Armaturer för en bättre värld

Bättre funktioner, enklare installation – och en klart minskad miljöpåverkan.

 

Text: Magnus Carlsson

Nu lanserar vi nya modulbaserade Downlight ECO CCT, som är en serie downlights i vårt uppdaterade och framtidssäkrade belysningssortiment.

Med nya Ekodesign-förordningen står samhället inför ett mycket omfattande utbyte av armaturer de närmaste åren. Det innebär goda möjligheter till stora affärer för alla som arbetar med belysning – vilket också innebär att det just nu finns mycket att göra för att minska vår miljöpåverkan.


– Bytet från lysrör till LED är i sig ett utmärkt sätt att spara energi och därmed minska miljöpåverkan. Men samtidigt är volymerna som ska bytas ut så otroligt stora; det pratas om över 17 miljoner armaturer som berörs av de nya reglerna – bara i Sverige. Om vi vid dessa byten kan göra bra och genomtänkta val och handlingar är det något som alla kommer att ha stor glädje av, säger Daniel Hammarén, Category Manager Light på Solar.

Modulbaserat med fördelar
Med anledning av detta har Solar precis lanserat en ny produkt, som ska visa vägen mot en framtidssäkrad och ännu mer hållbar belysningsbransch. Downlight ECO CCT bygger på ett genomtänkt modulsystem, där varje del är optimerad för maximal funktion och minimal miljöpåverkan.
I huvudsak är det tre specifika områden där man fokuserat på innovativa lösningar; reparerbarhet, minskat materialsvinn och optimerade förpackningar.


– Det modulära systemet kommer med många fördelar och det känns verkligen som framtidens sätt att arbeta. Nu kan armaturerna uppdateras, repareras och underhållas, och så väl LED-modulen som drivdonet kan enkelt bytas ut om något går sönder, i stället för att hela armaturen ska bytas ut, säger Daniel Hammarén.

Downlight ECO CCT är också framtagna på ett materialeffektivt sätt. Armaturerna är designade och utvecklade för minimal vikt och materialåtgång, och de innehåller inga skruvar eller limförband som försvårar återvinningsprocessen. Produkten har även ett nyutvecklat LED-chip som kombineras med en färgswitch vilket möjliggör ett val mellan varmare ljus (2 700K) eller neutralt ljus (3 000K).

– Multipla färgtemperaturer i en och samma armatur gör det betydligt enklare för en installatör att alltid ha med sig rätt armatur till kunden. Det i sin tur leder till att man behöver hantera färre artiklar och att man därmed alltid har rätt artikel på lager, säger Daniel Hammarén, och fortsätter:


– En annan detalj vi verkligen är stolta över här är att drivdonet kommer med ett multilock som har dragavlastning både för kabel och för VP-rör. Det gör att vi slipper skicka med två olika lock i förpackningen, där den ena ändå alltid slängs.


Optimerade förpackningar
Sist men inte minst så är förpackningarna till Downlight ECO CCT optimerade för att vara så effektiva som möjligt. Ett stort problem i många branscher i dag är ineffektiva transporter, där tung trafik kör last som innehåller väldigt stora volymer luft. I det här fallet är förpackningarna minskade till minimal nivå, vilket effektiviserar transporterna och sänker koldioxidutsläppen. Downlight ECO CCT finns dessutom att beställa i 6-pack, vilket gör processen än mer effektiv.


– Förpackningar står för en stor del av världens avfallshantering, så det är mycket viktigt att vi gör det vi kan för att göra förpackningarna så smarta som möjligt. Vi använder återvinningsbara, otryckta wellpappkartonger och har tagit bort all plast och tejp i förpackningarna för att de ska vara så enkla som möjligt att återvinna, säger Daniel Hammarén, och fortsätter:


– Möjligheten att kunna beställa 6-pack i stället för enskilda armaturer är ett jättekliv i rätt riktning. Det gör stor skillnad för miljön med det minskade emballaget – och dessutom blir livet som installatör avsevärt enklare när man bara behöver öppna en kartong.

Det modulära systemet kommer med många fördelar och det känns verkligen som framtidens sätt att arbeta. Daniel Hammarén, Category Manager Solar Light