Solar Light

Mer ljus för pengarna

– ”Sveriges fräschaste matbutik” väljer Solar Light

Bättre kundupplevelse och mer än halverad energiförbrukning. Det är några av fördelarna som Ica Supermarket i Lysekil fått av att göra en totalrenovering – som bland annat innefattar ett stort antal armaturer från Solar Light

Text: Magnus Carlsson
Foto: Nicke Messo

Sett till sin storlek är Ica Supermarket i Lysekil en ovanligt ambitiös matbutik. Butiken har eget bageri, stor delikatessavdelning och fyra heltidsanställda kockar som varje dag lagar matlådor, sallader och färska mackor. Butiken växer snabbt och har i dag 17 000 besökare i veckan under de mest intensiva perioderna. 

Butiken drivs av Ica-handlaren Magnus Plith. För att möta kundernas växande intresse beslutade han sig för en tid sedan för att genomföra en rejäl renovering av butiken.

– Det var dags kan man säga. Om man bortser från golvet så har vi nog mer eller mindre bytt ut allt. Och frågar du mig så har vi nu Sveriges fräschaste butik. Den är unik i sitt slag. Det blev verkligen otroligt bra, säger Magnus Plith.

Bättre ljus – och pris

En viktig del av renoveringen var att byta ut befintliga armaturer. Butiken samarbetar med den lokala installationsfirman CJ Elkontakt, som fick i uppdrag att göra jobbet och att presentera en lämplig lösning. Tack vare sitt nära samarbete med Solar och Solar Light-teamet kunde CJ Elkontakt ta fram ett förslag som i slutändan innebar en lägre totalkostnad än de centralt upphandlade armaturerna från Icas organisation.

– Butiken hade redan ett färdigt koncept från Ica, så jag frågade om inte vi kunde få räkna på det. Vi har mycket nära kontakt med Solars säljare, och vi vet sedan tidigare att Solar Light kan presentera riktigt bra lösningar. Och så blev fallet även här, säger Christian Pettersson på CJ Elkontakt.

Valet av armaturer blev Solar Lights 60x60-plattor Sky One, som mycket enkelt kunde monteras i det nya undertaket som sattes upp parallellt.  

– Vi valde de här armaturerna för att de gav det allra bästa ljuset, samtidigt som de var riktigt enkla att montera. Vi har gjort hela den här renoveringen samtidigt som vi haft öppet som vanligt, säger Magnus Plith, och fortsätter:

– När det var som värst tror jag vi hade åtta olika skylifts i gång i butiken samtidigt. Men det gick förvånansvärt bra. Vi hade budgeterat för att vi skulle tappa omsättning under den här processen, men har faktiskt haft tillväxt hela vägen.

Halverad energiförbrukning

Tidigare har butikens huvudbelysning kombinerats med många separata spotlights, men något sådant behov ser inte Magnus Plith på samma sätt med den nya belysningen:

– Det är tydligt vilken skillnad det är i kvalitet på gamla och nya armaturer. Vi har haft ett hundratal skenor med spottar tidigare, men det är mer estetiskt tilltalande att inte ha det. Vi kommer säkert sätta upp några skenor ändå, men inte alls i samma utsträckning som tidigare.

Sammantaget är det en stor investering som butiken gjort – men Magnus Plith hoppas att den ska betala av sig på ett effektivt sätt.

– Tidigare hade vi en elförbrukning på cirka 100 000 kWh i månaden. När vi nu kommer i gång igen tror vi att vi kommer landa mellan 40 000 och 45 000 kWh. Det är förstås en väldigt stor besparing, som kommer täcka en stor del av kostnaden för den här renoveringen.

Fakta: Val av armaturer

Ica Supermarket i Lysekil valde Solar Lights Sky One som huvudsaklig armatur. Sky One är en bakgrundsbelyst LED-panel med måtten 60x60cm, perfekt anpassad för kvadratiskt undertak. Sky One är mycket enkel att installera då den levereras komplett med drivdon, sladdställ och stickpropp.

I kök och delikatessavdelning har butiken valt armaturer från Ledused. Även dessa är anpassade för 60x60cm innertak. Leduseds armaturer finns även med IP65-klassning, dessa klarar rengöring vilket gör dem utmärkta för hygienklassade utrymmen.

 

 

Fakta: Val av armaturer

Ica Supermarket i Lysekil valde Solar Lights SKY ONE som huvudsaklig armatur. Sky One är en bakgrundsbelyst LED-panel med måtten 60x60cm, perfekt anpassad för kvadratiskt undertak. SKY ONE är mycket enkel att installera då den levereras komplett med drivdon, sladdställ och stickpropp.

I kök och delikatessavdelning har butiken valt armaturer från Ledused. Även dessa är anpassade för 60x60cm innertak. Leduseds armaturer finns även med IP65-klassning, dessa klarar rengöring vilket gör dem utmärkta för hygienklassade utrymmen.

Läs mer om SKY ONE

Klicka här

Läs mer om LEDUSED

Klicka här

Behöver du hjälp med ett projekt?

Kontakta våra belysningsexperter