Solar Light

Bättre ljus – och ljud

Nu har Solar Light släppt den nya armaturen Quiet. Med den får arbetsplatsen inte bara bättre ljus – den dämpar även buller och bidrar till en mer behaglig ljudnivå.

Text: Magnus Carlsson
Foto: Nicke Messo

En bra arbetsplats behöver en god arbetsmiljö. För att uppnå en god arbetsmiljö är de flesta noga med att införskaffa möbler och utrustning som möjliggör en god ergonomi. Arbetsmiljöverket har också tydliga riktlinjer för belysning, vilket kräver en bra kombination av allmänbelysning och platsbelysning.

Vad många däremot missar är att se över bullernivåerna och akustiken på arbetsplatsen. Men även här har faktiskt Arbetsmiljöverket särskilda föreskrifter kring störande ljud och dålig akustik, som i längden kan skapa stress, trötthet och koncentrationssvårigheter som i sin tur kan leda till minskad produktivitet.

Bättre arbetsmiljö

För att motverka detta är ett ljudabsorberande material en bra lösning. Genom att ha material som absorberar till exempel samtalsljud, telefonsamtal, dörrar, ventilation och skrivare, blir arbetsmiljön betydligt bättre.

– Bra akustik gör verkligen skillnad på till exempel ett kontor. Bra akustik förbättrar komforten och upplevelsen för alla som sitter där, säger Andreas Johansson, produktchef på Solar.

För att kunna bidra till bättre arbetsmiljöer har Solar tagit fram en helt ny kombinationsprodukt till Solar Light-sortimentet. Den nya armaturen Quiet är en linjär pendelarmatur som finns anpassad för både kontorslandskap och cellkontor. Men det som verkligen gör armaturen speciell är att ytan är täckt med textilliknande material som är tillverkat av återvunnen PET, och som på ett effektivt sätt absorberar ljud.

– Jämfört med en traditionell armatur blir det en stor skillnad, då det här är en väldigt effektiv lösning. Man får alltså både bra belysning och riktigt bra akustik med en och samma produkt. Detta medför en attraktiv totalkostnad för slutkunden, vilket gör detta väldigt intressant för beställaren, säger Andreas Johansson.

Han fortsätter:

– Jag kan personligen intyga att Quiet fungerar riktigt bra. Vi använder den själva på kontoret i Uddevalla och den har verkligen gjort stor skillnad. Här använder vi en skräddarsydd version med utstansade bokstäver med vårt företagsnamn Solar, vilket är en av alla möjligheter som finns med detta material.

Gör akustikberäkning

Quiet är enkel att installera för alla behöriga installatörer och med de standardprodukter som finns i sortimentet går det snabbt att förbättra både akustik och belysning i en befintlig lokal. Teamet på Solar Light kan också bistå för att göra specifika akustikberäkningar.

Med uppgifter om lokalens storlek och utformning, antal personer och typ av verksamhet kan man räkna ut hur mycket ljudabsorberande material som behövs för att få den mest optimala akustiken. Här går det också att vara kreativ med både färg och form på det ljudabsorberande materialet, och få det anpassat efter de egna önskemålen.

– Många är vana vid att använda vår expertis till ljusberäkningar. Akustikberäkningar fungerar på samma sätt och baseras på samma grunddata kring den aktuella lokalen. Quiet är en fantastisk armaturserie som verkligen kommer göra stor skillnad på många arbetsplatser, säger Andreas Johansson.

Fakta: Quiet

Quiet är en serie kontorsarmaturer med ett ljudabsorberande material i återvunnen PET. Som standard finns den i utföranden för kontorslandskap samt cellkontor och är en del av ett helhetskoncept som innefattar alla offentliga utrymmen. Standardarmaturerna levereras komplett med DALI-drivdon och finns tillgängliga med färgtemperatur 3000K och 4000K. Armaturen finns i grått och svart. Mått: 1170x300x72mm

Artikelnummer:

7024419, 7024420, 7024421 och 7024422

Jag kan personligen intyga att Quiet fungerar riktigt bra. Vi använder den själva på kontoret i Uddevalla och den har verkligen gjort skillnad Andreas Johansson, Produktchef, Solar Light

Läs mer om hur Solar Light kan kan hjälpa dig i ditt nästa projekt

Upptäck Solar Light