Solar Magasin

2G och 3G – snart ett minne blott

Sverige håller för fullt på att fasa ut 2G- och 3G-näten. Och även om det var längesedan du själv använde dessa nät, gör en stor del av samhället fortfarande det. Här finns stora möjligheter till affärer för installatörer i framkant!

Text: Magnus Carlsson

 

Din mobiltelefon går redan på 5G och WiFi, så kanske har du sedan länge glömt bort att det också finns 2G- och 3G-nät i samhället. I så fall är det hög tid att börja tänka på dem igen.

Hela vårt samhälle är nämligen fullt av enheter som är uppkopplade på 2G- och 3G-näten – och dessa fasas just nu ut för att slutligen släckas helt i slutet av 2025.

– Det är inte många som tänker på hur många enheter som påverkas av det här. Men om du tittar på till exempel larm. Alla stora larmtillverkare med enheter som är äldre än 5 år arbetar antagligen över 3G-nätet. Och de sändarna kommer alltså snart inte att fungera längre, säger Mathias Asp, kategorichef för kommunikation och säkerhet på Solar.

En halv miljon enheter

Bara inom larm rör det sig om hundratusentals enheter i Sverige som snart måste uppdateras eller bytas ut; allt från brandlarm och inbrottslarm till hisslarm och driftlarm. Därtill berörs till exempel trafikljus, värmepumpar, passagesystem och klimatanläggningar.

– Det är helt enkelt ett väldigt stort skifte som ska göras, så enkelt är det. Man beräknar att det totalt över en halv miljon sändare som behöver bytas, bara i Sverige. Så det gäller att vara ute i tid, för tillverkarna producerar i en rasande fart men de kommer ändå ha svårt att hinna leverera allt i tid, säger Mathias Asp.

Pengar att tjäna

Mathias Asp betonar att det just nu finns en exceptionellt bra möjlighet för proaktiva installatörer att göra stora affärer.

– Många ute på marknaden tänker nog ”jag tar det när det kommer”. Men det de missat är att det inte kommer gå, för sändarna kommer kanske att ta slut. Så det gäller att inte vänta för länge. Det här är ett skifte som ska genomföras och långt från alla är förberedda, säger Mathias Asp, och fortsätter:

– Hade jag varit installatör så hade jag genast ringt upp kunder som jag vet har larm äldre än 5 år och där sändaren arbetar på 2G och 3G, och förklarat vad som håller på att hända och hur man löser det. Om kunden bara har någon enstaka fastighet kanske det inte blir en jätteaffär för någon av er, men har någon 200 fastigheter börjar det genast hända grejer. Är du installatör så har du garanterat många kunder som kommer behöva din hjälp.

Fakta: 2G- och 3G-näten

De svenska 2G- och 3G-näten fasas ut löpande och släcks slutgiltigt under slutet av 2025. För samhället kan det få mycket stora konsekvenser, då en stor del av kommunikationen som vi nyttjar dagligen använder dessa nät. Här är några exempel: