lyckas med larm

- Merförsäljning som fungerar

Göteborgsföretaget Serventus har länge varit framgångsrikt inom el, VVS och bygg. Sedan en tid tillbaka arbetar man även med larm – vilket har resulterat i en rejäl boost av försäljningen.

För lite mer än ett år sedan fick Serventus en förfrågan i samband med att de skulle göra ett större jobb vid en villa i Göteborg. Kunde de också tänka sig att installera ett inbrottslarm?
– Vi hade inte gjort det tidigare, men insåg att det ju inte är så svårt. Så vi bestämde oss för att testa, och det har vi aldrig ångrat. Tvärtom har det varit ett väldigt bra tillskott för vårt företag, berättar Christoffer van Manen på Serventus.
Serventus är inte heller ensamma om att ge sig in på säkerhetsområdet. Många företag har redan tagit steget – men långt ifrån alla.
– Hos många finns fortfarande en bild av att larm och andra säkerhetsprodukter är lite krångliga att installera, men i dag är det inte så komplicerat. Det finns dessutom enkla och tillgängliga utbildningar att gå för den som vill lära sig. Tar man bara det steget får man genast ett ännu bättre erbjudande till kunden och en fantastisk möjlighet till merförsäljning, säger Carl Lundskog, produktchef för säkerhet på Solar.
Att larm blir allt mer efterfrågat är också något som Serventus märkt av. Man har ännu inte börjat kommunicera det nya affärsområdet, men bland privatpersoner ser man redan ringar på vattnet. Serventus har också sedan tidigare många kunder på företagssidan som behövt hjälp med provisoriska larm vid lokalförändringar och vid större byggnadsställningar.
– Vi jobbar främst med Ajax produkter, de passar väldigt bra vid den typen av jobb. De är lätta både att sätta upp och ta ner, och de har även delar som är anpassade för utomhusbruk. Det har blivit en väldigt bra affär för oss, säger Christoffer van Manen, och fortsätter:
– Det jag uppskattar mest med systemen är att det är en väldigt enkel installation. Jag förprogrammerar dem alltid på firman, sedan är det egentligen bara att trycka dit produkterna och testa dem när man är på plats.
För att lära sig de nya systemen deltog Christoffer och hans kollegor i en utbildning som Ajax och Solar höll tillsammans, vilket Christoffer menar har varit en bra grund att stå på.
– Gör man utbildningen så är det bara att tuta och köra efter det. Vi kunde också träna genom att installera våra första larm på vårt eget kontor, i samband med att vi skaffade nya lokaler.
Med larm och säkerhetsprodukter i sortimentet finns också mycket goda möjligheter till merförsäljning. Christoffer van Manen berättar att han alltid har med sig produkterna i samband med nya projekt – och att de flesta som får en presentation nappar.
– När det kommer till nyproduktion så skulle jag säga att det nog är så mycket som hälften som tar ett larm när vi visar dem. Dessutom är det ju så att ju fler larm vi installerar, desto tryggare blir vi när vi säljer in produkterna – vilket innebär att vi kommer kunna sälja ännu mer. Det är en otrolig efterfrågan inom larm och säkerhet, och vi ser stora möjligheter för det här området framöver.

Intresserad av Solars utbud inom säkerhet och larm?

Ta reda på mer här