Lönsam lösning – för både dig och kunden
Får du ofta frågan från kunder om de ska satsa på bergvärme eller luft/vattenvärmepump? Då ska du läsa det här. En ny rapport har nämligen undersökt saken – och svaret är tydligt!
Det har länge funnits en gammal sanning om att bergvärme visserligen är en stor investering, men att det är en långsiktig investering som betalar av sig med tiden. Men stämmer det verkligen? En ny rapport från energikonsulten Aktea Energy som gjorts på uppdrag av Panasonic Heating & Cooling Solutions har gått till botten med påståendet och jämfört bergvärme med luft/vattenvärmepumpar. I rapporten har man räknat in alla kostnader för installation och drift och sett hur lång tid det tar innan den sammanlagda kostnaden för bergvärme blir lägre än för luft/vattenvärmepumpen.
Det korta svaret är: Det tar lång tid. Väldigt lång tid.
Enligt rapporten kan en kund i Luleå visserligen räkna med att få sin investering tillbaka inom 45 år, medan det i Umeå tar dubbelt så lång tid. Men för någon som installerar bergvärme i Stockholm eller Göteborg kan det ta mellan 250 och 450 år att tjäna in investeringen – och i Malmö är siffran hela 2 000 år.
– Jag tror många missat hur bra en modern luft/vattenvärmepump från Panasonic är. För många är den det absolut bästa alternativet. Den är tillräckligt effektiv för att göra jobbet, men investeringen är inte större än att de allra flesta kan hantera den. För oss på Solar är dessa pumpar en viktig del i vår ökade satsning på klimat och energi, säger Dijon Perera, Head of Sales Heating & Plumbing på Solar.
– De är otroligt effektiva och lönsamma för slutkunden, som också slipper binda upp stort kapital och göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret. Men jämfört med bergvärme är de dessutom lönsamma att jobba med för våra installatörer.
Några som tagit fasta på det är SF Rör & Värme i Kramfors. De har gått från att i princip uteslutande installera bergvärmepumpar till att nu nästan bara installera luft/vattenvärmepumpar.
– Det är ett av de bästa besluten jag har tagit. För 15 år sedan var det ganska stor skillnad i kvalitet, men i dag är en ny luft/vattenvärmepump otroligt bra. Jag har testat många olika, men Panasonics är outstanding, och den produkt jag säljer mest av i dag. Panasonics produkter tappar ingen uteffekt i huset innan det är kallare än -20 grader. Det är de helt ensamma om, de är i en klass för sig. Det är värdefullt för både mig och mina kunder, säger Stefan Forsman på SF Rör & Värme.
I den nya rapporten har man gjort en livscykelanalys vid nybyggnation av småhus. Rapporten klargör att det som gör att totalkostnaden för bergvärme blir hög och därmed tar lång tid att tjäna i kapp är att bergvärme kräver ett djupt borrhål som innebär en stor initial kostnad.
– Den kostnaden blir också ofta större än vad kunden först räknat med, då man inte på förhand kan veta exakt hur djupt man måste borra. Den extra borrningen kan ofta gå på över 20 000 kronor, säger Stefan.
Genom att inte behöva borra slipper alltså kunden en hög totalkostnad, och hela installationen går betydligt snabbare. Men för Stefan Forsman på SF Rör innebär det också att vardagen blir mycket mer flexibel och effektiv:
– Tidigare var jag helt beroende av borrfirmor, och de är inte så himla många vilket gör att man ofta får vänta på att de ska ha tid att göra jobbet. Genom att i första hand jobba med luft/vattenvärmepumpar kan jag i stället göra fler jobb, och min kund vet på förhand när jobbet blir klart.
Jämfört med bergvärmeinstallationer har luft/vattenvärmepumpar ytterligare en fördel. De är nämligen inte bara lönsamma för slutkunden – de ger också en bra affär för installatören.
– Nog tycker jag att det blir lite bättre marginal på de här jobben än vad det blev på bergvärmejobben, säger Stefan. Det finns så många gamla företag som säljer bergvärme, vilket gör att det blir så prispressat. Det är inte alls samma priskrig på luft/vattenvärmepumpar, så där har man bättre marginal. Det i kombination med att man hinner med fler jobb gör det riktigt lönsamt.
Du har väl koll på Solars Gröna lösningar?
Att minska energiförbrukningen är bra både för miljön och plånboken. Samtidigt som styrning och flöden i er industri eller verksamhet behöver fungera. Vi har lösningar som kombinerar detta.