Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Elbilsladdning

Ladda upp med kunskap!

Varför välja eldrivet fordon

En av pusselbitarna för att minska den svenska fordonsflottans kraftiga beroende av fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen är eldrivna fordon.

El är något som finns överallt; i hemmen, hos företagen, längs gator och motorvägar, och är en billig resurs. Kostnaden för att köra en eldriven bil är ca 1-2 kronor per mil i jämförelse med en modernare bensin eller dieseldriven bil, som kostar ca 10 kronor per mil.

Närmiljön förbättras också med elfordon, då de mycket tysta elmotorerna minskar trafikbullret. För att öka trafiksäkerheten har vissa elbilar idag en funktion som aktiverar ett ljud vid låga hastigheter för att uppmärksamma gång- och cykeltrafikanter.

Att tänka på vid installation av elbilsladdare

Elbilar blir en allt vanligare syn på våra vägar och efterfrågan på laddstationer och laddboxar ökar. Så vad skall man tänka på när innan man gör sin installation? 

Frågor som är bra att ställa innan du sätter igång.

Vem är kunden?
Är det en privatperson, bostadsrättsförening, arbetsplats eller publik aktör ex parkeringsbolag.

Var ska installationen göras?
Garageuppfarten, P-Hus, parkeringsplats utomhus. Krävs väggmontage eller markmontage.

Vilka behov har kunden?
Hur många och vilka bilar skall laddas, antal platser med laddare, hur snabbt behöver man kunna ladda, behöver man debiteringslösningar, uppföljning av strömförbrukning osv.

Hur ser befintlig elanläggning ut?
Status på elanläggningen, klarar elanläggningen en ökad belastning vid laddning, behöver man lastbalansera, har fastigheten rätt skydd i form av jordfelsbrytare som är anpassad för elbilsladdning, vad finns för överspänningsskydd.

Undvika dyra och onödiga kostnader

Elbilsladdning innebär ökad belastning under längre tid på elanläggningen. Kunden behöver hjälp att säkerställa att elanläggningen klarar de nya förutsättningar så att man undviker överbelastning samt varmgång i uttag, kopplingspunkter eller elcentral. För att undvika dyra eller onödiga utgifter bör man även se över skyddet i fastighet och för laddstationen/boxen. Det så att man exempelvis inte står utan skydd p.g.a. att fastighetens jordfelsbrytare inte är anpassad för elbilsladdning, eller står utan skydd för överspänningar. Vad som gäller för installation av elbilsladdning hittar du i handboken 458 Laddning av elfordon & Elinstallationsreglerna, SS436400.

Brygga_elbilsladd_800x800.jpg

Elbilsladdare för hemmabruk

Här hittar du produkter som passar för din villa installation.

Till produkterna

Elbilsladdare för föreningar och andra verksamheter

Här hittar du produkter som passar bland annat för installationen i brf och företagsparkeringar.

Till produkterna

DC- och AC-laddare för publika användning

Här hittar du produkter som passar bland annat för snabbladdning och shoppingcenter.

Till produkterna

SEK Handbok 458 Laddning av elfordon

Handboken ger vägledning och förtydligande av standarderna gällande elbilsladdning samt ger råd till de som installerar eller påverkar beslut om installation av laddinfrastruktur för elfordon.

Köp handboken här

Bidrag och stöd

Det finns möjlighet att få bidrag eller skattereduktion för installationer av elbilsladdare. Bidraget söker man hos Naturvårdsverket och skattereduktionen görs hos Skatteverket.


 

Skattereduktion för grön el

Från och med 1 januari 2021 ersätts ladda-hemma-bidrag med en skattereduktion för grön el. Avdraget innebär att man får göra avdrag för kostnader och material hos Skatteverket. Det fungerar på samma sätt som för ROT- och RUT-avdragen, men är ett eget avdrag.

 

 

Läs mer här

Klimatklivet

Det här investeringsstödet kan sökas av alla såsom företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. Privatpersoner och byggnader som i huvudsak används för privatbruk är undantagna möjligheten att få bidrag via klimatklivet. Stödet kan inte ges till en investering retroaktivt.

 

Läs mer här

Nu lanserar vi Solar Magasin no.2 2021

Här hittar du alla artiklar från det senaste numret av Solar Magasin. Läs om branschnyheter, smarta lösningar och mycket mer, vi önskar dig trevlig läsning!

Till Solar Magasin
Solar Magasin

Visionärerna från Gnosjö

1939 bildades Gårö Elektriska i hjärtat av Småland. 82 år senare har prickarna i namnet försvunnit – men å andra sidan har man också blivit en internationell storspelare med miljardomsättning. Här är historien om GARO.

Läs mer här
Solar Magasin

Så blev Sångkören störst på elbilsladdare

Elbilarna fortsätter sin frammarsch över Sverige och efterfrågan på elbilsladdare blir allt större. Några som verkligen tagit fasta på det är samfälligheten Sångkören i Skellefteå, som med 202 laddplatser nu är störst i Sverige på laddboxar.

Läs mer här
Solar Magasin

Så lyckas du med laddstationen

Elbilarna och laddhybriderna blir snabbt fler i Sverige, men något som inte hängt med i samma takt är laddinfrastrukturen. Behovet av laddpunkter för elbilar är enormt – och att installera dessa behöver inte vara särskilt svårt. Dennis Juelsgaard på RD Elteknik berättar hur du ska göra för att lyckas.

Läs mer här
Solar i samarbete med Garo

Laddat för Elbilsboom

Solar investerar i en fossilfri framtid. Inte minst då det gäller satsningen på laddstationer för elbilar.

Läs mer här

Leveranser till rätt tid och plats

Att nyttja bra logistik är ett av de viktigaste tipsen för att öka lönsamheten. Vi vill därför erbjuda dig rätt material, i rätt tid och på rätt plats. Vad rätt tid är bestämmer du – vi har ett stort antal olika leveransalternativ oavsett om din tid är knapp eller inte.

Läs mer

Solar School

Kunskap är både ett krav och en färskvara inom våra områden. Vi har utbildningar som rustar dig och/eller dina medarbetare för att kunna ta fler och mer avancerade uppdrag och öka er konkurrenskraft!

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du ha tips om erbjudanden, produkter, nyheter, sortiment eller utbildningar? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Anmäl dig här

Behöver du hjälp?

Ring 0771-111 100 -  En kontaktväg för alla dina ärenden.

Oavsett om du behöver hjälp med att lägga order, få teknisk rådgivning eller hjälp med returer och reklamationer så finns vi där för dig. Du kan även kontakta oss på kundcenter@solar.se

Öppettider mån - fre: 07.00-16.30

 

kontakta kundcenter