Stäng Fastbox Maxi

Din Fastbox är nu en Fastbox Maxi på grund av produkten som är tillagd till din Fastbox. Läs mer om Fastbox via länken:

Fastbox
Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Så håller du formen i sommar!

Semestern: Efterlängtade badstränder och grillkvällar, och inte minst den tid på året då vi äntligen hinner umgås med släkt och vänner. Dessvärre är det också den tid på året då väldigt många svenskar kommer ur sina träningsvanor.  Journalisten och träningsexperten Magnus Carlsson förklarar hur du ska tänka för att hålla formen i sommar – utan att gå miste om allt som är roligt.

 

Innan någon hinner ställa frågan ”vadå, måste man verkligen träna, på SEMESTERN?” är det lika bra att presentera svaret: Nej, du måste inte. Men du borde verkligen!

Att arbeta som installatör eller montör är ingen dans på rosor. Långa arbetsdagar med mycket stress, tungt bärande och icke-ergonomiska arbetspositioner är en del av vardagen, vilket gör att kroppen över tid tar mycket stryk. Och har den inte redan gjort det kommer den göra det på sikt om du inte tar hand om den.

Det bästa sättet att motverka yrkets påfrestningar är tveklöst genom träning och motion – och anledningarna till det är flera. Starka muskler gör att varje lyft blir mindre påfrestande för kroppen och förbättrad rörlighet gör att du får enklare att hantera bökiga arbetsställningar och statiska positioner. Lika viktigt är det också att underhålla konditionen, då den gör dig mer stresstålig, ser till att du orkar hålla koncentrationen uppe under hela arbetsdagen – och dessutom gör att du har mer energi kvar när du kommer hem.

Tyvärr är semesterveckorna inte bara positiva. Det är nämligen också den tid på året då många ur sina rutiner och därmed också sina träningsvanor, vilket leder till att de får börja om från början när hösten kommer. Självklart är det också helt rimligt att träna lite mindre under sommaren jämfört med resten av året, men om du vill må bra även i höst är det viktigt att du inte slutar röra dig helt bara för att solen skiner.

Att få till träningen under sommaren behöver inte heller vara svårt, särskilt inte om du tänker på några enkla knep. Först och främst gäller det att ha rätt förväntningar på din träning under sommaren. Var inte ledsen för den träningen som inte blir av – var i stället glad över den träningen som du faktiskt får gjord, och kom ihåg att den bästa träningen alltid är den som blir av!

Ett annat tips som är extra viktigt på sommaren är att inte komplicera träningen. Utgå från de förutsättningar du har, där du befinner dig. Du kanske inte alltid har tillgång till hantlar, spinningcyklar och skivstänger – men då är det bara att använda fantasin i stället. Med din träning vill du först och främst uppnå två saker: du vill få upp pulsen så att hjärtat får arbeta hårdare, och du vill trötta ut dina muskler. Svårare än så är det inte – och det kan ske på hur många sätt som helst! 

Krångla inte till det om du inte vill. Spring 10-15 minuter åt ena hållet, spring tillbaka och slå sedan med en slägga på ett bildäck tills du blir riktigt trött. Spring ut i skogen och lyft stenar och stockar tills musklerna är möra och spring sedan hem igen, gör 100 burpees på så kort tid som möjligt eller passa på att simma i en halvtimme när familjen ändå är på badstranden. 

Oavsett vad du väljer att träna i sommar finns det alltid tre gemensamma nämnare: den första är att din kropp kommer att tacka dig på sikt. Den andra är att du kommer må lite bättre efter träningspasset än du gjorde innan – och den tredje är att din nästa öl i solstolen kommer att smaka ännu godare. 

Lycka till!

 

5 tips för att lyckas med träningen i sommar!

1. Gör något som är kul.

Den bästa träningen är den som blir av – och den träningen som blir av är den träningen som vi tycker är kul. Försök inte att bli löpare om du hatar att springa, och gå inte på gruppträning om du tycker det är hemskt. Fokusera i stället på någon träningsform som du verkligen gillar. Tennis, mountainbike eller varför inte kajakpaddling?

2. Var utomhus.

En av de bästa sakerna med sommaren är att nästan allting kan tränas utomhus – till och med styrketräningen! I dag finns det någon form av utomhusgym i en stor andel av Sveriges städer, och bor du i en något större stad håller de dessutom ofta riktigt hög klass. Vips kan du träna gratis – samtidigt som du förbättrar brännan. Perfekt!

3. Variera dig.

Monotont är aldrig bra, oavsett sammanhang. Och precis som monotona rörelser på jobbet är dåligt för dig kan allt för monoton träning också vara det. Försök att få in så mycket variation som möjligt, på alla tänkbara sätt. Om du kan få in en blandning av kondition, styrketräning och rörlighetsträning har du också de bästa förutsättningarna för att få en hållbar kropp.

4. Träna där du är.

Lägg inte massa onödig tid på att åka över hela stan för att komma till ett visst motionsspår eller en viss träningsanläggning. Gör det enkelt och träna där du befinner dig så kan du i stället lägga mer tid på att sola, bada och grilla.

5. Träna tillsammans.

På sommaren vill vi gärna umgås med nära och kära – så varför inte passa på att träna tillsammans med dem? När vi bestämmer oss för att träna tillsammans med andra är det också mycket enklare att få träningen att bli av.

Vill du läsa fler artiklar?

Vi har samlat alla artiklar på ett och samma ställe.

Upptäck mer här!