Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

"Det finns en tjusning i att allt ska fungera"

- Gert Wingårdh bjuder på visdom efter 42 år som arkitekt

Egentligen skulle han bli konstnär, men livet blir inte alltid som man har tänkt sig. Och tur är väl det, eftersom han i stället blev vår främste arkitekt. Solar Magasin mötte Gert Wingårdh för ett samtal om samverkan, samhällstrender och smarta hem.

Han som en gång ”bara” var Sveriges mest framgångsrike arkitekt har på senare år blivit något av en mångsysslare. Från ett tidigare liv, där han visserligen ritade Sveriges mest hyllade byggnader men ändå levde lite i det fördolda, har Gert Wingårdh i dag blivit en folkkär nationalhjälte. Han syns ständigt besöka spännande hus i SVT:s tittarfavorit Husdrömmar och är i full färd med att spela in ett par nya säsonger. Dessutom skriver han böcker om olika villor han byggt och är utöver det hedersdoktor på Chalmers där han håller föreläsningar för arkitektstudenter. Och då har vi ändå inte ens nämnt det egna företaget, som med ett sexvånigt huvudkontor i Göteborg sysselsätter 220 personer.
– I någon mån har jag fyra olika sysselsättningar just nu, vilket är fantastiskt roligt, säger Gert. Husdrömmar ger mig mycket. Jag tycker om människor och där får jag se byggande från kundens sida, jag får se dem leva med konsekvensen av det som jag och mina kollegor har gjort. Här på kontoret har jag alltid ansvar för allt vi gör, men i TV har jag inget ansvar. Jag kan komma dit glatt oförberedd och det blir bra ändå.

Den här dagen är inget undantag i Gert Wingårdhs fullspäckade vardag. När Solars reportageteam hälsar på har eftermiddagen börjat gå mot kväll och Gert är ensam kvar på kontoret. Han har haft pressträff för en ny säsong av Husdrömmar och vi får låna honom under en intensiv timme innan han ska vidare för en middag med Sveriges kanske mest kända arkitekturskribent, Mark Isitt.
Gert slår sig ned vid sitt långsmala, ovala konferensbord och inom loppet av 30 sekunder hinner han uppvisa två av sina mest karaktäristiska sidor – nyfikenhet och rättframhet. Medan han bläddrar i tidningen förhör han sig om Solar Magasins målgrupp och läsare, och knappt hinner svaret komma innan han lätt förbryllad ställer nästa fråga:
– Varför ser den ut så här? Varför är det så mycket på framsidan? 
Det ska klargöras att frågan inte är ställd på ett elakt eller respektlöst vis; den må vara något konfrontativ, men samtidigt är den varm och hjärtlig. Gerts bedömning är att magasinets omslag skulle bli snyggare med ett mer avskalat uttryck och det är inget han drar sig för att säga på ett rakt sätt. Kommunikation och ärlighet är också något som är mycket viktigt för Gert Wingårdh. På jobbet finns det i stort sett inte ett enda projekt där han inte är inblandad, och han förespråkar en tillvaro där det inte bara är okej att alla inte tycker samma sak – det är så det ska vara.
– Alla kan inte tycka samma. Många tror att det är dåligt om 5 procent av personalen klagar på något på en arbetsplats. Men det är ju bara 5 procent – de andra tycker att det är bra. Ofta tror man att man kan lyckas med allting och göra 100 procent av personerna nöjda men det är helt omöjligt.

Namn: Gert Wingårdh
Ålder: 68
Gör: Arkitekt, VD och programledare
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg samt hus på landet

Gert Wingårdh har varit ansvarig arkitekt för en lång, lång rad olika projekt genom åren och man kan lugnt säga att han hunnit med det mesta. Det inkluderar byggande i olika former, men Gert Wingårdh är framförallt en stark förespråkare för utförandeentreprenad. 
– Byggare som kör totalentreprenad har en tendens att säga att allt som är fel är byggnadens fel när det blir något som inte funkar, och det är ju inte rätt tänkt. Dessa byggare är sällan motiverade att hitta de lösningar som faktiskt är bäst, det blir i stället fokus på kortsiktiga eller billiga lösningar. Att inte köra totalentreprenad innebär ju att byggaren kanske gör en mindre vinst, men det innebär också att det i regel blir bättre. 
När Gert Wingårdh bygger vill han ha samverkan mellan många olika expertiser redan på ett tidigt stadium. Inför sina projekt anlitar han flitigt konsulter inom bland annat vatten, sanitet, elektricitet, ventilation och akustik.
– De mest harmoniska förhållandena för bra arkitektur uppstår när det finns en kollektivitet i det hela och när alla kommunicerar med varandra på ett bra sätt. Ofta behöver man många olika discipliner för att det ska bli riktigt bra. Om man har med alla olika kunskaper från början kan man räkna med att det är genomtänkt hur vartenda jäkla rör ska gå i huset när man sätter igång. Man vet att all el och vatten blir rätt, säger Gert, och fortsätter:
- I dag tar det där väldigt mycket plats. Även om du bara har en liten villa är det en imponerande mängd kablar som ska få plats därinne och gömmas på ett bra vis. Och att då inte tänka på det från början, det är något som garanterat skapar problem.

Ett klassiskt Gert Wingårdh-citat är att ”arkitektur ytterst handlar om att hålla vattnet ute”, ett uttalande som i stort ringar in Gerts filosofi. För även om han har vunnit många priser för de estetiska kvalitéerna på sina byggnader, är det allra viktigaste att de faktiskt fungerar i praktiken. För Gert och hans kollegor innebär det också att det ligger oändligt med timmar bakom det som utomstående aldrig ser. 
– Det finns en tjusning i att få allting att fungera på ett bra sätt. Ett bra sådant exempel är när vi byggde Astra Zeneca. Där fanns det en skönhet i att lösa ett stort problem. Där behövde människor mycket skyddsventilation, vilket ledde till att de inte fick så mycket kontakt. Och människor ska prata med varandra. Vi ville i stället få fler att sitta tillsammans och fick då borra ner oss djupt i samtal med ventilatörer för att hitta rätt lösningar som var bra och säkra, utan att äventyra det sociala. I slutändan ledde det till att människor fick en bättre vardag.

