Gott och enkelt med Gottigheter
Jennifer Eriksson är en av Göteborgs mest uppmärksammade matlagare. Under namnet @gottigheter gör hon succé på Instagram med ett flöde som får en att genast bli vrålhungrig.
Nu har hon dessutom släppt ”kokboken för dig som älskar allt som är gött” – och vem gör inte det, egentligen? Här är våra favoritrecept från boken.
TEXT/RECEPT: Jennifer Eriksson
FOTO: Alicia Rosenqvist Esteban
Öppen kantarelllasagne med bränd grädde
”Lustigkurre”, tänker du. ”Geni”, tänker jag. Varför ska man öppna en lasagne och bränna grädde? Jo, den brända grädden får en söt, nästan kolaaktig smak som är svingod tillsammans med kantareller, och att koka lasagneplattor i stället för annan pasta känns väl lite kul? Nästan rebelliskt? svamp som helst,
funkar också fint!
4 PERSONER
• 4 dl vispgrädde
• 350 g kantareller eller annan svamp
• 3 schalottenlökar
• 2 vitlöksklyftor
• en rejäl klick smör
• en halv kruka timjan
• 1 dl vitt vin
• 12 lasagneplattor, torra
• en halv citron
• salt och peppar
• 1 dl parmesan
4–5 msk pastavatten
TOPPA MED
• parmesan
• timjan
• dill
Så här gör du
Vi börjar med att bränna grädden. Håll i er och sätt på ugnen på 230
grader för nu blir det åka av. Häll grädde i en ugnsform, cirka 20 x 30 cm, och sätt in den i ugnen i cirka 25 minuter. Rör runt lite i grädden efter 10 minuter. Kanter och ytan på grädden kommer att bli bränd, vilket är meningen.
Stek svampen i en torr stekpanna till dess att vätskan försvinner. Finhacka lök och vitlök och lägg ner i pannan tillsammans med en rejäl klick smör. Låt allt bli mjukt och ha sedan i timjan och vin som ska koka in.
Koka lasagneplattorna. När den brända grädden är färdig mixar du den med citronsaft, salt och peppar. Smaka av! Häll i svampen och löken i grädden. Blanda med parmesan och pastavatten.
Lägg upp tre lasagneplattor på varje tallrik och fördela kantarellkrämen mellan plattorna och på tallrikarna. Toppa med mer parmesan, timjan och dill!