Stäng Fastbox Maxi

Din Fastbox är nu en Fastbox Maxi på grund av produkten som är tillagd till din Fastbox. Läs mer om Fastbox via länken:

Fastbox
Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Tätt samarbete visar vägen mot Industri 4.0 och IoT

 

 

 

Text: Magnus Carlsson
Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg

I snart 80 år har AH Automation levererat automationslösningar i världsklass. När bolaget nu tar steget in i framtiden gör man det med Solar och Siemens som självklara partners.

Kungshamnsbaserade AH Automation grundades redan 1944 har gjort sig känt som ett av Sveriges ledande företag inom automationslösningar för industrin. AH Automations har sedan starten jobbat nära fiskerinäringen, men sedan 60-talet har företaget gått över till att jobba allt mer med kunder inom industriell produktion och bland dagens kunder finns företag som Scania, Husqvarna och ABBA Seafood.

Lyckat samarbete
För att nå lönsamhet är en viktig del i AH Automations arbete att ha en väl fungerande logistik, som gör att man hela tiden har rätt komponenter på rätt plats vid rätt tid. För

AH Automation är Solution Partner till Siemens, och för att göra vardagen så enkel som möjligt använder man Solar som supply chain partner.

– Genom att Siemens och Solar jobbar tillsammans i team mot kunden, kan vi dela upp ansvaret och säkerställa att vi hela tiden stöttar kunden på bästa tänkbara sätt, säger Peter Henriksson, automationsingenjör på Siemens.

Inge Svenningsson, ansvarig säljare på Solar, lovordar också teamarbetet och dess resultat:

– Siemens kan fokusera på att ta fram riktigt bra automationslösningar, medan vi kan sköta och optimera logistiken. Kunden kan då fokusera på sin kärnaffär i stället för att lägga tid på att jämföra priser och koordinera leveranser.

Genom att Siemens och Solar jobbar tillsammans i team mot kunden, kan vi dela upp ansvaret och säkerställa att vi hela tiden stöttar kunden på bästa tänkbara sätt. Peter Henriksson, automationsingenjör Siemens

Effektiv logistik
För AH Automation är fördelen med att ha Solar som supply chain partner uppenbar. Tack vare god lagerhållning och punktliga nattleveranser kan företaget vara säkra på att de varje morgon har de produkter och komponenter som behövs för dagens arbete.

– Det jag uppskattar med Solar är att de kan ge oss en effektiv logistik, som vi aldrig kunnat uppnå på egen hand. Solar har snabb responstid och kan alltid lösa snabba leveranser – oavsett när på dygnet det behöver ske, säger Hendrik Hasewinkel, vd på AH Automation.

En annan fördel med samarbetet är att Hendrik Hasewinkel och hans kollegor alltid får de produkter och lösningar som passar dem allra bäst.

– Det är otroligt värdefullt. Vi tar gärna till oss nyheter, men marknaden är så stor i dag och det kan vara svårt att sålla bland all information. I den här konstellationen kan Solar och Siemens selektera utbudet, och i dialog med oss förklara vad som passar oss bäst. På så vis kan vi säkerställa att vi alltid får produkter som tillför mervärde när sådana finns.

Mot en digital framtid
Nästa steg i samarbetet mellan Solar, Siemens och AH Automation är att ta steget in i Industri 4.0 och Internet of Things, IoT. Med hjälp av Siemens programvara SIMIT kommer AH Automation framöver kunna göra sina programmeringar och simuleringar direkt i datorn – långt innan de har PLC på plats.

– Med den här typen av simuleringsmjukvaror kan man börja tidigare och göra mycket av programmeringsarbetet i ett tidigt skede. Det sparar förstås både tid och pengar, samtidigt som det avlastar programmerarna, förklarar Peter Henriksson på Siemens.

AH Automation planerar att testa sina första SIMIT-projekt under våren 2021, och kommer även att göra tester med Siemens EDGE för att koppla upp sina levererade system och tillföra mervärden till slutkunderna. Hendrik Hasewinkel ser stora möjligheter med tekniken:

– Det här är ett väldigt spännande område. Vi är ett gammalt företag som självklart vill digitalisera oss. Digitaliseringen av den här branschen har bara börjat, och en nyckel för att lyckas kommer vara att tiden vara up to date med vilka som är de bästa lösningarna just nu för att våra slutkunder ska tillföras ett uppkopplat system. Tack vare samarbetet med Solar och Siemens är vi det, och vi är mycket nyfikna på vad framtiden har att erbjuda.

Digitaliseringen av den här branschen har bara börjat. Tack vare samarbetet med Solar och Siemens är vi up to date, och vi är mycket nyfikna på vad framtiden har att erbjuda. Hendrik Hasewinkel, vd AH Automation