Gert Wingårdh närde länge en dröm om att bli en erkänd konstnär, men medan han studerade konst på universitetet nådde han en insikt om att den konstnärliga ådran lika gärna kunde ta sig uttryck genom arkitektur – och då blev det ett snabbt skifte i karriären. När han var 26 startade han sin egen arkitektfirma, som i dag har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö och ritar allt från skolor och museum till privatvillor och hotellrum. 42 år har gått sedan dess, och när Gert Wingårdh tittar tillbaka på sin karriär ser han hur marknadens efterfrågan varierat över tid.
- När jag började rita privatbostäder var de aldrig mer än 150, max 160 kvadratmeter, eftersom man inte fick statliga lån eller igångsättningstillstånd annars. Sedan släppte man på det och då blev husen lite större, runt 200 kvadrat och då räckte det inte längre med ett badrum. Nu har det i stället gått ännu längre, nu är det sällan det räcker med två, säger Gert, och fortsätter:
– När jag började skulle alla ha WC. Sedan kom nästa våg, då alla ville ha WIC, Walk-In-Closet. Nu ser vi hur allt fler vill ha WIWIC, Washing-In-Walk-In-Closet. Man har insett att man lika gärna kan tvätta direkt i garderoben så att man inte behöver släpa tvätten fram och tillbaka mellan rummen, och det är kanske smart. 

Han ser också att så väl offentliga som privata kunder har ökade krav på klimatsmarta lösningar, vilket ställer högre krav på hur villor och fastigheter byggs. Det är å andra sidan ett tänk som Gert Wingårdh haft med sig länge. 1988 vann han sitt första Kasper Salin-pris – som enkelt beskrivet är arkitekturbranschens svar på Oscarstatyetten – för Öijared Country Club, en byggnad som kännetecknades av ett starkt klimattänkande med lokala material och låg energiförbrukning.
– Kraven på energismarta hem ökar hela tiden, men det vi framförallt ser är att man efterfrågar bekymmerslöshet, säger Gert. Man vill ha ett hem eller en arbetsplats som fungerar, en plats där man inte behöver tänka på massa saker.

Ett område där marknaden de senaste åren gått långt framåt med just det syftet är smarta hem. Försäljningen av automatisk belysning, lösningar för självreglerande rumstemperatur och mobilstyrda bostäder ökar snabbt, men Gert Wingårdh är personligen inte helt övertygad om storheten:
– Vi ritar många privathem hela tiden där det är mycket teknik, men jag vet inte riktigt. Är det bra? Jag bor själv i en sådan lägenhet och den är så pass intelligent att jag inte riktigt fattar hur jag ska använda den. Och hur många hotellrum har du inte varit på där det är snudd på omöjligt att förstå hur AC:n fungerar? Han fortsätter:
– Man kan fråga sig: Vad är ett smart hem egentligen? Jag tror att ett smart hem är ett hem som har lagom mycket teknik. Jag är för robusta, hållbara system.  Människor har kunnat bo väldigt lo-tech i många år, och det har ju bevisligen fungerat bra ändå. 

Smarta hem och modern teknik är också ett område där vikten av dialog är extremt viktig, poängterar Gert Wingårdh. En smart och skicklig installatör kan alltid få en bra merförsäljning genom att erbjuda kunden något som skapar mervärde, men som kunden inte visste att den ville ha. Den som däremot säljer på kunden något som den egentligen inte vill ha förstör dock både för sig själv och andra i branschen.
– Det är varken bra att sälja för mycket eller för lite, jag har varit med om båda delarna. Elektriker är i samma sits som tandläkare; det är sällan du går till någon annan för att få en second opinion på det du erbjudits och det har många utnyttjat för att översälja, säger Gert, och fortsätter: 
– Det är extremt viktigt att lyssna på kunden. Att förstå personen du säljer till, förstå vad den vill ha och att sälja in lagom mycket. Och dit når man genom kommunikation. En god dialog är alltid bra, och så kommer det alltid att vara.

Gert Wingårdhs tre viktigaste byggnader

foto: Stefan Hallberg

Öijared Executive Country Club

Klubbhuset till Öijareds golfbana strax utanför Göteborg är med hotell, restaurang och konferensavdelning så mycket mer än bara ett klubbhus. ”Öijared smälter nästan in i naturen. Där var vi också tidiga med klimattänket, vi använde mycket lokalt material och byggnaden har en väldigt låg energiförbrukning.”

Foto: Bruno Ehrs

Nationalmuseum

2012 fick Gert Wingårdh tillsammans med Erik Wikerstål uppdraget att, utifrån den tyske arkitekten August Stülers originalritningar, restaurera Nationalmuseum. ”Vi gjorde en modern, uppsminkad tolkning av Stülers ursprungsgestaltning. Det gav enormt mycket uppmärksamhet. New York Times skrev en stor artikel och vi fick omslaget på världens största tidskrift för arkitektur.”

Foto: Per Pixel

Astra Zeneca

”På Astra Zeneca kunde vi lösa ett stort problem, som gjorde att människor fick mer kontakt med varandra i sin vardag. Men även för företaget var det ett viktigt projekt. Det kom i lågkonjunkturen och blev det andra projektet som vi vann Kasper Salin-priset för.”