Alcoa byter till LED-belysning

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/alcoa-etter.jpg
PROJEKT ALCOA fabrik på Lista
KUNDE ALCOA
SOLAR KONTAKT Frode Sylte
RESULTAT Specialbelysning för industri med hög temperatur och dammig miljö

 

ALCOA:s hallar i fabriken på Lista.

När världens största aluminiumtillverkare Alcoa behövde en ny belysningslösning, var Solar Light den rätta leverantören. Slutresultatet gav bättre och tryggare arbetsförhållanden för de anställda i produktionsanläggningen.

De armaturer som byttes ut till en anpassad LED-lösning skapade en ljusare arbetsplats för nästan 200 anställda på Alcoa. Förutom ekonomiska fördelar som energieffektivitet, har den nya belysningen inneburit en betydande förbättring när det gäller säkerheten inne på produktionsområden.

- Tidigare använde de anställda pannlampor, men tack vare den nya belysningen är det möjligt att se utan extra belysning. Vi har också upplevt kollisioner med fordon, så det är inget tvivel om att den förbättrade belysningen kommer att förhindra olyckor i framtiden, säger Ove Martin Kjølleberg på Alcoa.

Han förklarar att färgåtergivningen är mycket bättre, vilket betyder att det är enklare att skilja kablarna åt. Ugnarna släpper även ut gaser, och nu är det lättare att se när de anställda måste vidta extra försiktighetsåtgärder.

Elektrikerna på Alcoa var tidigare tvungna att byta ut ljuskällorna ungefär vart tredje år, och vissa ännu oftare. Det tog mycket tid, som nu kan användas till annat.

- Vi hade alltid belysning som inte fungerade, och kablar som var för gamla för att ens leda ström. Med vår nya LED-lösning är sådant historia, förklarar Ove Martin Kjølleberg.

Före installationen testades komponenterna från Solar Light i en driftsmiljö och utsattes för tillverkningstemperaturer som var 30 grader högre än utomhustemperaturen.

De installerade produkterna är VIGILANT High-Bay.

Alcoa Lista före och efter:

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/alcoa-for.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/alcoa-etter.jpg