Träning som gett resultat

– så fördubblade Arfwidsson omsättningen

 

 

 

 

 

Marcus Arfwidssons ryggsmärtor gick så långt att han nästan behövde steloperera ländryggen. För att hans anställda inte ska hamna i samma situation får de nu träna på arbetstid – vilket har gett snabba resultat. På bara sex månader har bolaget dubblat sin omsättning.

Det är tidig fredagsmorgon i Sävedalens industriområde strax utanför Göteborg. Längs E20 ringlar en lång kö av stressade morgonbilister på väg in mot centrum. Ett stenkast från motorvägen är dock arbetsdagen redan i full gång. Dova dunsar från en tung slägga som träffar ett stort traktordäck ackompanjeras av det skärande skrik som uppstår när någon försöker släpa en tung metallsläde framåt och medarna borrar sig ner i asfalten. En grupp om fem personer i vita t-shirts sliter hårt på den lilla parkeringsplatsen, och allra hårdast sliter en storväxt man med långa, flätade mustascher. Han heter Marcus Arfwidsson, och personerna han har med sig på träningspasset är hans anställda.

– Många företag har friskvårdsbidrag, men vi har tagit det till nästa steg genom att erbjuda träning på arbetstid. På fredagsmorgnar är vi inte tillgängliga för våra kunder, för då är vi här och tränar tillsammans. Det bästa beslut jag någonsin fattat, säger Marcus.

Marcus Arfwidsson blev elektriker i början av 2000-talet, och startade eget företag 2011. Verksamheten gick bra och företaget hade mycket jobb – kanske till och med för mycket. Kroppen började nämligen snart ta mycket stryk. Tidigare i livet hade han tränat mycket kampsport, men ju bättre jobbet gick desto mindre träning blev det. Att arbeta uppemot 70-80 timmar i veckan fick snart konsekvenser. Och med Att arbeta uppemot 70-80 timmar i veckan fick snart konsekvenser.– Det är egentligen ganska enkelt. Läkaren har sagt att jag valt fel yrke sett till mina genetiska förutsättningar, och jag jobbade tills jag gick sönder. Men det är lätt hänt, för det är roligt att jobba när det går bra. Då är det lätt att välja bort träningen, och man tänker inte på det förrän det gått för långt, säger Marcus och fortsätter:

– Det finns en statisk problematik i jobbet. Man arbetar i dåliga positioner, man bär tunga grejer och skruvar saker konstant. Till slut lägger axlarna eller ryggen av om man inte tänker sig för. För mig gick det riktigt illa. Jag åt rejäla doser smärtstillande och till slut fick jag bokstavligen krypa ur sängen på morgonen för att kunna resa mig.

Nu stärker vi upp personalen och förebygger det slitage de utsätts för i sitt arbete. MARCUS ARFWIDSSON, Elektriker

Läkarens besked var tydligt. Marcus fick välja mellan att leva med smärtan och riskera att den blev ännu värre – eller steloperera ryggen. Han övervägde alternativen och var på god väg att välja det sistnämnda, när han hos sin barberare en dag träffade en gammal träningskompis. Vännen heter Björn Rudman. Han driver tränings- och rehabanläggningen Caladrius – och han genom åren tagit hand om många personer med liknande problematik.

– Det är väldigt få som förstår hur mycket hantverksyrken belastar kroppen. En elektriker måste vara stark, uthållig och rörlig. Det är långa dagar med fysiskt arbete och skeva arbetspositioner. Dessutom måste en elektriker ha mycket bättre kondition än man kan tro för att kunna hålla koncentrationen uppe hela dagen. Om en elektriker gör fel för att han, eller hon, är stressad eller trött kan det få förödande konsekvenser, säger Björn Rudman, och fortsätter:

– Hela byggbranschen ligger efter. Branschen går på högvarv, det är korta ledtider och låga marginaler, vilket innebär att det är snabba ryck. Jag tror också att det här är en generationsfråga. Ju äldre gubbarna är, desto längre ifrån är de att arbeta med fysisk träning och mental hälsa. Som ett sista försök att undvika steloperationen började Marcus Arfwidsson att träna med Björn Rudman, för att se hur det kunde påverka smärtan. Upplägget består av tunga övningar som aktiverar många muskelgrupper, samtidigt som de får upp flåset rejält.

– Det var så otroligt effektivt att börja träna igen, säger Marcus. Jag hade haft så enormt ont i många år, smärtan minskade direkt. Plötsligt kunde jag spela fotboll med min son igen. Det var en aha-effekt som nästan var pinsam, för jag förstod vad jag försakat. Sedan dess har jag lärt mig att jag måste prioritera träning, den ska in i kalendern. Det är lika viktigt som ett möte med banken.

Efter att ha sett vad träningen gjort för honom beslutade sig Marcus för att även aktivera sin personal. Varje fredagsmorgon träffas nu hela personalstyrkan för ett gemensamt träningspass tillsammans med Björn. Efter träningspasset äter de frukost tillsammans innan de tar sig an dagens uppdrag.

– Det är egentligen ganska logiskt. Jag vill inte att min personal ska göra samma misstag som jag gjorde. Men det handlar ju inte bara om att jag vill vara nobel, det lönar sig också ekonomiskt. Nu stärker vi upp personalen och förebygger det slitage vi utsätts för i vårt arbete. Den kostnaden vi har för att träna är ingenting jämfört med vad de kostar att skicka dem till företagshälsovården om de skadar sig, säger Marcus.

I en bransch där dagarna för många kretsar kring debiterbar tid kan beslutet att lägga två timmar i veckan på träning tyckas vara kontroversiellt, men den minskade debiterbara tiden är inget som oroar Marcus Arfwidsson. Tvärtom går hans företag bättre än någonsin – på bara sex månader har omsättningen dubblats och i dag har han fem anställda.

– Jag är övertygad om att mycket av det beror på träningen. Träningen har gjort att min personal orkar mer och framförallt är de piggare och mer alerta när de är på jobbet. Då gör de ett bättre jobb ute hos kund och därmed får vi nöjdare kunder, säger han.

– Just nu har vi så mycket förfrågningar att vi kommer behöva anställa mer personal, och då kan träningen på arbetstid förhoppningsvis också göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare.

Björn Rudmans bästa tips för att få till träning i vardagen:

1. Prioritera dig själv
”Det är som med syrgasmaskerna på flyget. Hjälp dig själv först, sen kan du hjälpa andra. Det gäller även träning. Du får inte glömma dig själv”.
2. Packa träningskläderna
”Ingen har någonsin lyckats komma hem, ta en tupplur och sen sticka iväg för att träna. Packa istället med dig träningskläderna i bilen och förläng arbetsdagen med en timme på gymmet.”
3. Konditionsträning
”Försök att få till lite konditionsträning varje dag. Gillar du inte att springa kan du promenera snabbt. Men försök göra något varje dag. Trägen vinner och kontinuiteten kommer göra underverk.”
4. Träna hela kroppen
”Tuff styrketräning för hela kroppen gör stor skillnad. Försök att göra komplexa helkroppsövningar, till exempel att gå och bära någonting tungt med bra hållning.”
5. Lyssna på kroppen
”Är du helt slut i kroppen efter jobbet kanske inte tung träning alltid funkar. Då kan en skogspromenad och en lugn hemmakväll vara facit den dagen. Men det är viktigt att ofta få in rörelse.”

Text: Magnus Carlsson
Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Nyfiken på fler artiklar?

Upptäck här!