Solar Magasin

Bahco – en svensk succéhistoria

Varje dag använder du skruvmejslar i ditt arbete – och sannolikheten att det står Bahco på dessa är mycket hög. Samma sak gäller din skiftnyckel och din ställbara rörtång. Solar Magasin berättar historien om hur det blev så.

Text: Magnus Carlsson
Foto: Bacho

Under sin livstid tog han över 100 olika patent, men ett par av dem sticker minst sagt ut lite extra.

Allting började 1887, när Johan Petter, även känd som JP, startade den egna verksamheten Enköpings Mekaniska Verkstad. JP var en driftig man som efter bara ett år hade 14 anställda. Ungefär samtidigt tog JP patent på sin första världsberömda uppfinning.

Rörtången & skiftnyckeln

Johan Petter Johansson hade konstaterat att han endast hade en uppsättning rörtänger, och när kollegorna ibland lånade dessa insåg han att en ställbar rörtång skulle lösa alla hans problem. Om käftvidden bara kunde justeras så att den passade alla rör skulle det räcka med en enda tång.

Den ställbara rörtången blev snabbt en världssuccé, men var ändå blygsam jämfört med vad som komma skulle. 1892 fick JP nämligen patent på skiftnyckeln så som vi känner den idag. Det hade sedan tidigare funnits en ställbar nyckel med två rörliga käftar, men Johan Petter Johansson utvecklade den så att endast den ena käften var rörlig, och kunde justeras med hjälp av justerskruven.
Marknaden upptäckte snabbt potentialen. Under det första året tillverkade JP och hans kollegor 300 skiftnycklar. Tio år senare var den årliga produktionen uppe i 4 000 skiftnycklar.

1916 köpte affärsmannen Bernt August Hjorth Enköpings Mekaniska Verkstad, och bolaget bytte då namn till Bahco.

Lite mer än 100 år senare är Bahco ett globalt företag med över 2 500 anställda vars produkter säljs över hela världen – och i dag har Bahco tillverkat långt över 100 miljoner skiftnycklar.

– Skiftnyckeln har verkligen blivit en ikonprodukt för Bahco. Det finns skiftnycklar överallt och väldigt ofta står det Bahco på dem. Det är helt enkelt en kvalitetsstämpel som är svår att matcha, säger Andreas Lundh, säljchef på SNA Europe, bolaget som i dag äger varumärket Bahco.

25 000 artiklar

133 år efter att den uppfanns, ser skiftnyckeln i stort sett identisk ut med hur den gjorde från början. Däremot har Bahcos övriga sortiment vuxit och utvecklats avsevärt. Utöver rörtången och skiftnyckeln är Bahco upphovsmän till Sandflex sågblad, och totalt har man mer än 400 olika patent och ett sortiment som rymmer 25 000 olika artiklar.

– Jag törs påstå att Bahco har en av världens bredaste portföljer inom handverktyg. Vi täcker de fullständiga behoven för allt från hemmasnickaren till professionella hantverkare inom många olika branschen. Vi säljer allt från verktygsvagnar till JAS-plan till handsågar för hemmabruk, säger Andreas Lundh.

I slutet av 90-talet köptes Bahco av det multinationella bolaget Snap-On, som än i dag valt att ha två fabriker kvar i Sverige. En stor fabrik I Lidköping som tillverkar olika typer av sågblad, samt en mindre fabrik i Edsbyn som tillverkar skogsverktyg och plastdetaljer. Övrig produktion är huvudsakligen förlagd till Bahcos egna fabriker i Europa.

– Att vi behållit vår produktion i Europa är en av våra största framgångsfaktorer. Vi märker över hela världen att europeisk produktion ses som en tydlig garanti för hög kvalitet, säger Andreas Lundh.

Ergo 40 år

I modern tid har skruvmejslar också kommit att bli en av Bahcos viktigaste produktkategorier, och då i synnerhet den älskade produktserien Bahco Ergo – som i år firar 40-årsjubileum.

Ergo är framtagna av yrkesmän för yrkesmän, och är en serie verktyg optimerade för ergonomi och för att minska risken för arbetsskador. Mer än hälften av alla arbetsrelaterade hälsoproblem rör nämligen smärta i muskler, skelett och leder, och Ergo-serien är till för att motverka detta. Dessutom är det en serie verktyg som genomgått en gedigen kvalitetsprocess och därmed är förknippade med bästa tänkbara kvalitet.

Vi fräser ut inläggen och kan lasermärka produkterna, vilket är ett krav i vissa industrier. Du kan helt enkelt få en helt specialanpassad lösning, efter just dina önskemål Andreas Lundh, Säljchef, SNA Europe

– Jag minns själv första gången jag använde en av våra mejslar, berättar Andreas Lundh. Vilken skillnad det var! Att använda bra mejslar jämfört med dåliga är som natt och dag, och extra stor blir skillnaden för alla som jobbar med det här varje dag.

Ergo-serien kännetecknas också av att det finns särskilt anpassade för olika yrkesgrupper. Här hittar du till exempel gnistskyddade mejslar, fallskyddssäkrade mejslar, rostfria mejslar och 1000-voltssäkrade mejslar.

– Vi förespråkar alltid att man ska ha rätt verktyg till rätt applikation. Det gör att arbetet blir enklare och resultatet blir bättre, säger Andreas Lundh.

Specialbyggda vagnar

Ett annat område där Bahco skördat stora framgångar de senaste decennierna är de orangea verktygsvagnarna som du säkert sett på många arbetsplatser – eller kanske till och med har en själv. Särskilt inom fordons- och flygbranschen är vagnarna populära.

– Våra vagnar kommer i många olika former. Vi har dels helt färdiga set, men kan också skräddarsy vagnar och väskor efter kundens behov. Vi fräser ut inläggen och kan lasermärka produkterna, vilket är ett krav i vissa industrier. Du kan helt enkelt få en helt specialanpassad lösning, efter just dina önskemål, säger Andreas Lundh.

En kul – och möjligen oväntad – detalj med Bahco är loggan. Den innehåller en fiskekrok och en fisk, vilket hänger samman med att Bahco genom åren tillverkat många olika saker – däribland fiskekrokar.

– Vi har haft många ben att stå på genom tiderna, förklarar Andreas. Fiskekrokarna kommer från att vi på Bahco hade insett att vi var väldigt bra på stål. Vi kunde hantera stål som var hårt men ändå flexibelt, vilket gjorde att det passade väldigt bra till just fiskekrokar. Krokarna finns inte kvar i sortimentet i dag, men loggan har hängt med hela vägen.