Solar Magasin

En uppvisning i hållbarhet

– Så blir Solars nya logistikcenter

Snart sätter vi spaden i marken till vårt nya logistikcenter i Kumla. Med 45 000 kvadratmeter nytt lager ska vi säkerställa att du som kund får en ännu bättre upplevelse – och att våra transporter blir ännu snällare mot planeten.

Text: Magnus Carlsson

Solars nya logistikcenter är tänkt att sättas i drift 2026, och vi befinner oss just nu i slutfasen av projekteringsstadiet.

– Allting har gått väldigt bra så här långt, och vi ser att det finns ett stort intresse för vårt nya logistikcenter. Det är en av de största investeringarna Solar någonsin gjort, så det känns väldigt roligt att resultatet blir så bra, säger Jonas Widström, VP Operations på Solar.

Automatiserat lager

Det finns flera olika anledningar till att Solar valt att investera i den nya anläggningen. Dels har vi vuxit ur våra gamla lager i Örebro och Halmstad, men genom att ha allt samlat på ett ställe kommer vi också kunna skapa en ännu bättre lösning för både medarbetare och kunder. Våra kunder kommer få tillgång till ökat lagerdjup samt bredare sortiment och tjänsteutbud.

Anläggningen kommer bland annat att utrustas med självgående truckar och ett robotlager för småvaror från AutoStore, som kommer att rymma upp till 80 procent av artiklarna. Till detta kommer även utrustning som reser kartonger och efter utförd plockning försluter varje kartong.

– I praktiken kommer det innebära att vi bara behöver ha två olika kartongstorlekar, jämfört med fyra som vi har idag. Maskinen skär ner varje kartong till optimal storlek och limmar sedan på locket. Detta gör att vi skickar mindre luft i våra förpackningar och att vi därmed kan ha ännu effektivare transporter, säger Jonas Widström.

Tuff miljöcertifiering

De optimerade kartongerna är bara ett av exemplen på insatser som görs för att verksamheten ska vara så miljövänlig som möjligt. Hela fastigheten byggs med en stark hållbarhetsvision och kommer att vara certifierad enligt BREEAM.

Det står för Building Research Establishment Environmental Assessment Method och är världens mest spridda system för miljöcertifiering. För att uppnå certifiering krävs att man når upp till hårt ställda krav på flera punkter relaterade till byggmaterial, energiförsörjning, avfall, vattenanvändning, utsläpp med mera.

– Till vardags lägger vi en stor del av vår tid på att hjälpa våra kunder och slutkunder att bli mer hållbara, så det ska bli väldigt roligt att få använda våra kunskap och expertis fullt ut även på oss själva. Vår fastighet kommer bland annat att vara självförsörjande genom solenergi, bergvärmepumpar och fullt utrustad med LED-armaturer från Solar Light, säger Jonas Widström.

I fastighetens kontorsdel byggs även expo-ytor som kommer att visa upp Solars expertis.

– Vi planerar för ett fantastiskt showroom, men ännu mer vill jag lyfta fram hela fastigheten som ett showcase. Det här kommer att bli ett fint exempel på lösningar som Solar kan åstadkomma inom klimat & energi i samverkan med våra koncept där vi kombinerar vår kompetens med våra leverantörers produkter.

Fakta: Solars nya logistikcenter

Solars nya logistikcenter är planerat att driftsättas under 2026. Logistikcentret kommer bland annat ha ett automatiserat robotlager, men beräknas också sysselsätta 200 personer på sikt.

Fastigheten kommer att vara certifierad enligt BREEAM Excellent, vilket innebär att den lever upp till mycket högt ställda hållbarhetskrav för bland annat arbetsmiljö.

Byggnaderna kommer att vara självförsörjande genom solenergi, och man kommer att ta hänsyn till den biologiska mångfalden i närområdet innan, under och efter byggnationen.

Solars nya logistikcenter

Solars nya logistikcenter är planerat att driftsättas under 2026. Logistikcentret kommer bland annat ha ett automatiserat robotlager, men beräknas också sysselsätta 200 personer på sikt.
Fastigheten kommer att vara certifierad enligt BREEAM Excellent, vilket innebär att den lever upp till mycket högt ställda hållbarhetskrav för bland annat arbetsmiljö. Byggnaderna kommer att vara självförsörjande genom solenergi, och man kommer att ta hänsyn till den biologiska mångfalden i närområdet innan, under och efter byggnationen.