solar magasin

Därför ska du vara utomhus i vinter

                                                                                                                                                                                                                                                 

Ut på tur, aldrig sur!
Det må låta som en klyscha, men det finns faktiskt väldigt många anledningar till att vistas utomhus – och i synnerhet i naturen.

En stor anledning till att gå ut är för att få andras ren luft. Egentligen är det väldigt logiskt. Allt fler av oss bor i stora städer, samtidigt som städerna blir större och bilarna fler. Bor du centralt i en storstad får du söka dig en bra bit utanför stadskärnan för att andas luft som är fri från föroreningar – men det är också något du bör ta på allvar, då förorenad luft kan ge dig högt blodtryck och få hjärnan att fungera sämre. Men i skogen är bilarna ersatta av träd som producerar syre, vilket är guld värt för hela din kropp.

En annan viktig anledning till att komma ut är att det får dig att må bättre psykiskt. Kanske har du någon gång reflekterat över att du förmodligen aldrig ångrat ett besök i naturen, och det är faktiskt inte så konstigt – den får oss nämligen att må bra i både kropp och knopp. En studie vid Örebro Universitet jämförde för en tid sedan två grupper av pensionärer, där den ena hade ägnat sig mycket åt orientering medan den andra inte gjort det. Resultatet: Orienterarna var betydligt mindre drabbade av psykisk ohälsa. Den psykiska aspekten av det hela bekräftas också av en skotsk studie om naturens lugnande och avstressande effekt. I den studien jämfördes personer som tränade på gym med personer som tränade utomhus – och personerna som höll sig ute fick då 50 procent mer positiv effekt på sin mentala hälsa. 

Känner du dig fortfarande inte övertygad om att snöra på dig skorna bör du också veta att din kropp kommer att må bättre av det. Stillasittande är ett av de största hälsoproblemen för oss i dag, och även om du har ett aktivt arbete ägnar du förmodligen en stor del av din fritid till att sitta still. Problemet är bara att våra kroppar är gjorda för att röra på sig, och de hatar monotona rörelser. I naturen däremot, är inget monotont. Inget steg är det andra likt, du befinner dig hela tiden i olika positioner och du får anstränga dig för att komma till de allra bästa platserna. 

Till en början kan det låta jobbigt – men snart inser du att ingenting kan slå en riktigt bra naturupplevelse.

3 tips på enkla utomhusaktiviteter

1.  Testa nya stigar. En unik grej med Sverige är den enorma tillgången på stigar. I princip finns det vandringsleder i din absoluta närhet, oavsett var i Sverige du bor. Utnyttja dessa! Kolla upp vad som finns hos dig, och ge dig ut för at se nya områden!

2.  Fika. Svenskar älskar att fika – och inget slår en fika i naturen. Fyll en termos med kaffe och plocka med dig en påse bullar. Ta sedan en långpromenad rätt in i skogen, ut på klipporna eller upp i fjällen, och njut av ditt fika vid en plats med riktigt vacker utsikt.

3.  Övernatta i ett vindskydd. Sverige är en naturskatt, och våra naturområden är fyllda av tusentals vindskydd. Ta med dig en vän, en sovsäck och något gott att äta. Stäng av era mobiltelefoner och somna till det lugn som endast en natt i naturen kan erbjuda. Kolla Facebookgruppen Vindskydd i Norden för att hitta ditt närmaste vindskydd!

 

solar magasin

För mer inspirerande läsning

                                                                                                                      

Upptäck fler artiklar