Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Utmanande projekt – Så byggdes världens största kraftlinermaskin

 

 

FOTO: Bergslagsbild
TEXT: Magnus Carlsson

Visste du att världens största maskin för förpackningspapper finns i Sverige? Den ägs av SCA och invigs 2023 – strömsätts av 160 kilometer kabel som levererats av Solar.

En snabbt växande E-handelstrend i kombination med en utveckling där engångsplast ersätts av förnybara material, har gjort att efterfrågan på förpackningsmaterial skjutit i höjden. För att möta den efterfrågan behövs mer kraftliner, som är den pappersmassaprodukt som ofta utgör det yttersta lagret i kartong.

Stor investering
Svenska SCA är sedan tidigare en mycket stor exportör av kraftliner, men nu har man tagit nästa steg genom att bygga världens största kraftlinermaskin vid anläggningen i Obbola. Totalt rör det sig om en investering på 7,5 miljarder kronor, som gör att den årliga produktionen av kraftliner nu ökar till 725 000 ton. Maskinen tas i drift under 2023, och det är Solars partner Granitor som drivit projektet.

– Det är sällan möjligheten ges att ta sig an ett så här stort projekt. Men oj så häftigt det är att göra det. Det rör sig om samordning utöver det vanliga. Vi har cirka 100 000 arbetstimmar i fält, som ska göras under nio månader. Det kräver en hel del planering, säger Pär Lindström, avdelningschef stora projekt på Granitor. Planeringsstadiet är dock förhållandevis enkelt jämfört med den koordinering som behöver ske på plats vid den här typen av projekt. Delarna till den 240 meter långa maskinen väger 11 000 ton – en vikt motsvarande två Eiffeltorn – och som mest har 120 montörer och installatörer varit på arbetsplatsen samtidigt.

– Det har varit en utmaning, men det har flutit på bra hela vägen och när vi
nu är i projektets slutskede så ligger vi faktiskt före tidsplanen, berättar Pär Lindström.


250 ton kabel
För att arbetet på plats ska kunna ske smärtfritt vid den här typen av enorma projekt är det av yttersta vikt att materialflödet fungerar. Rätt sak måste finnas på rätt plats vid rätt tid – och för den delen har Solar ansvarat.

– Det har varit väldigt roligt att få vara med på det här projektet. Vi har jobbat mycket tillsammans med Granitor under en lång tid, men aldrig gjort något av den här storleken.

Vi har levererat över 250 ton kabel till Obbola, men ocksåmängder av stegar, kanalisation och förbrukningsmaterial, berättar Patrik Westberg, regionchef Norr på Solar. Han fortsätter:

– För att effektivisera materialflödet har vi koordinerat så att mycket av materialet skickats direkt från våra leverantörer, och då sett till att allting är rätt märkt från början så att det hamnar på rätt ställe på arbetsplatsen. Det har varit ett mycket bra samarbete mellan Granitor, Solar och Solars leverantörer.

“Kemin är viktig”
Även Pär Lindström på Granitor betonar vikten av samarbetet: – Solar har en stark organisation som är skicklig på logistik, och det var en viktig anledning till att vi valde dem som partner i det här projektet. Vi behöver gedigen support och har haft en tät dialog hela vägen. De svarar alltid i telefon när vi ringer och är duktiga på att hitta alternativa lösningar när det behövs,
säger han, och fortsätter:

– Sedan kommer man inte ifrån att allting i slutändan handlar om människor. Det spelar ingen roll vem det är man gör affärer med, kemin är alltid en viktig del. Det är viktigt att man har samsyn, att man tillsammans kan se till att jobbet blir gjort på det sättet som kunden vill ha det. För att lyckas med
det krävs en bra relation, och det upplever jag verkligen att vi har med Solar.

Det är viktigt att man har samsyn, att man tillsammans kan se till att jobbet blir gjort på det sättet som kunden vill ha det PÄR LINDSTRÖM Avdelningschef - Stora projekt, Granitor

obbola2_solar-1200x1200.jpg

Obbola pappersbruk & världens största kraftlinerfabrik

• Med den nya maskinen ökar SCA sin årliga produktion av kraftliner från 450 000 ton till 725 000 ton • Den nya maskinen har en virabredd på drygt 10 meter och når en hastighet på 1 400 meter i minuten.

• SCA investerar 7,5 miljard kronor i projektet • I projektet har Solar varit huvudleverantör av bland annat kabel, kabelstegar och förbrukningsmaterial.