Nytt ljus som lever upp till grön standard

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNDE NKT
OMRÅDE Energioptimerad belysning i tre produktionshallar i Asnæs
PRODUKTER Lumindu industriarmatur

 

Kabelindustriens pionjärer, NKT, som levererar kablar och kabeltillbehör till energisektorn, håller till i stora produktionshallar i Asnæs, där de äldsta byggdes på 1960-talet. Med de gamla hallarna följer även gamla ljusanläggningar och ljusinstallationer som nu har blivit utbytta, och därmed får man en väsentlig besparing på energiförbrukningen.

I tre av NKT:s stora hallar bestod ljusinstallationerna av gamla traditionella lysrörsarmaturer. De blir nu utbytta så att NKT:s ljusinstallationer blir mer hållbara – liksom resten av verksamheten.

NKT behövde ett 1-1-utbyte av sin befintliga installation och Multi-Tech som var installatör på projektet tvivlar inte på att Solar Light klarar uppgiften: "Solar Light är min A-leverantör. När man arbetar med dem vet man att de aldrig gör något halvdant", fortsätter Ricco Lind Hansen, som är innehavare till Multi-Tech och installatör på projektet. Och därför föll valet även på energiberäkning och armaturer från Solar Light.

En belysningslösning som märks på resultatet

Hos NKT är produktionshallarna i drift alla dygnets 24 timmar, året om. Här förvandlas råkoppar till flera tusen meters kabel. Det krävs ordentlig belysning så att truckar kan köras på ett säkert sätt, och att man kan skilja på de olika kablarna. Med 24 timmars produktion måste utbytet av belysning ske samtidigt - utan att skada de dyrbara maskinerna eller medarbetarna.

Nedmonteringen av de gamla armaturerna från 1960-talet var speciellt krävande och just därför var en nära och god dialog mellan medarbetarna och elektrikerna avgörande, så övergången till den nya ljusinstallationen kunde ske så smidigt som möjligt.

Valet föll på Lumindu-armaturen från Solar Light, då armaturen har en hög verkningsgrad, rätt RA-värde och minimal bländning. Med den här armaturen i kombination med dagsljusstyrning får man en modern, energivänlig och högeffektiv belysningsanläggning.

Ljusstyrningen säkerställer att belysningen alltid är på minst 300 lux, oavsett hur mycket dagsljusinfall som finns. Alla tre hallarna har dessutom fått en komplett ny ljusstyrning i den nya installationen.

Då det är stora produktionshallar så ska det både vara bra belysning nere på golvet, där det dagligen körs många truckar, men även bra belysning på höjden.

"Det har varit NKT:s önskan att säkerställa en god arbetsmiljö, så det är en säker arbetsplats dag som natt. Samtidigt har den goda dialogen med både medarbetare i produktionen och deras chefer resulterat i positiv respons", berättar Ricco Lind Hansen från Multi-Tech.

Den nya lösningen består av över 1 400 armaturer fördelat på de tre hallarna. I två av hallarna har nya ledningsvägar monterats för att hänga upp armaturer och kablar i. I en hall har man gjort ett 1-1-utbyte av armaturerna. De nya armaturerna har byggts och placerats så de täcker befintliga kablar. I en del av armaturerna finns inbyggd nödbelysning med batteribackup. Det medverkar till att det är en bra fördelning av nödbelysning vid ett eventuellt strömavbrott, så att medarbetarna kan ta sig ut säkert mellan produktionslinjerna. Man har följt standard med en timmes drift och minst 1 lux på golvet. Ljuset är dessutom projicerat och beräknat innan uppsättning.

Det är en belysningslösning som märks. Med den gamla installationen hade man en årlig utgift på ungefär 1 367 000 kilowattimmar, men med de nya installationerna blir det bara 678 000 kilowattimmar på ett år.

"Det är en stor besparing. De nya armaturerna ger NKT en energibesparing på cirka 50 % per år och en ROI på 3,65 år. Det är vi väldigt nöjda med", berättar Frank Silla som är belysningskonsult hos Solar Light.

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_2.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_3.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_4.jpg
/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/nkt_5.jpg