Rustat för framtiden

Så blev Sångkören störst på elbilsladdare

Elbilarna fortsätter sin frammarsch över Sverige och efterfrågan på elbilsladdare blir allt större. Några som verkligen tagit fasta på det är samfälligheten Sångkören i Skellefteå, som med 202 laddplatser nu är störst i Sverige på laddboxar.

Det råder ingen tvekan om att elbilen är här för att stanna. Enligt statistik från analysföretaget EV-Volumes är var tionde bil som säljs i Sverige i år laddbar, om två år beräknas det vara var femte. Redan år 2024 väntas det säljas fler laddbara bilar än vanliga bensin- och dieselbilar. En av de stora utmaningarna för elbilarna är möjligheterna till laddning, vilket gör att efterfrågan på laddplatser är enorm. Några som har insett värdet i att därmed kunna erbjuda laddboxar är samfälligheten Sångkören i centrala Skellefteå. Sångkören består av 202 radhus, där varje hus precis har försetts med en egen elbilsladdare.
– Vi började titta på det här för två år sedan, när vi såg en ökad efterfrågan på elbilar och då började prata om hur man kunde ladda elbilar på våra områden. Och det gick ju inte att göra i våra garage. Visst skulle det gå att ladda dem på gatorna utanför husen, men de gatorna är väldigt smala och nog vill man mycket heller kunna ladda sin bil i garaget, säger Håkan Degerfeldt, ordförande i Sångkörens Samfällighetsförening.

Håkan och hans kollegor började fundera över hur man skulle göra. Att sätta upp enstaka laddare skulle inte vara särskilt ekonomiskt och dessutom skulle det bli svårt att bestämma var de skulle sitta. Så när man i samma veva fick höra talas om Klimatklivet och att samfälligheten genom det kunde få halva kostnaden betald fattade man ett offensivt beslut: Varje hus skulle få en egen laddare.
– För oss är det här ett sätt att framtidssäkra. Vi vet att även om vi bara har någonstans mellan 3 och 5 elbilar i området just nu ska alla kunna ha möjligheten att ha det i framtiden. Det här ska inte vara ett område man måste välja bort om man har laddbil. Så vi bestämde oss för att installera 202 laddare, en för varje hus, säger Håkan, och fortsätter:
– När vi kunde få halva kostnaden betald tror vi också att det här blir en bra affär. Eftersom det finns en så pass stor efterfrågan på laddare innebär det här att husens värde stiger. Jag såg nyligen en mäklarannons för ett hus i området, och de skrev ut att huset hade tillgång till laddare. Så visst har det ett värde.

Att installera 202 elbilsladdare är dock lättare sagt än gjort. Strömmen i Sångkörens garage var med råge underdimensionerad för att kunna klara att ladda över 200 bilar samtidigt och Sångkören tog därför in anbud från företag som kunde ta sig an uppdraget. Efter lite övervägande föll valet på Bravida i Skellefteå.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

– Det här var en väldigt oväntad förfrågan men samtidigt jätterolig eftersom de satsar så mycket. Det var ett jättejobb, som ställde extra högra krav på vår dialog med kunden. Det här är ju ingen kund som jobbar med de här grejerna dagligen, vilket gör att man får vara extra beredd på att hjälpa beställaren på ett sätt som sällan behövs annars. Det är ett stort förtroende som ska förvaltas, säger Andreas Åkerlund, platschef på Bravida.
Utrustningsmässigt föll valet på produkter från Schneider, vilket Andreas Åkerlund menar är en bra lösning för alla inblandade.
– I princip varenda tillverkare av elbilsladdare hörde av sig när vi skulle göra det här, men det var extra viktigt att tänka igenom valet. Ska du ha över 200 laddare vill du ha ett beprövat varumärke som du kan lita på. Schneider är ett enormt företag med bra produkter och bra garantitider, vilket känns tryggt då det är viktigt att den här anläggningen fungerar väl under lång tid framöver.

I samband med att Sångkörens samfällighet installerade sina laddare passade man också på att göra ett annat smart drag. Eftersom finansieringen från Klimatklivet redan täckt kostnaderna för att gräva upp marken och mata fram kablar fanns förutsättningarna för att, på ett mycket kostnadseffektivt sätt, också installera motorvärmarstolpar till samtliga hus.
– Motorvärmarstolpar har länge varit ett önskemål från många boende, men vi har inte haft tillräckligt med ström för att kunna lösa det. Men nu hade vi ju plötsligt möjligheten att fixa det, så då var det inte mycket att tveka på, berättar Håkan Degerfeldt.
Vad som sticker ut ytterligare med Sångkörens installation är att man samtidigt också installerade energimätare som håller koll på hur mycket el varje motorvärmarstolpe och laddare dragit. 
– Det var väldigt viktigt för oss, berättar Håkan Degerfeldt. De som bor här är allt från 23 till 86 år gamla och det är många som aldrig kommer ha laddbil. Därför bestämde vi tidigt att bara de som använder laddboxarna och motorvärmarstolparna ska betala för strömmen som förbrukas, och då är det otroligt smidigt att ha den här lösningen.

Projektet har kunnat genomföras tack vare ett mycket gott samarbete mellan Solar, Schneider, Bravida och Elconsult AB, där Solar har sålt produkterna och varit ansvariga för att de levererats i tid.
– Vi är väldigt stolta över förtroendet det innebar att få göra det här. Vi kanske inte erbjöd den absolut billigaste lösningen, men den blev i stället fantastiskt bra, säger Mikael Nyberg på Schneider. 
– Vi har ett affärsområde som heter Digital Energy, där vi har ett gäng killar och tjejer i Skellefteå som har hjälpt till att knyta samman alla delarna. För både installatören och slutkunderna finns det en trygghet i att vi kan ha lokala programmerare som hjälper till med den här sammankopplingen.

Sångkörens nya laddplatser invigs under hösten 2019, och Håkan Degerfeldt är glad att samfälligheten med sin stora satsning kan visa vägen för andra.
– Det här känns väldigt bra och vi är otroligt nöjda, både med produkterna vi har valt och med hjälpen vi har fått. Bravida har tagit emot oss med öppna armar, Andreas har verkligen varit engagerad och allt har skötts väldigt smidigt. Jag tror att det här är det största laddboxprojektet i Sverige hittills, och det känns förstås lite häftigt. Vi har redan fått kontakter från andra samfälligheter som hört talas om detta vill göra något liknande. Det är kul om vi kan inspirera andra.

“För oss är det här ett sätt att framtidssäkra. Vi vet att även om vi bara har någonstans mellan 3 och 5 elbilar i området just nu ska alla kunna ha möjligheten att ha det i framtiden”

HÅKAN DEGERFELDT, ordförande i Sångkörens Samfällighetsförening.

Vill du veta mer om vad Solar kan erbjuda för lösningar för elbilsladdning?

Läs mer här