Stäng Fastbox Maxi

Din Fastbox är nu en Fastbox Maxi på grund av produkten som är tillagd till din Fastbox. Läs mer om Fastbox via länken:

Fastbox
Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Hälsa

Håll ut och håll dig i form. 8 tips för att må bra i coronatider

Text: Magnus Carlsson

Förmodligen är du rätt less på viruset, och att du ska hålla avstånd och tvätta händerna vet du redan. Solars hälsoexpert Magnus Carlsson delar med sig av 8 andra tips som gör det enklare att hålla din fysiska och psykiska hälsa i trim under pandemin.

1. Gå ut
Att vistas utomhus har många bevisade effekter för hälsan, så väl psykiskt som fysiskt. Försök att vara utomhus minst en gång om dagen, för att få din dagliga dos av D-vitamin och frisk luft – och försök att uppsöka en skog eller ett naturområde åtminstone någon gång i veckan. Du kommer inte att ångra det!

2. Slopa gymmet
Att svettas på ett trångt gym är något du bör undvika i pandemitider. Gillar du därför spinning, Crossfit eller någon annan gruppträningsform är det läge att testa något nytt – som du kan göra utomhus. Har du till exempel testat mountainbike, paddling eller rullskidor?

3. Glöm inte styrketräningen!
När det inte går att vara på gymmet är det lätt att glömma styrketräningen, vilket du snart kommer känna av i rygg, nacke och axlar – om du inte redan börjat göra det. Försök gärna att uppsöka ett utomhusgym om du har ett i närheten. Gör det annars till en vana att lägga in några enkla styrkepass hemma ett par dagar i veckan, där du varvar enkla och effektiva övningar som armhävningar, squats och bear crawl. Sök på YouTube om du inte vet hur du gör!

4. Tänk på ergonomin
Att jobba vid datorn brukar inte vara några problem när du gör det som vanligt på kontoret. Men att sitta hemma vid köksbordet med en laptop kan vara förödande för kroppen. Försök att tänka på din ergonomi så långt det går. Sitt med god hållning, använd en extern skärm om du kan, och försök höja upp den så att den kommer i rätt höjd för dina ögon. Försök också att varva mellan olika arbetsställningar och positioner flera gånger om dagen, om du har möjlighet till det.

5. Ta pauser!
På kontoret eller ute på jobb blir du sällan stillasittande, men under långa dagar på hemmakontoret uteblir de naturliga mikropauserna när du inte har någon kaffeautomat att gå till eller kollegor att småprata med. Försök att ta en mikropaus en gång i timmen för att få igång blodcirkulationen och motverka stelhet.

6. Utnyttja vardagsmotionen
I pandemitider är det klokt att försöka undvika kollektivtrafiken. Se nu inte detta som en extra anledning att ta bilen överallt – försök istället att utnyttja möjligheten till vardagsmotion! Gör det till en vana att cykel eller promenad är dina förstahandsval när det kommer till transport. Din kropp och själ kommer att tacka dig!

7. Håll kontakten
Du saknar säkert att träffa din släkt och dina vänner. Och de saknar ju dig! Att tappa kontakt och social interaktion kan vara dåligt för din psykiska hälsa, så gör gärna en extra insats för att bibehålla kontakten. Kanske ska du bjuda in vännerna eller kollegorna till en digital after work, eller varför inte bjuda dina föräldrar på en digital söndagsmiddag?

8. Sätt ett långsiktigt mål
Visst kan det kännas som att pandemin aldrig tar slut ibland. Och även om vaccinet är här, vet ingen hur lång tid det tar innan livet återgår till det normala. Sätt gärna ett långsiktigt mål som du kan fokusera på när allt känns långtråkigt. Kanske vill du om tre år kunna springa ett maraton, genomföra En svensk klassiker eller lära dig att vindsurfa? Bara du vet vad som känns mest motiverande för dig!

Lycka till!