Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Nöjdare medarbetare och bättre resultat

– Nyckeln till framgång är att utvecklas!

I stressen som fullbokad installatör är det lätt att prioritera ner den viktigaste tillgången av dem alla: de egna medarbetarna. Marie Fernestål på Solar School berättar varför utveckling och utbildning är nyckeln till framgångsrikt företagande.

På ett vanligt installatörsföretag har man många delar som med jämna mellanrum behöver uppgraderas. Firmabilen byts ut vart tredje år, verktygen och instrumenten kompletteras och blir hela tiden lättare, bättre och mer exakta. Vad väldigt många däremot drar sig för att uppgradera är det viktigaste av allt: nämligen den egna personalstyrkan. 

– Det går inte att nog betona hur viktigt det är med utbildning i de kunskapsorienterade yrkena. Utbildning är inte bara nyckeln till att uppnå företagets strategiska mål över tid, det är också det enda sättet att uppgradera sin produkt, säger Marie Fernestål, Country Manager för Solar School.

Hon fortsätter:

 – Installatörsföretagens främsta produkt är tjänsten som företaget utför, det är där de tillför sin expertis och lägger grunden till sin konkurrenskraft. De som skapar den produkten är de egna medarbetarna, och därför är de extremt viktiga. Man kan likna det vid att om företaget inte uppdaterar kunskapen är de snart kvar i ett pixligt Nintendo 8-bitars medan konkurrenterna både upplever och levererar 3D-världar i VR-glasögon.

Att utbilda sina medarbetare behöver varken vara särskilt dyrt eller avancerat, och troligen behöver du inte göra det särskilt svårt.

– De allra flesta i branschen är problemlösare, det ligger i installatörens natur och nästan alla har något område som de brinner extra för, säger Marie Fernestål. Och det vi gillar och är bra på vill vi ofta ta nästa steg inom. Därför är det här det perfekta tillfället att involvera din personal. Fråga dem! Vad är de intresserade av, hur vill de använda sin problemlösningsförmåga och vad kan du som chef göra för att förädla den kompetensen?

 

Medarbetarna är din främsta tillgång, och att involvera personalen och ta vara på deras kompetens är ett utmärkt sätt att faktiskt få behålla talangen inom företaget. Marie Fernestål

Att göra sina medarbetare ännu vassare gör så klart att ditt företag sticker ut i mängden, att du får ett erbjudande till kund som få andra kan matcha. Därmed kan du fortsätta växa – vilket är en förutsättning för att kunna existera över tid – men också förbättra lönsamheten. Den kanske allra viktigaste fördelen är dock något helt annat, menar Marie Fernestål:

– Medarbetarna är din främsta tillgång, och att involvera personalen och ta vara på deras kompetens är ett utmärkt sätt att faktiskt få behålla talangen inom företaget. Det råder hantverkarbrist och de skickligaste och mest motiverade kollegorna kommer garanterat att gå till någon av konkurrenterna om de inte blir stimulerade på jobbet. Därför måste du göra vad du kan för att de ska trivas och utvecklas. 

Alla utbildningar hos Solar School är gjorda för att passa installatörer och montörer. Kursuppläggen är framtagna för att passa in i en hektisk vardag och även ämnena är anpassade för målgruppen.

– Vår utbildning i företagsekonomi är ett bra exempel, säger Marie Fernestål. Självklart handlar den inte bara om debet och kredit. Den har istället fokus på saker som att sätta strategier för företaget och göra sitt erbjudande till kund än mer konkurrenskraftigt, så att du i din vardag inte behöver stirra dig blind på inpriser och förhandla om ören. 

3 steg för att lyckas med företagets utbildningar

1. Se över företagets utvecklingsplan. Hur behöver företaget utvecklas för att ni ska nå era strategiska mål? Om ni mot förmodan inte har en utbildningsplan – kontakta Solar School för att få hjälp med att sätta upp en.

2. Involvera medarbetarna. Ta vara på deras förmågor och tillgångar. Alla medarbetare brinner inte för samma saker. Prata med dina medarbetare, ta reda på vad de vill göra, vad de saknar i sina roller och se till att de fortsätter trivas och utvecklas.

3. Slutför. För många tenderar utbildning att vara något som ska göras ”sen” eller ”när det finns tid”. Då kommer det aldrig att hända. Första steget till genomförande är att aktivt avsätta tid i kalendern. Ta med fördel en tid på året du vet att det är lugnare med jobb. Alternativet är att skicka medarbetarna pö om pö för att sprida ut kostnaderna och inkomstbortfallet.

Nyfiken på kommande kurser?

Läs mer och boka kurs

Vill du läsa fler artiklar?

Vi har samlat alla artiklar på ett och samma ställe.

Upptäck mer här!