"Det känns som en ny hall”

– Nya armaturer gör skillnad i Timrås fotbollshall

 

 

 

 

 

TEXT: Magnus Carlsson
FOTO: Pär Olert

Till slut tröttnade Timrå Kommun på att armaturerna i fotbollshallen gick sönder så snart någon fick en felträff. Med ny belysning från Solar Light har man nu i stället fått skyddade armaturer som ger bättre ljus – med kraftigt minskad energiförbrukning.

Det är inget snack om att ishockey är den stora idrotten i Timrå Kommun, och hemmaborgen NHC Arena är på många vis den idrottsliga mittpunkten i staden. Vid arenaområdet finns dock träningsanläggningar för fler idrotter. Till exempel finns här en mycket populär fotbollshall, som nyligen fick en helt ny belysning.

– Det fanns egentligen två huvudanledningar till att vi ville byta ut alla gamla armaturer i hallen. Dels var de gamla och uttjänta. Själva ljuskvalitén var väldigt dålig och armaturerna drog väldigt mycket energi, berättar Staffan Abramsson, fastighetsutvecklare på Timrå Kommun, och fortsätter:

– Men det fanns också ett stort bekymmer i att de gamla armaturerna satt alldeles för lågt. Det var ständiga problem med att bollarna for upp i lamporna så att de gick sönder. Det satt bollskydd på armaturerna, men det hände att bollskydden föll ner och vi hade helt enkelt för mycket problem. Det blev för mycket underhåll.

Armaturer från Solar Light

Timrå Kommun bestämde sig för att byta ut alla gamla armaturer i hallen. Uppdraget att utföra installationen gick till Eitech i Sundsvall, som med hjälp från Solar Light presenterade ett förslag på en ny lösning. De gamla T5-armaturerna skulle bytas ut mot moderna LED-armaturer och för att slippa problemet med flygande bollar fästes de nya armaturerna uppe i taket på tio meters höjd.

– I de här lägena är det väldigt tacksamt att jobba med Solar som partner, de kan alltid ta fram ett bra förslag och räkna ut vad som behövs för att resultatet ska bli tillräckligt bra, säger Jens Eriksson, projektledare på Eitech.

Valet föll på Solar Lights populära armatur ONE23 Double, en mycket ljuseffektiv armatur som bland annat är tillverkad i naturligt nedbrytbart biomaterial.

Enkel installation

Med hjälp av en saxlyft kunde Eitechs installatörer utföra jobbet på mindre än två månader. Totalt rörde det sig om cirka 150 armaturer som monterades på sex meter långa armaturskenor.

– När man står däruppe i taket på tio meters höjd vill man gärna att montaget är så kort som möjligt, så därför var det väldigt tacksamt att de här armaturerna var så enkla att installera. Vi använde snabbkopplingskablage vilket var mycket smidigt, säger Jens Eriksson, och fortsätter:

– Resultatet blev otroligt bra, tycker jag. Vi gick från 3 000 Kelvin till 4 000 Kelvin vilket ger ett krispigare ljus, men eftersom vi också höjde belysningen ordentligt så upplevs det som att det är högre i tak i hallen. Det är en helt ny hall, som är betydligt större.

solar-3-1200x1200.jpg Jens Eriksson

Rustade för framtiden

Fotbollshallens nya armaturer är nu också framtidssäkrade. De förra drevs med T5-lysrör, som inom kort inte längre får produceras för den europeiska marknaden. Med ny LED-belysning slipper man nu kvicksilver, och får samtidigt en betydligt energisnålare lösning. Dessutom försågs armaturerna med Dali-styrning. Armaturerna har nu inbyggda rörelsesensorer och belysningen kan styras från 300 Lux hela vägen upp till 950 Lux.

Den sammanlagda investeringen för hela projektet beräknar Timrå Kommun ha tjänat in inom 5 – 10 år, beroende på hur elpriserna förändras kommande år.

– Bytet av våra armaturer gjorde verkligen en enorm skillnad, det är som att vi gick från mörker till dagsljus. Ett tag funderade jag: hur kunde de ens spela fotboll härinne tidigare? Vi bytte också ut konstgräset i samma veva, så det känns nästan som att vi har fått en helt ny hall, säger Staffan Abramsson.

– Det är klart att det är en stor investering, men i grund och botten leder det här till att vi kan använda anläggningen mycket mer, och det är ju det den är till för. Den ska inte stå tom.

/globalassets/se/solar-magasin/2023-sm1/artikel-10-timras/solar-8-1200x675.jpg

Fakta

Projekt: Fotbollshall, Timrå Kommun

Utmaning: Gamla, uttjänta armaturer som hängde för långt ner. Dyra i drift och höga underhållskostnader.

Lösning: ONE23 Double-armaturer, placerade i hallens tak. Dalistyrning.

Resultat: Bättre ljus, minimalt underhåll, kraftigt minskad energiförbrukning.

Upptäck vårt belysningsutbud och hur vårt team inom Solar Light kan hjälpa dig

Läs mer om Solar Light