Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

solar magasin

Plantera för framtiden

 – Så kan ditt företag göra något för miljön                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tack vare Lars och Ragnhild Jacobsson på The Perfect World Foundation är det nu enklare än någonsin att göra en viktig insats för miljön – och det behöver inte ens vara särskilt dyrt. 

Det finns inga enkla sätt att säga det, men vår planet mår inte särskilt bra. Koldioxidsläppen ökar, regnskogarna skövlas och vi använder mer plast än någonsin. Det här leder bland annat till att polarisarna smälter, öknarna breder ut sig och att många av våra mest älskade djurarter riskerar att utplånas innan du ens hinner säga global uppvärmning.

– Var femtonde minut dödas en elefant någonstans i världen, bara för att någon vill komma åt betarna. Det är absurt. Bara i USA används 500 miljoner engångssugrör – varje dag. 8 miljoner ton plast hamnar i havet varje år, säger Lars Jacobsson, och fortsätter:
– Den där plasten är inte heller särskilt lätt att bli av med. Jag brukar jämföra med flygplanet som försvann i Malaysia. Tänk vilka resurser som satsades för att hitta det på havsbottnen. Om man inte ens lyckades med det, då förstår man hur svårt det skulle vara att hitta all plast i havet.

Det råder inga tvivel om att Lars och hans fru Ragnhild verkligen brinner för miljöfrågor. De driver sedan många år stiftelsen The Perfect World Foundation, vars syfte är att öka medvetenheten om, och samla in pengar till, allt dåligt som sker med djur och natur världen över. Parets engagemang för frågorna väcktes för snart 20 år sedan, när Lars sålde sina framgångsrika företag som då var verksamma inom oljebranschen. 
– Tack vare försäljningen fick vi möjligheten att åka ut och resa mycket, och eftersom Ragnhild hade ett enormt djurintresse sedan barnsben började vi besöka en rad olika djurprojekt. Ragnhild fick mig att få upp ögonen för alla fantastiska djur på vår planet – men tyvärr också för hur många djur har det och vilka öden de står inför, säger Lars, och fortsätter:
– Om man som jag har varit verksam inom oljebranschen har man ganska konstiga idoler. Men plötsligt började alla gamla finansiella oljemagnater att blekna, och mina nya idoler blev i stället de människor som dedikerar sina liv till att rädda hundar eller orangutanger.

The Perfect World Foundation grundades formellt 2010 efter en resa till Thailand, där Ragnhild och Lars träffade en kvinna som drev ett hem för gatuhundar.
– Det var total misär. Det var 40 grader varmt och luktade skit, jag tror inte att många människor kan föreställa sig hur det faktiskt var. Och mitt i allt detta träffade vi en engelsk dam som flyttade dit, enbart för att ta hand om alla gatuhundar som inte hade någonstans att ta vägen efter Tsunamin, säger Ragnhild Jacobsson, och fortsätter:
– En dag när hon var ute och jagade in en hund drabbades hon av blodförgiftning. Hon ville bara göra gott, men det slutade med att hon fick amputera båda benen redan samma kväll. När man träffar henne och hon kommer med sina två pinnar till ben, då blir man väldigt tagen och inser att det finns väldigt mycket man kan göra.
Sedan dess har The Perfect World Foundation engagerat sig i en rad olika projekt, bland annat genom att arrangera olika konferenser och insamlingsgalor. 2014 samlade man in pengar för noshörningar med galan Save The Rhino och två år senare anordnades en ny gala för att rädda elefanter. Den senaste galan som arrangerades var The Polar Bear Ball i september 2018, där stiftelsen fick stor mediebevakning när naturfilmaren Sir David Attenborough var galans hederspristagare. 
– Galorna är ett bra sätt att få upp människors ögon för viktiga frågor. Vi jobbar mycket med forskare och försöker att göra deras budskap enkla att ta till sig. Nu senast gjorde vi det genom att sätta isbjörnen i centrum och påvisa hur den har drabbats av klimatförändringarna, säger Ragnhild Jacobsson.

Solar & The Perfect World Foundation

Solar arbetar löpande för att minska det egna klimatavtrycket och som en del i detta stöttas The Perfect World Foundation. Genom att plantera träd i en egen skog i Kenya försöker Solar ta ansvar för sin del av värdekedjan, genom att klimatkompensera för en del av de transporter som utförs i det dagliga arbetet. 
Solar uppmuntrar också sina kunder att gärna göra samma sak inom ramen för sina företag.

