Visionärerna från Gnosjö. Så blev Garo marknadsledare

Text: Magnus Carlsson
Foto: Från Garo

1939 bildades Gårö Elektriska i hjärtat av Småland. 82 år senare har prickarna i namnet försvunnit – men å andra sidan har man också blivit en internationell storspelare med miljardomsättning. Här är historien om GARO.

Historien om GARO börjar i ett litet småländskt uthus redan 1939, då tre idérika och viljestarka personer startade den lilla verksamheten Gårö Elektriska. Gårö är en liten plats i Gnosjö, mitt i hjärtat av Småland och förstås präglad av Gnosjöandan. Mycket riktigt fanns också entreprenörskapet i ryggraden hos grundarna, och det lilla uthuset där allting började var snart på tok för litet.
Inledningsvis var Gårö Elektriskas affärsidé att bedriva legotillverkning av produkter inom installation. Det hela var mycket framgångsrikt, och företaget växte snabbt. Men som traditionen påbjuder i Gnosjöregionen var visionerna och ambitionerna mycket större än så, och man ställde om till att ta fram och utveckla egna produkter. 1946 lanserades den första egna produkten i form av en gjuten kopplingsdosa, som än i dag finns kvar i sortimentet om än i kraftigt moderniserad form.

Gårö blir GARO
De egna produkterna blev snabbt fler. Till en början fokuserade Gårö Elektriska på att göra redan framgångsrika produkter bättre och billigare, men under de kommande decennierna skulle man komma att i stället ta fram helt nya, mycket innovativa produkter. Bolaget tog fram mätarskåp och andra produkter med kapslingar av lättmetall, vilket var mycket populärt. Under 70-talet började Gårö Elektriska leverera anslutningsdon, som väckte internationellt intresse. Snart kunde man starta egna bolag i Norge, England och Irland, vilket nu skulle sätta riktig fart på bolaget.

Under 90-talet började det internationella intresset bli så stort att Gårö inte längre var ett gångbart namn. Ute på kontinenten kunde inte kunderna begripa vad prickarna i å:et och ö:et var för något, och 1994 byttes därför till det mer internationellt klingande namnet GARO.

I dag är GARO ett globalt bolag med ett mycket brett utbud. Det största området för GARO är fortfarande installation, där man i dag har över 3 500 olika produkter.
– Installationsdelen är själva hjärtat i GARO, berättar vd Patrik Andersson. Vi har många områden där vi är marknadsledande, och jag skulle säga att det är resultatet av att vi under många, många år fokuserat på en viktig detalj: att vi alltid lyssnat på vad elektrikern behöver för att kunna göra sitt jobb. Frågan vi stället oss varje dag är: hur kan vi underlätta elektrikernas vardag?

Fyra områden
Utifrån den frågeställningen och insikterna från svaren har GARO utvecklat tre ytterligare produktområden. 2004 startades ett dotterbolag inom montage, där GARO bygger egna, kundanpassade centraler för allt från villor och lägenheter, till större fastigheter och industrier.

En annan viktig insikt var att tillfällig el var ett produktområde som snabbt kunde se en tydlig förbättring. Under namnet GARO Elflex har man därför sedan 2007 samlat produkter för ström, belysning och värme, som är anpassade för att användas under byggnationer.
– Både GARO Montage och GARO Elflex är resultatet av att vi hela tiden produktutvecklat och lyssnat på vad marknaden behövt. Vi har hela tiden tillfört olika funktioner för både elektriker och slutanvändare, vilket gjort att de här områdena kunnat växa snabbt.

Det tydligaste exemplet på GARO:s lyhördhet och förmåga till snabb omställning är dock det senaste – och idag snabbast växande – produktområdet. I samband med Almedalsveckan 2008 lanserade GARO sin första laddstolpe för elbilar – trots att marknaden fortfarande var snudd på obefintlig.
– Det var många som undrade vad det var vi höll på med. Elbilarna var få och visst fanns det visionärer, men jag tror inte ens de största optimisterna hade kunnat förutse den utveckling som elektrifieringen av fordonsbranschen sett de senaste åren, säger Patrik Andersson.
Han fortsätter:
– Vi såg dock en tydlig möjlighet. Vi var redan marknadsledande inom elstolpar för campingar och marinor, men även inom motorvärmare. Det innebar att vi kunde utgå från befintlig kompetens för att göra något riktigt bra. När vi lanserade vår första stolpe med uttag 2008 fanns inga standarder för elbilsladdning, men i dag finns det och det har vi varit bidragande till.

