Första spadtaget för Solar Sveriges nya logistikcenter i Kumla

PRESSMEDDELANDE den 24 maj, 2024

På förmiddagen den 24 maj 2024 togs det första spadtaget för Solar Sveriges nya logistikcenter i Kumla. Det nya centret beräknas tas i drift under 2026 och kommer att utgöra navet för Solars Sveriges distribution.

Det symboliska första spadtaget tog Anders Koppel, vd för Solar Sverige, tillsammans med Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla, och Gustav Falkenström, vd för NA Bygg.

– Detta är en enormt viktig milstolpe för Solar Sverige. Vårt nya logistikcenter kommer att stärka hela vår organisation och säkerställa god kapacitet under en väldigt lång tid framöver. Det kommer även att höja leveranskvaliteten och ge våra kunder ett bredare och djupare produktsortiment samtidigt som vi förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare. Vi är väldigt glada över det fina samarbetet med Kumla kommun och NA Bygg som har hjälpt oss realisera byggnationen, säger Anders Koppel, vd på Solar Sverige.

Den cirka 48 000 kvadratmeter stora logistikanläggningen kommer att ligga på Via industriområde i Kumla. Hallsbergsföretaget NA Bygg är Solars val av huvudentreprenör.

–  Vi är otroligt stolta över att ha fått förtroendet att vara Solars huvudentreprenör i det här byggprojektet som genomförs i samverkan. Arbetet har pågått under en lång tid och det känns fantastiskt att vi äntligen har satt spaden i backen, säger Gustav Falkenström, vd på NA Bygg.

–  Vi på Kumla kommun är mycket glada över att äntligen vara här i processen och ser mycket fram emot att fortsätta förvalta den fina relation som vi och Solar har skapat. Det är extra roligt att detta är den största etableringen i kommunen på väldigt länge. Den kommer skapa många nya arbetstillfällen, säger Andreas Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

Ett logistikcenter med hållbarhet i fokus

Byggnationen av det nya logistikcentret är ett viktigt steg i Solar Sveriges fortsatta resa mot en hållbar framtid. Anläggningen kommer att byggas med en tydlig hållbarhetsvision och certifieras enligt miljöcertifieringsnivån BREEAM Excellent. Hela anläggningen kommer att vara självförsörjande genom solenergi.

– Hållbarhet är en central del i allt Solar gör och genomsyrar självklart hela processen kring byggnationen av vårt nya logistikcenter. Vi har redan påbörjat arbetet med ett flertal hållbarhetsrelaterade initiativ, bland annat när det kommer till den biologiska mångfalden i närområdet, säger Anders Koppel, och fortsätter:

– För oss är det viktigt att verka för att den stärks, både innan, under och efter byggnationen. Därför har vi till exempel tagit hjälp av en ekolog som har genomfört en groddjursinventering i ett närliggande åkerdike. Vi har även påbörjat planeringen för anläggningen av ängsvegetation och inhemska arter av buskar och träd.

Det inledande markarbetet kommer att påbörjas omgående. Solar har tagit det innovativa beslutet att den matjord som grävs upp ska transporteras till närliggande mark där det kommer att skapas ny åkermark. På så sätt bibehåller man balansen i regionens jordbruksnäring.

Forsta_spadtaget_1.png