Danish Crown

Effektivare arbetsdagar med lagerautomat

Underhållsavdelningen hos Danish Crown Foods i Vejle har hyrt lagerautomater genom Solar. Med en särskild åtkomstnyckel kan medarbetarna få tag i olika produkter, vilket sparar tid, sänker kostnaderna och gör arbetsdagen mer effektiv. 

På Danish Crown Foods produktionsgolv tillverkar man konserverade korvar, skinka och färdigrätter. Underhållsavdelningen består av cirka 55 medarbetare som ska se till att maskineriet fungerar som det ska. Lagerchefen Erik Grønborg Sørensen ansvarar för den tekniska upphandlingen. 

Våren 2021 presenterade Solar ett servicepaket i syfte att göra arbetsdagen mer effektiv. Genom att använda lagerautomater och en åtkomstnyckel kan underhållsteamet få tag i allt från batterier till bilnycklar istället för att lagerchefen själv måste hitta och leverera produkterna.  

”Jag har inte behövt leverera några produkter till medarbetarna sedan vi började använda lagerautomaterna från Solar. Tidigare hände det flera gånger om dagen. Någon behövde en sprayburk eller en förpackning med batterier. Nu finns allt sådant tillgängligt för medarbetarna dygnet runt, vilket frigör tid och gör arbetsdagen mer effektiv”, säger han. 

”Tillgängligheten är avgörande för Danish Crown Foods. Lagerautomaterna innebär att alla har åtkomst dygnet runt, vilket är perfekt för en fabrik som den här. Dessutom har vi identifierat besparingar för alla som använder den här tjänsten – i regel mellan 25 och 40 procent”, säger Jesper Grøning Andersen, chef för Solar Services.

Danish Crown Foods har sett besparingar på så mycket som 30 procent.

”Vi sparade pengar under sommaren eftersom produkter inte bara försvann. Nu måste folk logga in med sin åtkomstnyckel för att få sina produkter och många av dem måste lämnas tillbaka i facken igen,” förklarar Erik Grønborg Sørensen. Lagerautomaterna innebär också att medarbetarna bara tar vad de faktiskt behöver eftersom produkterna alltid är tillgängliga. 

Automatisk påfyllning

Kemikalier är bland de många produkter som underhållsteamet behöver, men sådana produkter måste låsas in. Tidigare var det bara Erik Grønborg Sørensen som hade nyckeln, vilket innebar att han fick släppa produkterna när de behövdes. Nu finns dock även dessa i lagerautomaterna, men systemet tillåter endast begränsad åtkomst. 

”Dessutom får vi aldrig slut på produkter”, säger lagerchefen i Vejle.  

Lagerautomaterna skickar ett meddelande till Solar när lagren börjar ta slut så att facken kan fyllas på. 

”Vi slipper hålla koll på varor och göra inköp själva. Vi sparar både tid och kraft på hanteringen av fakturor och vi är mycket nöjda med resultatet som lagerautomaterna har levererat.” 

Planen nu är att de sista lagerautomaterna ska fyllas på så att ännu fler produkter blir tillgängliga för medarbetarna dygnet runt. 

 

Faktaruta:

Danish Crowns historia började med grundandet av Danmarks första grisslakteri i Horsens 1887. Idag är det landets största slakteri. Danish Crown har cirka 8 000 medarbetare i Danmark och 23 000 medarbetare över hela världen.