"Gnosjöandan finns verkligen på riktigt. Vi har någonting unikt här nere. Det startas mycket bolag, det är många som har idéer och vågar satsa på dem"

Patrik Andersson, VD Garo

Elektrisk revolution
Att det hänt mycket inom elbilsladdningen är en underdrift. Så sent som 2015 fanns bara 10 000 laddningsbara bilar i Sverige. Vid årsskiftet 2020/2021 var samma siffra närmare 200 000 – och i dag finns över 12 000 publika laddningspunkter i Sverige. Kort sagt: marknaden för elbilsladdning har blivit enorm.
– Det är en fantastisk utveckling som skett, och vi är väldigt stolta över att ha varit en så viktig del i den, säger Patrik Andersson. I dag finns bra standarder för elbilsladdning, och vårt utbud har breddats rejält. Vi gör publika laddstolpar för köpcentrum och restauranger, men också snabbladdare, laddboxar för hemmabruk och lösningar för att ladda elektrifierade bussar och lastbilar.

För GARO som bolag har utvecklingen av elbilsmarknaden varit väldigt positiv och affärsområdet växer med mellan 30 och 40 procent per år. Samtidigt är det just att man har ett helhetserbjudande som är en av de största styrkorna, menar Patrik Andersson:
– Alla satsar ju på det elektrifieringen, så självklart kommer det vara ett konkurrensutsatt område framöver. Det kommer vara svårt att ha en lönsam verksamhet med bara en enkel laddbox, och vi tror mycket på att ha en bred produktportfölj. Ska du till exempel göra en lite större installation med tio stolpar kan vi erbjuda en helhet med centraler, kabelskåp och lastbalansering. Det blir en komplett lösning för kunden, vilket är något som få andra kan erbjuda – och därför är det också mycket eftertraktat.

Gnosjöandan lever kvar
Efter över 80 års verksamhet har GARO fortfarande sin bas i Gnosjö – och den omtalade Gnosjöandan är än i dag mycket stark, säger Patrik.
– Gnosjöandan finns verkligen på riktigt. Vi har någonting unikt här nere. Det startas mycket bolag, det är många som har idéer och vågar satsa på dem. Mycket handlar också om att alla vill hjälpa varandra, och att kunna göra det på ett snabbt och effektivt sätt. Vi samarbetar med flera andra företag i regionen och det fungerar mycket bra.

Till skillnad från många andra tillverkningsföretag har GARO också valt bort produktion i Asien. I stället har man en fabrik i Polen, en i Värnamo och två hemma i Gnosjö.
– Det är viktigt för oss att få fortsätta göra det vi gör från Gnosjö. Dels kan vi säkerställa kvalitet när vi har produktionen riktigt nära oss själva, men det är också viktigt för oss att bibehålla GARO-kulturen som vi utvecklat i över 80 år. Det är en lättsam miljö hos oss. Vi har alltid väldigt kul på jobbet och ett av våra värdeord är stolthet. Vi är helt enkelt stolta över det vi gör – och jag tror att det märks i det vi levererar.

Garo driver verksamhet inom fyra olika områden: installation, montage, tillfällig el och elbilsladdning.
Omsättning: 1.040.000.000 kr
Antal anställda: 420

Visste du att…?
… GARO är en internationell stavning av Gårö? Bolaget hette till en början Gårö Elektriska, men prickarna i Gårö togs bort i samband med att företaget började göra internationell succé.
… GARO är ett äkta resultat av Gnosjöandan? Företaget har rötterna i Småland, och har än i dag fabriker i både Gnosjö och Värnamo.
… GARO:s ursprungliga affärsidé var att vara legotillverkare?
…. GARO presenterade sin första laddstolpe för Elbilar redan 2008? GARO var ett av de första svenska företagen som såg stor potential i den kommande elektrifieringen av fordonsbranschen, och kunde ana en elbilsrevolution.

Elbilsladdare för hemmabruk

Här hittar du produkter som passar för din villa installation.

Till produkterna

Elbilsladdare för föreningar och andra verksamheter

Här hittar du produkter som passar bland annat för installationen i brf och företagsparkeringar.

Till produkterna

DC- och AC-laddare för publika användning

Här hittar du produkter som passar bland annat för snabbladdning och shoppingcenter.

Till produkterna

SEK Handbok 458 Laddning av elfordon

Handboken ger vägledning och förtydligande av standarderna gällande elbilsladdning samt ger råd till de som installerar eller påverkar beslut om installation av laddinfrastruktur för elfordon.

Köp handboken här