Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

solar magasin

Svarta blandare och fejkad marmor – här är framtidens badrumstrender

Text: Magnus Carlsson

Kakelplattorna blir enorma, belysningen smart och badkaret återuppstår. Solar Magasin tog hjälp av en av Sveriges främsta inredningsarkitekter för att förutspå morgondagens badrumstrender.

Johannes Tjernberg är till vardags inredningsarkitekt på Spik Studios som ligger bakom flera av Sveriges mest hajpade hotell och restauranger. Solar Magasin bad honom att göra en framtidsspaning och reda ut hur badrumstrenderna kommer att se ut framöver.
– För oss som jobbar med hotell och restaurang handlar mycket om att överträffa människors drömmar, säger Johannes. Och eftersom vi under en lång tid haft en utveckling där vi får det finare och finare hemma, krävs mer och mer för att kunna överraska och inspirera. Ska du då få gästerna att instagramma ett badrum som ger dem en wow-känsla, måste vi som designar och inreder bli allt mer kreativa och skickliga.

Badkarets återkomst
Johannes Tjernberg ser en stark trend där badrum kommer att öka i storlek framöver. Badrummen går från att vara en plats med en dusch, en toalett och ett handfat till att bli en plats där vi vill tillbringa mycket tid.
– Badrummet är en av få platser där vi får tid för oss själva, det är en plats för kontemplation. Jag tror att vi snart kommer se hur allt fler satsar på att ha ett hemma-spa. Och det behöver inte vara så avancerat. Det kan handla om en så enkel grej som att badkar blir en naturlig del av vardagen igen.
En annan trend som är på uppgång enligt Johannes Tjernberg är kakel och klinkers i olika typer av sten- och marmorimitation.
– Äkta sten och marmor har länge varit populärt, för att det helt enkelt har varit snyggast. Men kakelhusen börjar nu kunna göra substitut som är så pass lika att du inte ser skillnad. När jag började i den här branschen syntes det direkt att det var fejk, det var otroligt fult och var tionde platta var identisk. I dag är imitationerna ofta fullgoda alternativ, vilket jag tror kommer göra ett stort avtryck, säger han, och fortsätter:
– De senaste åren har man också sett hur kakelhusen går mot att göra allt större plattor. De största jag känner till nu är 1,2 gånger 3 meter stora. 

Det innebär att du till exempel kan bygga en dusch med tre kakelplattor som ser ut att komma från samma stenblock, vilket skapar helt nya möjligheter för oss som kreatörer.

Svart på framfart

När det kommer till blandare, kranar och rör, händer det också saker. Mässing som material har redan slagit igenom på bred front, och Johannes och hans kollegor har redan börjat snegla mot andra lösningar.
– Mässing är förstås fantastiskt, det är en metall som kommunicerar tradition. Men härnäst tror jag att vi till exempel kommer att se mer av både koppar och nickel. Även svarta kranar har börjat bubbla. Man har sett en del svart på andra ställen, till exempel i ramar runt duschglas. Härnäst tror jag att svarta kranar och blandare kommer att få ett större genomslag.
Mycket tyder också på att våra badrum, precis som resten av våra hem, kommer gå mot en mer smart och uppkopplad tillvaro. Ett troligt scenario är till exempel att ett badrum med smart belysning och integrerade högtalare är mer regel än undantag i framtiden. Själva ljuskällorna står också inför en förändring, menar Johannes – och den största skillnaden är att badrummet inte längre kommer vara det rum som har starkast ljus.
– Vi vill gärna jobba med mindre spottar med smalt strålande ljus och belysa specifika delar av badrummet och sedan addera extra ljus vid spegeln, för det är egentligen bara där du behöver det starka ljuset. Dimmern kommer att bli allt vanligare, och jag tror att vi framöver kommer ha det som standard även i badrum, säger Johannes, och fortsätter:
– Badrummet är också perfekt för olika typer av scenarion. Några vänner till mig gjorde till exempel ett scenario där morgonduschen alltid kunde tas till klassisk musik och dunkelt ljus. På samma sätt skulle du kunna ha nattscenarion i badrummet, där du har en svag belysning som gör att du hittar till badrummet och kan använda det på natten utan att behöva tända starka taklampor. Det blir helt enkelt en mycket bättre upplevelse.

Solar trendspanar

Vi har plockat ut några av våra favoriter, trendiga, snygga och med en känsla av exklusivitet. 

Se produkterna här