Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Effektivt armaturbyte med smarta snabbkopplingar

På Solars centrallager i Örebro har vi precis bytt ut samtliga armaturer till LED. Tack vare ett genomtänkt förarbete och armaturer med snabbkopplingar kunde hela installationen genomföras – utan att den ordinarie verksamheten behövde pausas.

TEXT: Magnus Carlsson
FOTO: Samuel Unéus

Att EU står inför ett omfattande arbete med att byta ut lysrörsarmaturer vet du redan. Bara i Sverige beräknas 17 miljoner armaturer omfattas av de nya reglerna, vilket innebär att det framöver inte kommer gå att köpa nya lysrör till dem.

Att byta ut gamla armaturer mot nya, energisnåla LED-armaturer kan kännas som ett stort steg – men med smart planering går arbetet enkelt och investeringen tjänas snabbt in.

700 nya armaturer
Ett bra exempel på det hittas hos oss på Solar. Vi har precis genomfört ett omfattande arbete på vårt eget centrallager i Örebro, där vi bytt ut samtliga armaturer. Totalt rör det sig om tusen gamla armaturer, som nu ersätts av 700 nya. Tillsammans lyser de upp 15 000 kvadratmeter och bytet beräknas mer än halvera energiförbrukningen.

Själva installationen av de nya armaturerna har varit utmanande. Samtidigt som installationsarbetet pågått har lagret varit öppet precis som vanligt med dagliga leveranser.

– Vi har otroligt hög aktivitet på vårt centrallager, och att pausa där har varit helt uteslutet. Därför var vi tvungna att arbeta på ett sätt där installation och dagligt arbete kunde gå hand i hand, säger Håkan Brus, fastighetstekniker på Solar i Örebro.

– Det visade sig vara en mycket effektiv modell, särskilt då samtliga nya armaturer var försedda med snabbanslutningar direkt när de levererades, vilket avsevärt minskade tiden för montage, säger Håkan Brus.

Effektiva snabbkopplingar
För att lyckas med den vältajmade installationen har en stor del av arbetet handlat om förberedelser.

– Förberedelserna är verkligen nyckeln för att kunna göra ett sådant här byte, säger Håkan. Om du bygger något nytt så sätter du ju i regel upp belysningen först, i en tom lokal. Här skulle arbetet göras i en färdig lokal, och dessutom på en plats där ett stort team arbetar aktivt med annat. Så inför själva installationen gjorde vi alla förberedelser vi kunde, så att armaturbytet sedan skulle störa så lite som möjligt.

Rent praktiskt har bytet skett genom att man fokuserat på en gång i taget inne på lagret. Där hade man två stora saxlyftar som fördes framåt tillsammans. I den första stod en installatör som monterade ned de gamla armaturerna, och i den andra stod nästa installatör, redo att montera den nya.

Extra belysning för säkerhet

Armaturerna i fråga kommer från Solar Light och är utrustade med det AI-baserade styrsystemet Helvar Pir ActiveAhead. Installationen har skötts av det Örebrobaserade bolaget Larssons Eltjänst.

– De här armaturerna har varit smidiga att jobba med. Det har varit en enkel installation som kunnat genomföras på ett bra sätt samtidigt som Solars personal kunnat arbeta som vanligt på lagret, säger Fredrik Malmsten, som varit ansvarig för projektet.

Utöver takarmaturerna har man också installerat ett ”anti-panik-ljus” längs med gångarna som lyser mot nödutgångarna vid strömavbrott. Hela installationen slutfördes i september, och Håkan Brus är mycket nöjd med slutresultatet.

– Framför allt är jag nöjd med att vi tillsammans med Larssons Eltjänst lyckats genomföra det här på ett så bra sätt. Det fungerade smidigt och experterna på Solar Light har gjort ett mycket bra arbete med ljusberäkningarna. Nu har vi ett bra och effektivt ljus som drar minimalt med energi.

Det fungerade smidigt och experterna på Solar Light har gjort ett mycket bra arbete med ljusberäkningarna. Nu har vi ett bra och effektivt ljus som drar minimalt med energi. Håkan Brus - Fastighetstekniker på Solar - Örebro

Läs mer om hur Solar Light kan hjälpa dig i ditt nästa projekt

Till Solar Light