Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Solar sätter ljus på norrländsk pärla

Utsikt utan åverkan

 

Hur bygger man en hotellanläggning i vildmarken,
utan att göra åverkan på naturen – och dessutom
bara har halvår på sig?

Svaret: Man samarbetar, och låter Solar hjälpa till
med logistiken.

Mer information om hur Solar Light kan hjälpa till
i ditt nästa projekt och upptäck fler referensprojekt.

 

TEXT: Magnus Carlsson
FOTO: Michael ToĢˆrnkvist

Luppioberget utanför Övertorneå är en plats som egentligen inte låter sig beskrivas i text. Här breder ett klipplandskap ut sig med milsvid utsikt över Torne älv och Tornedalen, och platsen är en uppvisning i hur svensk natur är när den är som allra vackrast. En sådan plats vill man förstås inte förvanska i onödan, samtidigt som man vill att så många som möjligt ska få chansen att uppleva den.

Utifrån dessa insikter bestämde sig paret Johan och Sara Väisänen på destinationsföretaget Explore the North att bygga anläggningen Lapland View Lodge i början av 2021.

– Det här är ett landskapshotell i ordets rätta bemärkelse. Vi befinner oss på en unik plats med mycket stark tillväxtpotential. Men om vi skulle börja ändra på uniciteten – vilket framför allt är själva berget – så skulle platsen inte vara så unik längre, säger Johan Väisänen, och fortsätter:

– Därför bestämde vi oss för att bygga hela hotellet på ett sätt som inte påverkar omgivningen. Den enda ytan vi egentligen har rört är den där restaurangen med 150 platser står. Resterande del av anläggningen är byggd på ett sådant sätt att man ska kunna flytta hela landskapshotellet utan att det gör några avtryck i naturen. Det enda som skulle synas hade varit fem små hål där varje plint har stått.

/globalassets/se/solar-magasin/2022-sm2/artikel-05-utsikt-utan-averkan/lapland-view-lodge-winter-souna-solar-1200x630.jpg

Utmanande projekt

Byggnationen av Lapland View Lodge, med 40 separata stugor, inleddes i maj 2021 och installationsuppdraget hamnade hos Enbuske Konsult och El.

– Det finns olika svårigheter på projekt och det här… Enkelt var det inte.
Eftersom hela byggnationen står uppepå klipporna var det inte aktuellt att gräva ner kablarna. I stället är all el dragen i trallen. Det var ett utmanande
jobb, men slutresultatet blev otroligt bra.

Solar har levererat all kabel, belysning och installationsmaterial till hela projektet. För att få till riktigt bra belysning på platsen har även Solar Lights ljusexperter konsulterats för att ge förslag på belysningslösningar och 3D-visualisera dessa.

– Det fungerade väldigt bra. Det är alltid tryggt för kunden att kunna få en bild över hur det kommer att se ut redan innan det är aktuellt, och en tät dialog med belysningsexperterna gör jobbet enklare för oss installatörer, säger Robert Enbuske.

 

 

 

 

 

 

 

 

Två kilometer LED-list

På anläggningen har Robert Enbuske och hans team bland annat monterat drygt två kilometer LED-lister. All belysning på hotellet är Plejdstyrd och styrs efter solens upp- och nedgång. Sammantaget har Lapland View Lodge nu fått en
belysning som ger Luppioberget rättvisa.

– Vi är fantastiskt nöjda med den här leveransen, både från Enbuske och från Solar. Det som verkligen har stuckit ut är alla parters lyhördhet och att allt varit enkelt och kundorienterat. Att lyckas med den här typen av projekt bygger på att man kan samarbeta. Här har vi haft täta, fina dialoger som bygger på tillit, öppenhet och långsiktighet. Jobbar man på det sättet har man alltid rätt förutsättningar att skapa något riktigt bra, säger Johan Väisänen.

Ett drygt halvår efter att projektet inleddes i början av maj, stod Lapland View Lodge öppet för allmänheten den 16 december 2021. En mycket viktig faktor för att ha kunnat färdigställa bygget så snabbt är ett välfungerande materialflöde, menar Robert Enbuske: 

– Solar var grymt duktiga i det här projektet. Vi behövde löpande fylla på med material och de kunde alltid få fram grejer med korta leveranstider. Vi hade leveranser i stort sett dagligen. Och hela tiden hade vi en tät dialog där jag alltid kunde ringa min Solarsäljare i farten om något oförutsett hände, så löste han det. Den typen av samarbete är väldigt värdefullt för att kunna göra ett sådant här projekt med bra resultat på kort tid. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapland View Lodge Winter-solar-rum-1200x1200.jpg

Fakta: Lapland View Lodge är ett landskapshotell på Luppioberget utanför Övertorneå, som drivs av destinationsföretaget Explore The North. Byggnationen av Lapland View Lodge inleddes 5 maj 2021, och den färdiga anläggningen invigdes 16 december samma år. Lapland View Lodge har 40 stugor med sammanlagt 80 bäddplatser, samt en restaurang som rymmer 150 gäster.

Eftersom hela byggnationen står uppepå klipporna var det inte aktuellt att gräva ner kablarna. I stället är all el dragen i trallen. Det var ett utmanande jobb, men slutresultatet blev otroligt bra. JOHAN VÄISÄNEN, EXPLORE THE NORTH

 

 

 

 

 

 

 

 

/globalassets/shared/concepts/solar-light/global-campaign/2022/2022_solarlight_campaign_q1-22_ads_2880x1000px_3.jpg

Upptäck mer om Solar Light och hur vi kan hjälpa dig i nästa belysningsprojekt eller installation.