Över 1000 löpare springer världens största halvmaraton i blomstrande Team Solar-tröjor.

För elfte året i rad springer el-, vvs- och industrikunder, leverantörer, Solaranställda och anhöriga tillsammans i Team Solar under Göteborgsvarvet som går av stapeln lördag 19 maj. 

Tidigare år har löparna själva fått rösta fram tröjans temafärg, där vinnande förslaget sytts upp till samtliga Team Solar-löpare. Efter succén med regnbågströjan under varvet 2016 har det blivit en extra stor utmaning för arbetsgruppen bakom Team Solar, att hitta en färgkombination som kan väcka lika mycket uppmärksamhet. Därför har Solar, inför 2018-års halvmaraton, valt att fundera ett extra varv på sin egen kammare och till löparnas stora förvåning uteblev årets tröj-röstning. 

Med bara ett par veckor kvar till varvsdagen avslöjas färgtemat för Team Solar-tröjan 2018 som i år inspirerats av Hawaiiöarna och ska symbolisera energi, värme och glädje. 

- Vi vill att Team Solar ska synas i mängden och valde därför en tröja med ett mönster som man lägger märke till.  Vi vet också att det är ett tufft lopp, jag har förstått att det spillts allt möjligt på tröjan, inte minst blod, svett och tårar, då kan det kännas tryggt att ha på sig ett plagg med en mörkare ton i bakgrunden. Vi ser fram emot att förgylla Göteborgs gator under varvsdagen med blommor i alla möjliga färger, säger Fanny Jingrot, mulitmedia producer på Solar, som formgivit tröjan. 

Och, precis som Hawaiis 100-tals småöar, som alla är olika och har sina egna karaktäristiska egenskaper finns symboliken med Team Solars cirka 700 löpare, som alla springer utifrån sina egna förutsättningar. Vare sig en startar för att jaga sitt personliga rekord eller för att ta sig i mål, är varje löpares insats lika betydelsefull. 

Dessutom springer ytterligare 500 löpare i den blomstrande tröjan eftersom Solar även i år stödjer Ågrenskas välgörenhetsteam under varvet. Ågrenska som är ett nationellt kompetens-centrum för sällsynta diagnoser och en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella, har sedan 2014 ett samarbete med Göteborgsvarvet. Löpare kan betala en förhöjd avgift och mellanskillnaden går till Ågrenskas verksamhet. Solar kompletterar det här bidraget genom att bekosta produktionen av det stora antalet löpartröjor. Pengarna går oavkortat till aktiviteter och upplevelser för verksamhetens barn och ungdomar. 

- Vi tror att Team Solar tillsammans med Ågrenskas löpare kommer blomstra i mängden bland varvets närmare 65.000 löpare och samtidigt skapa ett band av gemenskap före, under och efter loppet. säger Carina Henning, Digital marketing specialist, som ansvarar för framtagandet av tröjleverantör, materialval och säkrar att tröjan produceras och levereras i tid inför varvsdagen. Carina berättar vidare: 

- Team Solars löpartröja från olika årgångar ses dessutom flitigt under övriga delar av året, ute i löparspåret runt om i Sverige eller under Stafett-Vasan, Stockholm Maraton och Lidingöloppet. Det är jätteroligt att våra löpare tycker om tröjan så pass mycket, att den används i vardagsträningen och på årets övriga tävlingslopp!

Julia Jingrot, Commercial service manager

“Mitt bästa träningstips, både före och efter Göteborgsvarvet är att variera din träning! Blanda upp löpningen med andra träningsformer, som exempelvis styrketräning, cykling, simning eller kanske någon bollsport? Gör helt enkelt vad du tycker är roligt och mår bra av! Om du bara tränar samma sak kommer din kropp att vänja sig vid det, och du kommer sluta utvecklas. Genom att träna olika saker så förbättrar du både din fysik och håller motivationen uppe.”

Mateus Rogic, E-Business coordinator

“Mitt bästa tips inför Göteborgsvarvet är att lyssna på din kropp och att inte bli slav under ditt träningsprogram. Tänk på att lägga in en extra vilodag om du är trött eller har ont, det gör att du slipper långa skade- eller sjukdomsperioder. För mig innebär träning framförallt möjligheten att under en timme få fokusera på mig själv och stänga av från allt annat som pågår runt omkring. Efter ett tufft löppass varvar jag gärna ned med avslappnande och meditativ yoga.”

Anders Borglund, Logistic coordinator

“Mitt bästa tips till alla löpare oavsett nivå är pacing! Du vill vara HELT slut när du kommer tillbaka till Slottsskogsvallen och inte vid Götaplatsen, när du har tre kilometer kvar. Håll en jämn fart så ökar du chanserna till att uppfylla ditt mål. Jag vet hur svårt det är, och är en av många som har kroknat på avenyn, upp mot Poseidon. I år är mitt mål att springa första och andra halvan lika fort, vi får se hur det går…”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Solar tipsar: 6 tips för att hålla motivationen uppe

1. Träna tillsammans!
Är ni flera som tränar tillsammans är det enklare att få till träningen. Dessutom blir det i regel roligare när man tränar tillsammans. Bjud med kollegor, vänner eller partner på nästa träningspass.

2. Hitta rätt nivå. 
Förmodligen varken kan eller bör du träna som en elitidrottare. Tyvärr är det lätt att vilja för mycket och träna alldeles för hårt, vilket lätt kan bli kontraproduktivt. Lägg träningen på en lagom nivå!

3. Sätt mål och delmål. 
Ett mål är ofta guld värt för att hålla motivationen uppe. Målet kan vara att springa en mil, att lyfta 50 kilo i bänkpress eller att kunna stå i plankan i en minut. Försök att hitta ett mål som det är svårt – men inte omöjligt – att nå. Ditt mål bör också vara mätbart. 

4. Njut av dina framsteg! 
Försök att åtminstone föra lite bok över din träning. Då ser du förhoppningsvis framsteg i att du kan lyfta lite tyngre, cykla lite snabbare eller att du orkar fler armhävningar. När motivationen tryter kan du blicka tillbaka på det du gjort och vara stolt över dina framsteg.

5. Variera dig. 
Enformig träning blir snabbt tråkig träning. Testa nya övningar på gymmet, träna på nya platser – eller varför inte testa helt nya träningsformer? 

6. Visualisera. 
Många vet hur jobbigt det kan vara inför ett träningspass. De flesta vet också hur bra det brukar kännas efteråt. Visualisera den härliga känslan av att ha genomfört ett träningspass nästa gång motivationen tryter.

 

Text: Julia Jingrot, Josefine Thalenius
Foto: Fanny Jingrot

 

För mer inspirerande läsning

upptäck fler artiklar här!