Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

KOMETKARRIÄR

– Ida Norström agerar när andra funderar

Innan hon tagit sig igenom halva gymnasiet var hon
klar med sina 1 600 lärlingstimmar, och sedan dess
har saker bara gått ännu snabbare för Ida Norström.

Det egna bolaget EE Solutions växer så det knakar
– men resan har knappt börjat.

 

 

 

TEXT: Magnus Carlsson
FOTON: Samuel Unéus

Det var långt från självklart att Ida Norström skulle hamna i elbranschen. Ingen annan i hennes familj hade hantverkarbakgrund, det hade däremot deras granne Staffan Schager – och det var till hans elfirma som Ida sökte sig när det var dags för prao i åttonde klass.

– Jag tyckte det var skitkul från första början. Det kändes kul att få jobba med kroppen och jag uppskattade också de utmaningarna som jobbet innebar, säger Ida Norström.

Med den insikten i ryggen sökte sig Ida till el- och energiprogrammet på gymnasiet, som hon läste samtidigt som hon hade en timanställning vid sidan av. Och när det under gymnasieutbildningen var dags för Ung Företagsamhet, UF, fick hon en idé. – Tanken var att man skulle göra något man är bra på. Jag läste el och energi och jag gillade det, så varför inte starta en egen elfirma som UF?

“Kanonpris för kunden”
Sagt och gjort blev det precis så. Ida Norströms UF-företag blev en liten men ambitiös elfirma, och det beslutet är inget som Ida någonsin har ångrat.

– I efterhand är jag väldigt glad att jag inte funderade så mycket, att jag bara körde. Jag ringde Elsäkerhetsverket och kollade vad som gällde. Då behövde man inte ha någon behörig anställd, utan jag kunde i stället ha en behörig elfirma som besiktigade det jag gjorde. Det här gjorde också att jag kunde erbjuda ett riktigt kanonpris för kunden.

UF-bolaget vann silver på SM i UF-företagande 2017, och halvvägs genom gymnasiet hade Ida Norström redan samlat ihop sina 1 600 lärlingstimmar. Grunden till hennes fortsatta karriär var lagd, och sedan dess har den fortsatt spikrakt uppåt.

En modern elfirma
Efter gymnasiet började Ida jobba hos sin gamla praohandledare Staffan, som vid den tiden mestadels arbetade med traditionella elinstallationer. Ida lyckades dock övertyga honom om att de skulle byta inriktning, och snart var det gemensamma bolaget Energy Effective Solutions fött. – Vi gör fortfarande alla typer av installationer, men vi lägger stor viktigt vid att försöka vara en modern elfirma, berättar Ida. Vi vill förändra branschen och driva den i rätt riktning. Vi jobbar mycket med solceller, laddboxar, smarta hem och andra moderna lösningar. Det är fortfarande inte så många som satsar på det fullt ut, och vi är helt övertygade om att det är rätt väg att gå. Det mesta tyder just nu också på att Ida Norström har rätt.

Efterfrågan på Energy Effective Solutions tjänster är enorm och Ida själv beskriver det som att man “knappt hinner skicka ut offerter”. Bolaget har redan vuxit till 15 anställda, men ambitionen är samtidigt att hellre växa hållbart än snabbt.

– Marknaden skriker efter solceller och hållbara energilösningar, så helt klart behöver vi bli fler. Men det är också svårt att hitta rätt personal, vi vill ha bra personer med rätt värderingar som också vill stanna länge. Vi växer organiskt och tar det gärna i vår takt. Den dagen Energy Effective Solutions vill växla upp takten är möjligheterna också goda. Ida har redan fått flera erbjudanden från intressenter som vill köpa hela eller delar av bolaget.

– Det har dock inte känts aktuellt. Vi vill helt enkelt inte ge bort några procent av bolaget, och dessutom har vår resa bara börjat. Visst har vi alltid öron och ögon öppna, men det vi gör är väldigt lönsamt och i nuläget har vi inga krediter eller lån hos banken.

… Att gå i skolan:

“Jag fick deala lite med läraren. Jag var inte i skolan alla dagar eftersom jag hade en timanställning samtidigt.

Men det blev ju bra.”

… Att ge sig in i elbranschen:

“Jag visste att det var dit jag ville. Men jag kände också genast: det här kan jag göra bättre. Elföretag är rätt gubbiga och kör på som de alltid gjort.

Ingen ville göra det jag ville göra, så då fick jag göra det själv.”

… Att vara entreprenör:

“Att vara entreprenör tror jag är något man har i sig. Man bara kör, utan att tänka så mycket.

Jag har just nu väldigt svårt att se mig själv som anställd någonstans.”

“Tanken var att man skulle göra något man är bra på. Jag läste el och energi och jag gillade det, så varför inte starta en egen elfirma som UF”

IDA NORSTRÖM
VD och grundare, EE Solutions

… Att hitta personal:

“Det är svårt. Det finns för få med rätt kompetens, och vi vill att de personerna vi anställer ska komma in bra i gruppen.
Vi jobbar mycket med att kommunicera med vad vi står för och vilka värderingar vi har, det tror jag kan vara ett bra sätt att locka rätt personer.”

… Att vara på fältet

“I dag är jag mycket på kontoret, men någon gång i veckan är jag alltid ute på fältet.

Det är väldigt kul och det var ju därför jag en gång började.”

/globalassets/se/solar-magasin/2022-sm2/artikel-04-kometkarriar/ida-ee-solutions-solar-portratt-1200x1200.jpg

Vill expandera
Ida Norströms vision är att på sikt kunna skala upp Energy Effective Solutions till fler städer. I dag har man kontor och lager i sörmländska Åkers Styckebruk, och de flesta jobben i dag utförs i Sörmland och Stockholmsregionen. – Ett första steg skulle absolut kunna vara att ha en filial i Stockholm, vi får sjukt mycket förfrågningar på solceller där. Samtidigt behöver vi förbättra vårt lager, det har inte riktigt hängt med i samma takt som vi har vuxit. Vi är i full gång med den processen, och när vi nu får bättre struktur på det så är vi också bättre rustade för att fortsätta växa.

Ida Norström
Ålder: 24
Bor: Mariefred
Gör: VD och grundare av Energy Effective Solutions

Ida Norströms insatser som entreprenör har blivit flitigt uppmärksammade. Hon har bland annat vunnit Founder’s Alliances pris Young Founder Of The Year 2021 och Årets unga entreprenör i Europa vid AmCham EU Youth Entrepreneurship Award 2022. Men även om det mesta går hennes väg just nu, så finns det också dagar då hon stöter på utmaningar – inte minst i form av fördomar. – Jag råkar ju ha den dåliga kombinationen av att både vara kvinna och ung, och det är generellt två minus i den här branschen. Den äldre generationen kan ofta vara svår, och man måste hävda sig. Om jag och en manlig kollega är på besök någonstans så behöver jag direkt få dem att förstå att jag vet vad jag pratar om, säger Ida, och fortsätter:

– Samtidigt känns det som att det ändå går åt rätt håll. Visst är branschen full av gubbar som gör som de alltid har gjort, men det blir ändå bättre hela tiden. Jag tror också att vi i branschen behöver bli bättre på att visa upp fler sidor av yrket. Man är inte bara på stora byggen och sätter kabelstegar och drar jäkligt tunga kablar. Det finns andra moment att fokusera på också, vilket vi visar med vårt företag. Kan det få fler tjejer att upptäcka branschen är det bara positivt.