Armaturer som arkitektonisk utsmyckning

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/dta_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUND Dansk Talent Akademi i Holstebro
INSTALLATÖR:   EL:CON
OMRÅDE Belysning inomhus i cirka 1 820 m² stora undervisnings- och studielokaler.

 

Belysning är en nödvändighet i alla byggnader, och som arkitekt kan du välja att diskret dölja armaturerna så att de inte stjäl för mycket uppmärksamhet - eller att medvetet använda dem för att framhäva rummets arkitektur och kanske till och med göra dem till en aktiv del av inredningen.

Cubo Arkitekter, som har ritat byggnaden för Dansk Talent Akademi i Holstebros centrum, har valt den sistnämnda modellen.

Cubo Arkitekter har valt att göra armaturerna till ett medvetet synligt element i sin inredning, och i nära samarbete med EL:Con och Solar Light har de integrerat armaturserien LQ60 i den prisbelönta byggnaden som där används i olika kreativa uppsättningar.

I vissa delar av byggnaden löper armaturerna kontinuerligt i långa linjer från vägg till vägg, och i andra rum löper infällda LQ60-armaturer som lysande streck i taket, vilket skapar en mycket speciell visuell effekt.

Sammanlagt har EL:CON installerat 385 meter LQ60-armaturer i olika längder - måttanpassade på plats. Alla armaturer är dagsljusstyrda via sensorer i de olika rummen.

Armaturen LQ60 är en armaturserie med enkel och stilren design, som gör det möjligt att skapa kontinuerliga obrutna ljuslinjer, både som infällt och utanpåliggande utförande. Armaturerna kan monteras individuellt i standardlängder. Det är också möjligt att anpassa armaturen i specialtillverkade längder. Armaturen har ett optimalt ljusutbyte med hjälp av den senaste och mest effektiva LED-tekniken.

Byggnaden utgör ramen för akademins program inom musik, konst och design, dans, musikal och teater samt rymmer också 29 studentbostäder för ungdomar mellan 15 och 25 år.

Byggnaden som 2018 vann ett arkitekturpris, är formad som en kub. Med den nedre delen något förskjuten, nästan som om att en sida av en Rubiks kub hade roterats. Förskjutningen fungerar som en öppning av den till synes slutna kubiska formen, vilket betonas av glasfasaden på bottenvåningen och de långa ljuslinjerna som löper från vägg till vägg i taket bakom glasfasaden.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/dta_2_web.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/dta_3_web.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/dta_4_web.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/dta_5_web.jpg