Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Så fixar du träningen i vinter!

När vintern kommer är det många svenskar som slutar träna. Var inte en av dem! Solar Magasins journalist och träningsexpert Magnus Carlsson ger sina bästa tips för att hålla träningen vid liv i vinter.

Nästan två av tre svenskar tränar mindre under vinterhalvåret. Och visst är det lätt att förstå. Med mörker, kyla och halka blir det svårare att ta sig ut, och då kan det faktiskt vara lockande att tillbringa lite extra tid i soffan. Men med lite klok planering och goda råd är det faktiskt inte särskilt svårt att få träningen att bli av. Här är 8 tips som gör vinterträningen lite enklare:

1. Sätt ett mål - Det finns en anledning till att mål alltid hamnar överst i den här typen av listor – och det är att mål triggar oss och gör oss motiverade. Sätt ett mål som du ska klara någon gång i vår. Tänk att det ska vara mätbart, utmanande och genomförbart. Kanske ska du kunna springa en mil utan paus, göra tjugo armhävningar eller ta 80 kilo i bänkpress?

2. Utnyttja dagen - Det finns två stora anledningar till att försöka klämma in ett utepass på dagtid om du har möjlighet. Den ena är förstås att du då slipper mörkret och alla utmaningar som kommer det, den andra är att en timme i solen är ett jättebra sätt att lagra lite extra D-vitamin, vilket annars lätt blir en bristvara i Sverige under vintern.

3. Träna med någon annan - Här finns flera poänger. Genom att planera in träning tillsammans med en vän eller en träningsgrupp tenderar träningen att faktiskt bli av – och dessutom blir det mycket roligare!

4. Testa något nytt - En utmaning för många är att träningen ibland blir lite enformig och tråkig. Promenad, löpning och gymträning är våra vanligaste motionsformer – men kanske är det något helt annat som är din grej? Testa att klättra, gå en nybörjarkurs i brottning eller varför inte börja med yoga? Våga testa något nytt!

5. Ha något bra i öronen - Träningen kan vara ett perfekt tillfälle att hinna lyssna på den där boken eller podcasten som du haft på listan så länge – slå två flugor i en smäll genom att träna och lyssna samtidigt. Om du gillar att springa kan du också söka efter spellistor på Spotify som heter något med ”180 BPM”. Försök sedan att springa i takt till musiken, så ska du se att ditt löpsteg kommer kännas bättre än någonsin!

6. Mät din träning - Gillar du siffror ska du så klart mäta din träning och notera dina framsteg. Hur mycket tar du i benmaskinen idag – och hur mycket klarar du om fem veckor? Hur lång tid tar det att springa 5 kilometer i dag och hur lång tid tar det om två månader? En pulsklocka, en aktivitetsmätare eller en helt vanlig mobiltelefon gör faktiskt att träningen blir mer effektiv.

7. Använd appar - Självklart finns det mängder med spännande appar som gör träningen både roligare och mer effektiv. Om du gillar att springa eller cykla kan du till exempel spana in appen Strava. Där kan du mäta tid och hastighet på dina pass, men också spana in vilka som är de mest populära rundorna där du bor – och dessutom kan du försöka ta dig in på topplistan för varje runda!

8. Ha rätt utrustning - Med rätt prylar blir det mycket roligare att träna under vintern. Investera i en bra träningsjacka, ett par dubbade löpskor och kanske till och med en pannlampa, så kommer de där rundorna i vintermörkret bli avsevärt mycket roligare!