Spara din kundvagn

Fastbox stängd

{{cart.Info.Name}}

Vad vill du göra med din kundvagn?

Integrerade solceller - en lösning för framtiden

Tror du fortfarande att solceller är synonymt med stora, klumpiga enheter som gör byggnader ovanligt fula? Då är det hög tid att tänka om! Framtidens lösning stavas integrerade solceller och är både snygg och smart. 

 

 

 

 

Text: Magnus Carlsson
Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Precis vid gränsen mellan Västra Götalands-, Jönköpings- och Hallands län ligger ligger Kinds pastorat, med 30 kyrkor och totalt 120 byggnader. För en tid sedan såg pastoratet ett behov av att byta taket på församlingshemmet i Kalv. I stället för att lägga vanliga betongpannor bestämde man sig då för att tänka nytt.

– Vi ville undersöka om vi i samband med detta kunde installera solceller. Vi ville bidra till att producera energi i stället för att bara förbruka den. Att satsa på solenergi är också samhällsnyttigt och en symbol för att Svenska Kyrkan är aktiv, säger Lars Redegard, fastighetsansvarig på Kinds pastorat.

Lars och Kinds pastorat initierade en förstudie för att se om det överhuvudtaget var möjligt att installera solceller, vad det skulle kosta och hur kalkylen skulle se ut över tid. I studien kom man fram till att det var fullt möjligt – och att det rätta alternativet borde vara integrerade solceller. Det betyder att solcellerna utöver att producera elektricitet också har en annan funktion, i det här fallet att agera takpannor.

– Integrerade solceller är en snygg lösning, det blir lite smäckrare än utanpåliggande paneler. Sedan tycker jag att det är en stor fördel att man inte behöver ha något annat tak under solcellerna. Jag tror att man biter sig själv i svansen lite när man lägger solceller utanpå gamla tak, för man kommer ändå behöva underhålla undertaket, säger Lars Redegard.

Det råder inte några tvivel om att integrerade solceller är en produkt för framtiden. Genom att använda solceller som ser ut som vanliga takpannor, eller annat takmaterial, försvinner den gamla föreställningen att solceller gör ett hus mindre estetiskt tilltalande, och mycket riktigt har efterfrågan på den här typen av solceller ökat kraftigt de senaste åren.

– Det här är verkligen framtiden. Om man ändå behöver byta tak, då ska man överväga att installera integrerade solceller. Det är klart att det kostar lite extra, men ju mer branschen växer desto billigare kommer det också att bli, säger Martina Thalwitzer, solenergiexpert på Afry och den konsult som hjälpt Kinds Pastorat med deras solcellsinstallation.

I sin projektering noterade Martina Thalwitzer att kyrkan mittemot pastoratet hade ett karaktäristiskt plåttak med diagonala kvadrater, och ett av hennes förslag blev därför att låta församlingshemmets nya tak matcha dessa.

– Vi tittade på olika lösningar, och fastnade för Sunstyle, vars paneler lagts på bland annat Strands kyrka i Norge. Det blev verkligen supersnyggt, och var dessutom en hyfsat ekonomisk lösning vilket gjorde att vi också valde att köra på Sunstyles paneler även här. Och resultatet blev jättebra. Det ser bra ut och hjälper kunden att stärka sin miljöprofil, säger Martina Thalwitzer.

Lars Redegard, som själv är arkitekt i grund och botten, är också nöjd med resultatet:

– Man kan onekligen säga att vårt projekt rönt stort intresse. Det är många som hör av sig för att fråga vad det är för material vi har använt. De tycker det är snyggt helt enkelt. Och det tycker jag också.

Härnäst återstår att se om fler av de 120 byggnaderna inom Kinds pastorat ska förses med integrerade solceller. Bygdens kyrkor lämpar sig särskilt bra för solceller då de i regel har ett brett tak mot söder, vilket är idealt för att producera solenergi. Det här är också ett område som pastoratet nu tittar närmare på.

– Vi har ansökt om att få lägga solcellstak med integrerade pannor på en av våra kyrkor och faktiskt fått godkänt för det. Men med de krav som ställdes den gången blev det för dyrt för att det skulle kunna genomföras på ett försvarbart sätt, säger Lars Redegard.

Martina Thalwitzer betonar dock att det är positivt att man faktiskt fått tummen upp till att lägga det integrerade solcellstaket. Den här typen av renoveringar av K-märkta gamla kyrkor ska godkännas av länsantikvarien, vilket brukar vara lättare sagt än gjort.

– Hittills har de enda kyrkor som godkänts varit en i Jämtland som fått godkänt för utanpåliggande montage, och en kyrka i Skåne som fått godkänt för att lägga skifferliknande paneler, säger Martina Thalwitzer. 

– Även om det nu kanske inte blir något med just den här kyrkan så är det ett viktigt besked att vi fått godkänt för integrerade solceller på en kyrka med bevarandekrav. Kyrkornas placeringar och arkitektur är idealiska för solceller. Det är framtidens lösning och det kan förhoppningsvis göra att fler får upp ögonen och blir nyfikna på att testa.

Vi ville bidra till att producera energi i stället för att bara förbruka den Lars Redegard, fastighetsansvarig

Martina Thalwitzers bästa tips för integrerade solceller

1. Skaffa kunskap. 
”Det finns mycket att vinna på att ha rätt kunskap inom solceller. Här rekommenderar jag att man går någon kortare utbildning, för att på så vis ligga i framkant vad gäller kunskap. Det finns till exempel väldigt bra och relevant utbildningar att gå via Solar School.”

2. Välj med omsorg. 
”Ibland hör man skräckhistorier om hur någon beställt en hel container med solceller från Kina för att sedan ge sig ut och installera dessa. Det är inte bra. Jag rekommenderar att man håller sig till beprövade varumärken, hos en pålitlig återförsäljare.”

3. Ta hjälp. 
”Solceller är ett område där det verkligen lönar sig att ta hjälp av någon med mycket erfarenhet. Man kan till exempel ta in mig eller någon annan konsult inom solenergi. Om det inte ryms inom budgeten ska man absolut prata med sin Solarsäljare. De sitter alltid på massor av kunskap och kan både hjälpa och guida dig rätt i den djungel som solcellsbranschen faktiskt innebär.”

Intresserad av att installera solceller?

Upptäck vårt utbud inom solcellsinstallationer.

Läs mer och till vårt sortiment