Grön omställning

Elbilsladdning

Oavsett om du behöver en laddstation för privat bruk, företag eller bostadsrättsföreningar hjälper vi dig att hitta rätt lösning.

Vi har ett brett utbud av laddstationer och tillbehör från flera olika leverantörer.

Du kan också vända dig till oss för att få råd om lasthantering, beräkningar och elinstallation.

Klargör din kunds behov - ställ dessa frågor

/globalassets/shared/climate-and-energy/ev-chargers/man_charging_an_electrical_car_fb_post-600x600.jpg

Innan du påbörjar arbetet bör du ta reda på vad kunden faktiskt behöver. Här är några frågor du kan ställa för att kunna leverera en lämplig och korrekt installation:

• Vem är kunden? Är det en privatperson, bostadsrättsförening, arbetsplats eller offentlig aktör, t.ex. ett parkeringsbolag?

• Var ska installationen göras? Garageuppfart, parkeringsplats, parkeringsplats utomhus? Krävs väggmontering eller markmontering?

• Vilken kapacitet krävs för laddaren och klarar strömfördelningen detta?

• Finns det behov av passerkontroll (nyckel eller RFID)? Och är det nödvändigt att ta betalt för strömförbrukningen?

• Vilka är kundens behov? Hur många och vilka bilar ska laddas? Antal platser med laddare? Hur snabbt behöver du kunna ladda? Behöver ni laddlösningar eller övervakning av strömförbrukningen?

• Hur ser den befintliga elinstallationen ut? Vad är statusen på elsystemet? Klarar elsystemet en ökad belastning vid laddning? Behöver du balansera lasten? Har fastigheten rätt skydd i form av jordfelsbrytare som är anpassade för elbilsladdning? vilken typ av överspänningsskydd finns att tillgå?

Anpassa för olika typer av kunder

Privata bostäder

I äldre hus med skruvsäkringar är det inte möjligt att installera en elbilsladdare utan att först byta ut säkringsdosan. Det är också viktigt att klargöra placeringen av laddaren och hur ofta elbilen används. Ta också reda på vilken laddningseffekt som behövs och om det finns behov av snabbladdning.

Avgör också om endast en bil kommer att använda laddstationen (fast kabel) eller om det kommer att finnas flera användare (öppen plugg)? Behöver de åtkomstkontroll (nyckel eller RFID)? Och om det finns behov av fakturering av strömförbrukningen?

Kommersiella byggnader

I en kommersiell byggnad med garage eller parkeringsplats anländer många bilar vid ungefär samma tidpunkt på morgonen. Strömförbrukningen är därför mycket hög vid relativt fasta tidpunkter. Det är därför viktigt att anläggningen säkras mot överbelastning och att endast anställda/auktoriserade personer får använda laddstationerna.

Med säker identifiering, avancerade lastfördelningssystem och robusta elbilsladdare säkerställer du optimal laddning av de parkerade bilarna, och systemet håller i många år trots tung användning. Du säkerställer också att eluttagen inte används på kvällar och nätter när de anställda lämnar parkeringsplatserna.

Bostadsrättsföreningar

Med den ökande försäljningen av elfordon kommer laddningen av el- och hybridbilar så småningom att utgöra en betydande kostnad på elräkningen för en bostadsrättsförening eller bostadsrätt.

Genom att installera en mer avancerad laddlösning än i en privatbostad får du en rättvis fördelning av kostnaderna mellan enheterna, en säker laddlösning som säkerställer att säkringen inte går och en trygghet i att utomstående inte laddar på en annan boendes enhet. Brandrisken i en garageanläggning minimeras och de boende får en säker laddning.

Expandera din verksamhet med Solar School

Med rätt kompetens kan du börja säga JA till nya typer av jobb. Hitta den kurs på Solar School som hjälper dig att utveckla ditt företag.

Solar School och viden

Laddning av elfordon

Skaffa dig de kunskaper som behövs för att ge kunderna rätt typ och säkert installerade laddningsstationer för elfordon.
Boka

SEK Handbok 458 Laddning av elfordon

Handboken ger vägledning och förtydligande av standarderna gällande elbilsladdning samt ger råd till de som installerar eller påverkar beslut om installation av laddinfrastruktur för elfordon.
Köp handboken här

Bidrag och stöd

Det finns möjlighet att få bidrag eller skattereduktion för installationer av elbilsladdare. Bidraget söker man hos Naturvårdsverket och skattereduktionen görs hos Skatteverket.

Skattereduktion för grön el

Från och med 1 januari 2021 ersätts ladda-hemma-bidrag med en skattereduktion för grön el. Avdraget innebär att man får göra avdrag för kostnader och material hos Skatteverket. Det fungerar på samma sätt som för ROT- och RUT-avdragen, men är ett eget avdrag.
Läs mer här

Klimatklivet

Det här investeringsstödet kan sökas av alla såsom företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. Privatpersoner och byggnader som i huvudsak används för privatbruk är undantagna möjligheten att få bidrag via klimatklivet. Stödet kan inte ges till en investering retroaktivt.
Läs mer här

Solar Magasin - branschnyheter, smarta lösningar och mycket mer

Visionärerna från Gnosjö

1939 bildades Gårö Elektriska i hjärtat av Småland. 82 år senare har prickarna i namnet försvunnit – men å andra sidan har man också blivit en internationell storspelare med miljardomsättning. Här är historien om GARO.
Läs mer här

Så blev Sångkören störst på elbilsladdare

Elbilarna fortsätter sin frammarsch över Sverige och efterfrågan på elbilsladdare blir allt större. Några som verkligen tagit fasta på det är samfälligheten Sångkören i Skellefteå, som med 202 laddplatser nu är störst i Sverige på laddboxar.
Läs mer här

Så lyckas du med laddstationen

Elbilarna och laddhybriderna blir snabbt fler i Sverige, men något som inte hängt med i samma takt är laddinfrastrukturen. Behovet av laddpunkter för elbilar är enormt – och att installera dessa behöver inte vara särskilt svårt. Dennis Juelsgaard på RD Elteknik berättar hur du ska göra för att lyckas.
Läs mer här

Laddat för Elbilsboom

Solar investerar i en fossilfri framtid. Inte minst då det gäller satsningen på laddstationer för elbilar.
Läs mer här

Behöver du hjälp?

Ring 0771-111 100 -  En kontaktväg för alla dina ärenden.

Oavsett om du behöver hjälp med att lägga order, få teknisk rådgivning eller hjälp med returer och reklamationer så finns vi där för dig. Du kan även kontakta oss på kundcenter@solar.se

Öppettider mån - fre: 07.00-16.00

 

Kontakta kundcenter