Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Rörigt värre?

– Det här behöver du veta om de nya VVS-reglerna

Från och med årsskiftet gäller nya branschregler för alla som arbetar med VVS. Björn Rydetorp, Produktchef för System Vatette förklarar de viktigaste nyheterna.

Branschorganisationen Säker Vatten uppdaterar sina regler var femte år och nästa revidering sker 1 januari 2021. De nya branschreglerna är samordnade med Byggkeramikrådet, GVK och VVS-fabrikanternas råd, och innehåller flera nyheter. Den största förändringen, som berör flera yrkesgrupper, är att rör med en diameter upp till 32 millimeter nu ska dras med ett CC-mått på 60 millimeter. För rör med diameter över 32 millimeter gäller ett minsta avstånd på 60 millimeter mellan rören.
– Det här är en förändring som inte bara tagits emot positivt. Tätskiktsbranschen har ju velat öka de här avstånden i tio år, men för många rörinstallatörer kan det vid en första anblick verka negativt. Vi började dock göra våra första provinstallationer enligt de nya reglerna redan för två år sedan och vi är positivt överraskade, säger Björn Rydetorp, produkt- och kategorichef för System Vatette.
– De som har testat vårt nya system säger att det är bättre, att det öppnas nya möjligheter för att göra bra lösningar. De har varit skeptiska först, men sedan har de frågat när de kan beställa produkterna.
Vatette har tagit fram en ny produktserie för att möta de nya kraven. Vatette V6 bygger på att installatören själv kan bygga en anpassad vattenfördelare med hjälp av dubbelmutter, kopplingar och kulventiler. Lösningen får automatiskt 60CC och resultatet är en vattenskadesäker och kostnadseffektiv installation som kan ersätta skrymmande fördelarskåp.
– Alla jag pratat med är överens om att det här är en bra lösning. Vi använder standardprodukter som installatörerna redan har i sina bilar, och får en lösning där man slipper använda fördelarskåp och kan gömma allt i kommoden i stället, säger Björn Rydetorp, och fortsätter:
– Arkitekterna jublar, installatörerna får en enklare vardag och varje bostad får mer säljbar boyta. Det innebär också en stor logistikfördel i hela distributionskedjan. Det här är framtidens lösning.
Andra viktiga nyheter i de uppdaterade reglerna är att mer utrymme ska ges för tätskikt, att väggbrickor alltid ska sitta utanpå tätningar och att rör från väggen alltid ska komma fixerade och vinkelräta ut från väggen för att eliminera rörelser som uppstår mellan rör och tätskikt. Även här har Vatette tagit fram en produkt för att möta de nya kraven. Vatette Väggenomföringssystem V6 gör det möjligt att montera kopplingsbrickor, blandarfästen och täckbrickor direkt på bockfixturen utan att man behöver göra skruvhål i kakel och tätskikt.
– Lösningen är anpassad efter de nya reglerna, men den har också en stor fördel i att den möjliggör en mycket snabb montering där man får 60CC automatiskt utan att behöva tänka på det, säger Björn Rydetorp.
Det är inte bara i badrum och kök som det finns nya riktlinjer. Nu regleras till exempel vattenanslutna apparater utanför kök, så som kaffeautomater och vattenmaskiner. Om dessa saknar anslutning till golvavlopp ska de nu placeras på ett vattentätt underlag med uppvikta kanter. Apparaterna måste även ha en fuktsensor på det vattentäta underlaget, som är kopplad till en läckagebrytare eller vattenfelsbrytare.
– Läckagebrytare blir allt vanligare, vilket är positivt. I Norge är det 20 gånger så vanligt per capita som i Sverige, så vi ligger steget efter. Vår lösning enligt de nya reglerna är en ny typ av läckagebrytare som enkelt kan monteras på våra vanliga Vatette-kulventiler. Det har aldrig varit lättare att upptäcka vattenskador, säger Björn Rydetorp.

De största nyheterna i nya branschreglerna

 • Avstånd mellan rör
  För rör upp till 32mm i diameter ska CC-mått nu vara 60mm. För större rör krävs ett avstånd på minst 60mm mellan rören.
 • Väggbrickor
  Väggbrickor ska ha fritt utrymme för tätskikt och sitta utanför alla tätningar.
 • Vinkelräta rör
  Rör som kommer ut från väggen ska vara fixerade och komma ut vinkelrät, för att undvika rörelser mellan rör och tätskikt.
 • Våtzoner
  Begreppet ”våtzoner” slopas i de nya reglerna. I ”plats för bad eller dusch” finns särskilda krav, i övrigt gäller samma krav nu i hela våtrummet.
 • Vattenslutna apparater
  Det finns nya regler för till exempel kaffeautomater och vattenmaskiner som placeras i korridorer och konferensrum. Dessa ska bland annat stå på ett vattentätt underlag som förses med fuktsensorer och läckagebrytare.