Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Känd från TV

Svantes uppfinning gör vardagen enklare för installatörer

Svante Olsson är elektrikern som trodde han lämnat elbranschen. Tills han en dag gick förbi en ful rördragning och fick en idé. I dag används han smarta produkter, som också uppmärksammats i SVT:s Draknästet, av tusentals installatörer – varje dag.

 

TEXT: Magnus Carlsson


Som för så många andra i branschen var Svante Olssons plan att läsa el på gymnasiet och sedan börja jobba direkt. Det gjorde han också, men efter tre år på en elinstallationsfirma i Trollhättan valde han att byta spår. Det gamla intresset för att filma ledde till att han startade och drev ett filmbolag i fem år. Sen ville hans entreprenörsådra annorlunda. Under en promenad gick han förbi en vägg där en slang hängde ut från väggen. Svante mindes sin tid som installatör och fick genast en smart idé.

– Min första tanke var att det där inte alls såg snyggt ut. Men samtidigt visste jag ju varför den hänger ut på det sättet, den ska ju inte åka in i hålet igen. Jag kände att det där borde gå att göra bättre, på ett sätt som ser bättre ut och garanterar ett bättre resultat. Och dessutom eliminerar onödigt spill.

Krävdes 15 prototyper
Svantes idé var att täppa till änden med en liten plastbit, och produktutvecklingen tog genast fart. 3D-printern gick varm, och efter ett 15-tal prototyper kunde han konstatera att han lyckats. Den lilla halvmåneformade plastprylen hade nu en räfflad insida och kunde enkelt knäppas fast på en slang, vilket får den att fastna när den skjuts in i ett hål. Med hjälp från en fabrik i Småland kunde han nu tillverka produkten i två olika storlekar, 16 och 20millimeter. Därefter var det bara att sälja in produkten till branschens stora leverantörer, och Svante är än i dag
överraskad över hur enkelt det gick.

– Jag var verkligen positivt överraskad. Jag hade mer eller mindre förväntat mig ett gäng sura gubbar som sa nej, men när jag ringde runt ville alla träffa mig, och allihop nappade direkt. Sedan dess har produkten börjat sälja på bra, och alla jag pratat med är jättenöjda. Jag har inte hört någon negativ kommentar, men däremot sett att de som använder produkten är supernöjda.

elektroskutt-solar-svante-1200x1200.jpg

“Jag hade mer eller mindre förväntat mig ett gäng sura
gubbar som sa nej, men när jag ringde runt ville alla träffa mig, och allihop nappade direkt”

SVANTE OLSSON
Grundare av Elektroskutt

Finns hos Solar
Svante och Elektroskutts produkt, som går under namnet Dutts, finns på Solars centrallager och kan enkelt beställas i Solars E-handel. Här finns också bolagets andra produkt Klicks, som avsevärt förkortar arbetstiden för den som monterar flexrör. Med Klicks kan installatören enkelt montera Klicks-skenorna med ett fåtal skruvar, för att sedan klicka fast upp till sju flexrör.

– Den har faktiskt redan hunnit bli en favorit hos många elektriker. De har behövt produkten, de har bara inte vetat om det. Den spara upp till 70 procent av installatörens tid och förenklar arbetet avsevärt, säger Svante Olsson.

Känd från SVT
Om du tycker att Svantes historia och produkter känns igen, så är det kanske för att du tittat på SVT:s populära entreprenörsserie Draknästet. Svante Olsson deltog i senaste säsongen av programmet, där han sökte en investering på en miljon kronor till sitt bolag. Han lyckades inte locka någon av de fem investerarna att nappa på erbjudandet – men är ändå glad över sin medverkan i programmet.

– Det var en rolig upplevelse, även om jag var väldigt nervös innan. Det där är inte en situation jag känner mig helt bekväm i, men det gör det också till en utmaning som bidrar till ens personliga utveckling. Det är också väldigt tydligt att programmet har varit bra marknadsföring för bolaget. Intresset för våra produkter har vuxit snabbt, och det är väldigt många aktörer som hört av sig för att de är intresserade av att investera.

Söker idérika elektriker
Utöver att vilja sälja mer av sina befintliga produkter, är ett stort mål för Svante nu att lansera fler produkter – och han söker nu med ljus och lykta efter elektriker som har innovativa idéer de vill utveckla.

– Jag är helt övertygad om att det finns väldigt många elektriker därute som varje dag går runt och tänker “varför gör man inte det här på ett annorlunda sätt”, eller “borde man inte kunna göra så här i stället?”. Och går man i de tankarna så tycker jag absolut att man ska höra av sig till oss, så kan vi hjälpa till att utveckla produkten. Vårt mål är att göra vardagen enklare för elektriker och det kan vi göra om vi jobbar tillsammans.

elektroskutt2-solar-1200x1200.jpg

/globalassets/se/solar-magasin/2022-sm2/artikel-09-elektroskutt/dutts_584x350.jpg

Köp Elektroskutts produkter hos oss på Solar!

Scanna QR koden med din mobilkamera,
och kom direkt till produktutbudet!


imagetn61e.png