Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Recept

Gott och enkelt med Gottigheter

Jennifer Eriksson är en av Göteborgs mest uppmärksammade matlagare. Under namnet @gottigheter gör hon succé på Instagram med ett flöde som får en att genast bli vrålhungrig.

Nu har hon dessutom släppt ”kokboken för dig som älskar allt som är gött” – och vem gör inte det, egentligen? Här är våra favoritrecept från boken.

 

 

 

TEXT/RECEPT: Jennifer Eriksson
FOTO: Alicia Rosenqvist Esteban

Öppen kantarelllasagne med bränd grädde

”Lustigkurre”, tänker du. ”Geni”, tänker jag. Varför ska man öppna en lasagne och bränna grädde? Jo, den brända grädden får en söt, nästan kolaaktig smak som är svingod tillsammans med kantareller, och att koka lasagneplattor i stället för annan pasta känns väl lite kul? Nästan rebelliskt? svamp som helst,
funkar också fint!

4 PERSONER
• 4 dl vispgrädde
• 350 g kantareller eller annan svamp
• 3 schalottenlökar
• 2 vitlöksklyftor
• en rejäl klick smör
• en halv kruka timjan
• 1 dl vitt vin
• 12 lasagneplattor, torra
• en halv citron
• salt och peppar
• 1 dl parmesan
4–5 msk pastavatten

TOPPA MED
• parmesan
• timjan
• dill

Så här gör du

Vi börjar med att bränna grädden. Håll i er och sätt på ugnen på 230
grader för nu blir det åka av. Häll grädde i en ugnsform, cirka 20 x 30 cm, och sätt in den i ugnen i cirka 25 minuter. Rör runt lite i grädden efter 10 minuter. Kanter och ytan på grädden kommer att bli bränd, vilket är meningen.

Stek svampen i en torr stekpanna till dess att vätskan försvinner. Finhacka lök och vitlök och lägg ner i pannan tillsammans med en rejäl klick smör. Låt allt bli mjukt och ha sedan i timjan och vin som ska koka in.

Koka lasagneplattorna. När den brända grädden är färdig mixar du den med citronsaft, salt och peppar. Smaka av! Häll i svampen och löken i grädden. Blanda med parmesan och pastavatten.

Lägg upp tre lasagneplattor på varje tallrik och fördela kantarellkrämen mellan plattorna och på tallrikarna. Toppa med mer parmesan, timjan och dill!

BLÅBÄR OCH ROSTAD VIT CHOKLAD

/globalassets/se/solar-magasin/2023-sm1/artikel-14-recept/51.-blabar-och-rostad-vit-choklad-1200x675.jpg

Jag vet inte om det är bra eller inte att denna efterrätt går att bjuda flera på, eftersom man lika lätt kan trycka i sig en hel plåt själv. Smördegen är frasig och går perfekt ihop med de småsyrliga blåbären, den fräscha gräddfilskrämen, den söta marängen och den fantastiska rostade, vita chokladen. Denna sålde jag in bra, va?

GRÄDDFILSKRÄM
Börja med att låta gräddfilen hänga av sig lite om du har tid. På detta vis blir den lite fastare. Häll gräddfilen i ett kaffefilter som du sedan lägger i en sil över en bunke. Låt vasslen rinna av i någon timme. Vispa sedan grädde. Blanda ihop grädden med den hängda gräddfilen och florsocker. Mängden florsocker kan variera något beroende på hur söt du önskar att krämen ska vara.

SMÖRDEG
Grädda smördegen i ugn enligt instruktioner på förpackningen. Glöm inte att nagga degen med en gaffel så att den inte puffar upp sig så mycket. Gör den det ändå så är det bara att platta till den efter gräddning. Låt den sedan svalna.

ROSTAD VIT CHOKLAD

Rosta sedan vit choklad i ugnen. Hacka först chokladen i små bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Rosta chokladen i ugnen på 175 grader i cirka 5 minuter. Chokladen ska smälta och bli gyllene. Låt den kallna och bryt sedan i bitar.

/globalassets/se/solar-magasin/2023-sm1/artikel-14-recept/jennifer6-foto-alicia-rosenqvist-esteban_1200x675.jpg

6-8 PERSONER

• en rulle smördeg, cirka 250 g

GRÄDDFILSKRÄM
• 3 dl gräddfil
• 1 dl vispgrädde
• 1,5 msk florsocker

ROSTAD VIT CHOKLAD
• 100 g vit choklad

BRÄND MARÄNG OCH BLÅBÄR MED CITRON
• en halv citron, zest
• 200 g färska blåbär
• en äggvita
• 0,75 dl strösocker

TOPPA MED
• citronmeliss

/globalassets/se/solar-magasin/2023-sm1/artikel-14-recept/gottigheter_hr-1200x1200.png

Nyfiken på fler recept?

Jennifer Eriksson och hennes Instagramkonto @gottigheter inspirerar tiotusentals människor dagligen med matglädje, kul recept, upplägg med steg för steg-bilder och spännande smakkombinationer.