Stäng Fastbox Maxi

Din Fastbox är nu en Fastbox Maxi på grund av produkten som är tillagd till din Fastbox. Läs mer om Fastbox via länken:

Fastbox
Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Solar Magasin

Så lyckas du med utematen

Är du en av alla svenskar som fick ett stormkök i julklapp, och undrar vad du ska göra nu? I nya kokboken Äta Ute berättar influencern Hanna Olvenmark hur du gör för att lyckas.

Text: Magnus Carlsson, Foton: Ulrika Pousette

”Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”

Så hette det när Handels Utredningsinstitut, HUI, presenterade årets julklapp förra året – och en av vårens stora trender har varit att äta mat i naturen. Influencern och författaren Hanna Olvenmark har skrivit en högaktuell bok på ämnet där hon berättar hur man gör för att lyckas med utomhusmatlagningen, och Solar Magasin fick tillstånd att publicera ett par recept från boken.
Så. Packa väskan, ta med dig någon du gillar och njut av vetskapen om att en god måltid alltid smakar ännu bättre i naturen.
Lycka till!

Grönkålscrêpes

8 st • ca 40 min • lakto-ovo-vegetariska • 0,2 kg CO2e/crêpe

Crêpes är något av det godaste jag vet att ta med ut. Det är smidigt att förbereda smeten hemma och ta med i termos eller flaska, och väl ute steker du bara på pannkisarna och fyllningen. Ett tips är att också ta med en göttig efterrättsfyllning, så får du både och!

Crêpessmet
2 dl bovetemjöl
4 dl växtbaserad mjölkdryck
en nypa salt
3 ägg
olja att steka i

Grönkålsfyllning

100 g grönkålsblad (stjälkarna kan du lämna hemma)
100 g champinjoner (eller annan svamp)
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1–2 tsk japansk soja
1–2 msk växtbaserad grädde
salt, peppar
2 dl riven ost

 

HEMMA Förbered smeten genom att blanda bovetemjöl, mjölkdryck och en nypa salt i en bunke. Tillsätt äggen och blanda. Häll över i en termos eller flaska. Låt stå kylt tills du går hemifrån.
UTE Hacka grönkålsbladen och svampen grovt. Finhacka vitlöken.
Tänd stormköket och ställ på ett kokkärl. Stek grönkål, svamp och vitlök i olja på medelvärme tills det är mjukt. Slå på soja och grädde. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Stek crêpes i olja på medelvärme i stekpannedelen. Lägg över fyllningen när crêpesen fortfarande ligger i pannan, toppa med
lite ost och vik (låt ligga kvar så att osten smälter lite). Servera omgående.

Röd curry - One pot

4 port • 20 min • vegan • 0,2 CO2e/port
Att laga one pots på stormkök är verkligen smidigt! En tjoffar bara ner allt i en gryta och så får det koka lite. Eller ja, det är ju bra att hacka grönsaker och så innan, men det är ju det som är så mysigt med att vara ute. Hackandet. Sedan när en är klar är det bara att lyssna på puttrandet från stormköket. Också mysigt!

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
½ zucchini
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk röd currypasta
olja att steka i
1 frp kokosmjölk (à 400 g)
4–5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250 g valfria torkade nudlar
1 lime, skalet och saften
1 msk fryst koriander
6 dl kokta kikärtor (2 ½ dl torkade, alt. 2 frp)

UTE Skiva rödlöken i tunna skivor. Hacka vitlök och chili fint. Skär zucchinin i skivor. Riv ingefäran.
Tänd stormköket och ställ på det större kokkärlet. Hetta upp olja och fräs currypasta och ingefära i någon minut. Lägg i lök, vitlök, chili och zucchini och låt allt fräsa tills grönsakerna mjuknat något.
Slå på kokosmjölk och vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Lägg i nudlarna och låt sjuda i 5–10 minuter.
Använd stekpannan som lock och rör om då och då så att det inte bränns vid.
Riv i limeskal och pressa i saften. Lägg i koriander och kikärtor och låt bli varma i grytan. Späd med mer vatten om det behövs.