Solar Magasin

Solceller med extra allt

Att solceller är hett är det ingen som har missat. Men framtidens konsumenter kommer också efterfråga smarta system för energilagring och elbilsladdning – och en paketering av detta är precis vad Solars partner SellPower levererar. Populärt hos kunderna och smidigt för dig som installatör!

Text: Magnus Carlsson
Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg

SellPower är ett svenskt bolag som grundades 2010 av entreprenörerna Andreas Ekberg och Martin Lindgren, båda med bakgrund inom batteriteknik och strömförsörjning. Tillsammans hade duon en vision om att skapa ett bolag som jobbar med landbaserade, hållbara system för energiförsörjning – och med sin expertis i bagaget såg man en tydlig lucka på marknaden.

– Vid den här tiden hade Toyota precis kommit med en bil som kunde köra på el. Det var självklart att fler skulle följa efter, och vi såg genast att batterierna skulle komma att bli allt kraftigare, samt att man som kund kommer vilja kunna ladda sin bil hemma. Samtidigt hade vi erfarenheter av att göra solcellslösningar för sommarstugor på avlägsna platser, och vi började fundera över vad som skulle hända om vi kombinerade våra olika kompetenser, berättar Andreas Ekberg.
Han fortsätter:

– Vi hade spetskompetens inom energiförvaring, inom laddinfrastruktur och inom solceller. Genom att få dessa att samverka kunde vi göra intressanta, långsiktiga koncept för kunderna och bli en viktig partner att jobba med för både företag och privatpersoner i deras hållbarhetsarbete.

Unika produkter
SellPower och Solar har ett partnerskap sedan många år. Till en början levererade SellPower blybatterier, men i samband med Solars ökade fokus på grön energi utökades sortimentet till att även innehålla solceller och produkter för energiförsörjning. I SellPowers produktportfölj finns till exempel plåttak med integrerade glas-glaspaneler, strömförsörjningssystem som går från ström till batterikraft på 9 millisekunder och färdiga carportlösningar med solceller, energiförvaring och laddning.

– En av de största fördelarna med att arbeta med våra produkter är också att vi hjälper till med projekteringen, oavsett om det rör sig om separata anläggningar eller integrerade lösningar. Vår kompetens sträcker sig från den lilla sommarstugan till det stora energibolaget, och vi har en stab av engagerade och passionerade specialister som snabbt kan ta fram ett väl dimensionerat förslag med en ganska exakt prisbild. Det här är väldigt uppskattat av installatörerna, säger Andreas Ekberg.

SellPower har också ett sätt att arbeta där man bildar partnerskap med installationsfirmor, och bistår med utbildningar i installation, montage och driftsättning. Fokus ligger på att alla parter ska kunna få en lönsam affär, vilket förstås är populärt bland kunderna. Ett bra exempel på det är installationsföretaget IPB i Falkenberg, som sedan ett halvår tillbaka är partner till SellPower.


– Vi har redan gjort ett flertal installationer med SellPowers produkter, och offererat flera stora projekt. SellPowers produkter är inte billigast, men våra kunder vill inte ha skräp och SellPower står verkligen för kvalitet, säger Per-Erik Ladd, vd för IPB.

– Nästan alla kunder man pratar med är intresserade av solceller eller elbilsladdning, och det finns en tydlig fördel i att SellPowers grejer också fungerar ihop. Vi är mycket glada över vårt partnerskap och tror att det här området har potential att växa snabbt framöver.

Lösningar för framtiden
Att produktområdet väntas växa snabbt har flera olika anledningar. Dels blir allt fler företag och privatpersoner måna om att minska sina klimatavtryck, och då är gröna, driftsäkra lösningar rätt väg att gå. Men den som planerar sina system smart kan också tjäna stora pengar i en värld där elpriserna snabbt skjuter i höjden.

– I framtidens elnät kommer el att bli dyrare, konsumenterna kommer att effektdebiteras från 2025. Det innebär att du inte bara debiteras för den mängd el du förbrukar, utan också för när och hur du gör det. Den som då vill vara steget före ska ha då en egen komplett anläggning så att man kan använda sin egenproducerade, lagrade el när elen är som dyrast och sedan tanka på med billig el under natten, säger Andreas Ekberg, och fortsätter:

– Förr eller senare kommer alla elektriker behöva lära sig grundläggande saker inom solenergi. Det är en trend som är här för att stanna. Så varför inte börja lära sig redan nu? Det är inget du kommer att ångra!

Vår kompetens sträcker sig från den lilla sommarstugan till det stora energibolaget, och vi har en stab av engagerade och passionerade specialister som snabbt kan ta fram ett väl dimensionerat förslag med en ganska exakt prisbild ANDREAS EKBERG, Entreprenör, Säljare, Sellpower

Platinan certifieras enligt LEED Platinum som är den högsta certifieringen av LEED. Certifieringen används internationellt och innebär minskad användning av resurser så som mark, vatten, energi och byggnadsmaterial. Därför var det högst viktigt i förhandlingarna gällande Solpaneler att leverantören levde upp till alla krav för en så miljövänlig lösning som möjligt.

Du har väl koll på Solars Gröna lösningar?
Att minska energiförbrukningen är bra både för miljön och plånboken. Samtidigt som styrning och flöden i er industri eller verksamhet behöver fungera. Vi har lösningar som kombinerar detta.

Läs mer här