 

En detalj som är viktig för The Perfect World Foundation är inställningen att ingen kan göra allt,  men att alla faktiskt kan göra något. Och om man som privatperson eller företag vill göra en insats finns det en sak som är bättre än allt annat – nämligen att plantera träd.
– Varje gång vi människor andas, andas vi ut koldioxid. Samtidigt är koldioxiden det största hotet mot planeten, vilket innebär att den som vill vara perfekt skulle behöva sluta andas. Och eftersom vi inte kan sluta andas är det bästa vi kan göra i stället att plantera träd. Träden slukar nämligen koldioxid för att i stället skapa syre, och det finns inget mer effektivt sätt att minska nivåerna av CO2, säger Lars Jacobsson.
Den som vill rädda hela jorden på en gång skulle behöva plantera väldigt många träd. Om alla däremot drog sitt strå till stacken skulle det vara förhållandevis enkelt, och det är lättare än många tror att göra skillnad. Vi svenskar tillhör den del av världen som släpper ut allra mest koldioxid, men vi behöver samtidigt inte lägga mer än 200 kronor i månaden på att plantera träd för att klimatkompensera våra utsläpp.
200 kronor räcker till någonstans mellan 5 och 20 träd, beroende på vilken typ av träd och var i världen det ska planteras. The Perfect World Foundation ser alltid till att träden planteras där de gör mest nytta, och uppmuntrar företag i alla storlekar att ta sitt ansvar för miljön – vilket kan ske på många olika sätt. På Solar har man till exempel valt att klimatkompensera för en del av de egna transporterna genom att plantera en egen skog med träd i Kenya.

– Det som Solar gör är ett fantastiskt initiativ. Kunde vi få alla företag att göra samma sak hade allting varit löst. Och jag tror att det är betydligt enklare att nå dit om många aktörer tillsammans kan bidra med små gärningar, säger Ragnhild Jacobsson. 
Hon poängterar också att det utöver den goda gärningen finns många poänger för företag med att stötta kampen för miljön. Det är ett bra sätt att bygga upp en stolthet internt i företaget, men kan också fungera som en bra motivationshöjare. Dessutom ska man inte underskatta vad det kan innebära för det egna varumärket.
– Det finns människor som skänker pengar och sedan finns det människor som skänker pengar och talar om det. I Sverige är vi rädda för att det ska låta skrytsamt om vi pratar om det, men det är jättedumt, säger Lars Jacobsson, och fortsätter:
– Ju mer vi pratar om det, desto mer ringar skapas det på vattnet och de där ringarna på vattnet är det viktigaste vi har. Därför tycker jag att man ska skänka pengar och sedan ska man prata om det – och vi är gärna med och skapar uppmärksamhet. Det är då vi tillsammans kan göra skillnad på riktigt. 

TEXT: MAGNUS CARLSSON

Visste du att...

...det dör en elefant var femtonde minut, bara för att människor vill åt deras betar?

...Sverige är ett av de länder i världen som har mest negativ klimatpåverkan per capita? Vi toppar listan tillsammans med USA, Kanada, Australien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Belgien.

...transporter står för 14 procent av världens utsläpp av växthusgaser?

...det i USA används 500 miljoner engångssugrör – varje dag? 

...8 miljoner ton plast dumpas i havet varje år, och att vart tredje däggdjur i havet har plast inuti sin kropp?

...mer än 100 miljoner hajar dödas varje år, bara för att människor ska kunna äta hajfenssoppa?

...världshaven stigit 20 centimeter de senaste 100 åren, och beräknas stiga uppemot 100 centimeter under de kommande 100 åren?

Så kan du och ditt företag engagera er

Det är enklare än du tror för dig och ditt företag att göra något för miljön. 
I dag är det mest effektiva sättet för att minska koldioxidnivåerna att plantera träd, då träd konsumerar koldioxid för att i stället producera syre. The Perfect World Foundation hjälper dig och ditt företag att plantera rätt typ av träd, på den plats i världen där de gör störst nytta, vilket just nu är i Mexiko och Kenya.
Hur mycket du vill bidra med väljer du så klart själv – men redan vid 200 kronor per månad kan uppemot 20 träd planteras – vilket är tillräckligt för att klimatkompensera en persons utsläpp av CO2. 

Vill du veta mer om The perfect world foundation?

Upptäck mer här
solar magasin

För mer inspirerande läsning

                                                                                                                      

Upptäck fler artiklar