Så lyckas du med solceller

Att solceller blir allt mer populärt har inte undgått någon. Vi bad solcellsexperten Martina Thalwitzer svara på de vanligaste frågorna.

Hur lönsamt är solceller idag?
Det är ganska hård konkurrens om vissa kundgrupper. Mindre aktörer med lägre fasta kostnader kan ha en fördel men även de stora solcellsinstallatörerna med egna inköpskanaler har möjlighet att pressa priserna. Men som alltid så handlar det om vilken nisch man arbetar i. Har du till exempel en specialitet inom byggnadsintegrerade montage, då kan det vara mindre konkurrens om just de jobben. Så lönsamheten beror delvis på hur din egen organisation ser ut.

Hur bra affär är solceller för mig som installatör?
Det beror till stor del på hur bra jobb du gör. Har du nöjda kunder med anläggningar som fungerar felfritt under garantitiden kan du göra bra affärer över lång tid. Särskilt privatpersoner nätverkar mycket med varandra så goda referenser är väldigt viktigt.

När och var bör jag försöka sälja in solceller?
Det beror på hur din nuvarande kundkrets ser ut. Jag skulle säga att det alltid läge att fråga efter kunden energianvändning och sedan erbjuda en enkel kalkyl för hur solceller skulle kunna bidra till lägre elkostnader över tid. Se till att själv vara påläst så att du kan ge korrekt och användbar information till din kund, och se helheten. Du som elektriker har ju mycket större kunskap om hela kundens elsystem än någon annan utomstående.

Hur svårt är det att installera solceller?
Svårare än många tror. Det är många viktiga detaljer att tänka på, så det gäller att skaffa sig bra kunskap för att inte skapa dåliga eller farliga anläggningar som ger solcellsbranschen dåligt rykte. Men alla kan lära sig att arbeta med solceller. Det gäller bara att ha respekt, nyfikenhet och engagemang.

Behöver jag vidareutbilda mig?
Kunskap är en lätt börda att bära, brukar jag säga. Svaret är ja, om du inte har jobbat med likström och solenergi tidigare. Se till att gå en kurs, exempelvis genom Solar School. Det finns mycket kunskap där ute, men se till att inte ta andras åsikter för fakta. Kolla alltid upp regelverket, exempelvis SEK Handbok 457 - Solceller från Svensk Elstandard.

Vad ska man tänka på vid en installation?
Att du arbetar med likspänning, 1000 V skämtar man inte bort. Du arbetar troligtvis på tak, vilket kräver kunskap om fallskydd och tätskikt. Du ska också tänka på att anläggningen ska hålla i minst 25 år. Det betyder att du måste vara mycket noga med kabeldragningen på tak och i genomföringar. Den vanligaste anmärkningen vid besiktning är just att kablar ligger i kläm mot vassa kanter eller skaver mot taket.

Vad finns det för investeringsstöd för kunden och hur får man det?
Se aktuell information på skatteverket.se

Hur effektiva är solceller för klimatet egentligen?
Jag får ofta frågan om det verkligen är lönt ur ett ekonomiskt eller klimatperspektiv att satsa på solceller. Min tanke kring det är att om alla gör något, så kommer vi framåt. Vi har resurserna för att utveckla ny teknik som sedan kommer resten av världen till nytta.

Intresserad av solceller?

Upptäck vårt utbud av produkter till dina solcellanläggningsinstallationer.

Läs mer här