Solar light

Flexibilitet i fokus

Snygga, flexibla armaturer som är enkla att installera – och som dessutom sänker elförbrukningen avsevärt. Det var önskemålet när Technopolis skulle byta ut sin belysning. Valet föll därför på Solar Light.

Text: Magnus Carlsson
Foto: Uniview

Technopolis är ett fastighetsbolag som fokuserar på arbetsplatser. Bolaget finns i fem europeiska länder och huserar över 1 500 företag med sammanlagt 48 000 anställda. Technopolis är experter på att skapa det de kallar ”holistiska arbetsplatser”, vilket i praktiken innebär arbetsplatser som inrymmer mer än bara skrivbord och stolar och som ofta har delade sociala ytor.

– Man kan säga att vi är till för företag som strävar efter flexibla och dynamiska arbetsplatser. Det som särskiljer oss är att vi alltid erbjuder flexibilitet och en heltäckande serviceupplevelse. Det sitter i vårt DNA, säger Raif Aliu, fastighetschef på Technopolis.

Anpassningsbara lokaler

Bolagets senaste projekt är en fastighet på 44 500 kvadratmeter i Kista, som bolaget köpte 2021. Totalt har man investerat över 100 miljoner kronor på att anpassa lokalerna efter sitt kreativa uttryck. Målet har varit att skapa ett koncept som enkelt kan anpassas efter hyresgästernas önskemål.

När det kom till armaturerna valde man Solar som partner, och mer specifikt föll valet på produkter från Solar Light.

– När vi valde belysningslösningar till den här konceptbyggnationen var det flera faktorer som spelade roll. Först och främst kvalitet på armaturerna. Vi strävar alltid efter hållbarhet och pålitliga produkter som vi kan använda under en lång tid, säger Raif Aliu.

Han fortsätter:

– Sedan är förstås energieffektivitet viktigt. Vi vill ha framtidssäkrade armaturer med låg förbrukning. Men jag vill också betona hur viktigt det är med en estetiskt tilltalande design i sådana här projekt, En design som passar och kompletterar arkitekturen. Och det tycker jag verkligen att vi hittade hos Solar Light.

Professionell rådgivning

Raif Aliu värdesätter också expertisen och rådgivningen han fått hos Solar. Technopolis ursprungliga tanke var att sätta upp skenor i taket, men i samråd med Solar Lights belysningsexperter landade man i stället i en lösning som kombinerar downlights och pendlade armaturer. Detta då installationen blev avsevärt mycket enklare.

– Lösningen som Solar Light kunde presentera mötte alla våra önskemål på en och samma gång. Jag tycker att det blev en riktigt bra match.

Arbetet utfördes av Storstadens Elentreprenader. Valet av armaturer landade på produkter från Solar Light, mer specifikt Inverso, LQ75 och Flex 44, samtliga med Dalistyrning. Med hjälp av styrningen uppnår Technopolis också en avsevärd kostnadsbesparing, då belysningen lätt går att styra efter olika scenarion. Även nödbelysningen i fastigheten levererades genom Solar Light.

När Raif Aliu nu sammanfattar sitt första samarbete med Solar Light konstaterar han att det fungerat bra, och att det är långt från sista gången man arbetar tillsammans.

– Hela det här projektet har varit väldigt tillfredsställande. Vi har fått bra hjälp, och ett resultat som överträffat våra förväntningar. Vi gör en stor energibesparing, kvalitén på armaturerna är toppen och det bidrar verkligen till att skapa en bra atmosfär i lokalerna.

Lösningen som Solar Light kunde presentera mötte alla våra önskemål på en och samma gång. Jag tycker att det blev en riktigt bra match Raif Aliu, Fastighetschef, Technopolis

Läs mer om hur Solar Light kan hjälpa dig i ditt nästa projekt

Upptäck Solar Light