ljuskällor har LED-ljuskällor en mycket hög energieffektivitet. Till exempel kan upp till 80 procent av den energi som tidigare förbrukades av traditionella ljuskällor sparas. Anledningen till detta ligger i den ljusemitterande diodens halvledare. Detta avger ljuset starkare och klarare, men drar samtidigt mindre energi. En lysdiod fungerar även utan skadliga kemikalier (som kvicksilver i energisnåla ljuskällor och kvicksilverlampor). Detta gör dem mycket mer miljövänliga än tidigare tekniker.

Är det endast det gamla lysröret som behöver bytas ut mot ett LED-rör, eller om hela armaturen bör bytas mot ny med modern LED-teknik måste noggrant övervägas. De högre anskaffningskostnaderna för nya LED-armaturer jämfört med konventionella lampor kan dock verka skrämmande till en början.

Däremot kommer du mycket snabbt att kunna se effekten av investeringen genom kraftigt sjunkande utgifter på både förbruknings- och underhållskontot. En bra och genomtänkt LED-anläggning betalar sig vanligtvis efter några år, beroende på applikation.

Sedan finns det de olika färgtemperaturerna. En LED kan lysa i varmvitt, kallvitt eller till och med simulera dagsljus. Detta gör dem användbara i många applikationer.

Sist men inte minst finns LED i olika ljusintensiteter. Detta möjliggör bättre anpassning till individuella krav – sensorer som komplement gör det möjligt att styra och anpassa ljuset efter tid på dygnet, trafik och allmänt ljusinfall, allt med en effektiv energibesparing och låga driftskostnader som följd.

Fördelar med LED-armaturer:

- Lång livslängd

- Hög energieffektivitet

- Flexibilitet avseende olika färgtemperaturer

- Utmärkt ljuskvalitet

Solar_AlgonomyBanner_SE_1900x100px_lysrør.jpg

Företag kan använda den oundvikliga omstruktureringen på medellång sikt som en enorm möjlighet." CARSTEN LØVGREN, FÖRSÄLJNINGSCHEF PÅ SOLAR LIGHT

LED-renovering ger många fler möjligheter än utmaningar

Med ett lämpligt finansieringskoncept kan en LED-konvertering vanligtvis genomföras kostnadsneutralt genom besparingarna i driftskostnader.

Samtidigt höjs ljuskvaliteten och komforten för användaren. En renovering behöver inte vara komplicerad. "Om de vill kan kunderna anförtro oss som en fullserviceleverantör av alla belysningsrelaterade uppgifter och få skräddarsydd, tekniskt ledande belysning utan svårighet eller risk", säger Carsten Løvgren.

Bra att veta: Många av de senaste Solar Light-produkterna är specialdesignade för snabb och enkel renovering, dessutom fokuserar vi på hållbara armaturer med utbytbara LED-paneler och driver. Miljövänliga och biologiskt nedbrytbara alternativ till plast hittar också allt mer in i vår produktportfölj. Korta leveransvägar tack vare leverantörer inom EU stödjer den hållbara idén.

Inverso II

Downlights

Byt ut downlights med halogen, eftersom dessa fasas ut i september 2023 – till nya Inverso II LED-downlight.
Se hela serien
IP23-klassade armaturer

Industriarmaturer

Byt ut dina gamla lysrörsarmaturer - till nya energieffektiva industriarmaturer med modern LED-teknik.
Se vårt urval
IP44-klassade armaturer

Omklädningsrum och kök

Många omklädningsrum och storkök har armaturer med lysrör – även här finns möjligheten att uppdatera till nya LED-lösningar.
Till produkterna

 

Det är bättre att städa upp omedelbart

Som en del av en renovering bör företag absolut tänka på sensorer och ljusstyrning. Eftersom den exakta styrningen av ljuset minskar energiförbrukningen jämfört med okontrollerade system.

Dessutom öppnar ett ljusstyrningssystem för många andra möjligheter, såsom extern styrning och övervakning av belysningsinstallationen ända ner till ljuspunktsnivå via olika mjukvarulösningar eller via en app.

Detta ökar transparensen och minskar underhållskostnaderna genom förutsägande underhållstillämpningar.

Mer om ljusstyrning