LANTBRUK

Morgondagens Lantbruk - Myggenäs Gård tar steget in i framtiden

Text: Magnus Carlsson
Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg

Där andra ser hinder ser Myggenäs Gård möjligheter. När företaget, som bland annat vunnit det prestigefyllda priset Årets Spjutspets, nu tar sin anläggning till nästa nivå gör man det med Solar och Treson El som partners.

Som nionde generationens köttbonde kan Fredrik Hagberg mer än de flesta om nötkreatur. Släktens livsverk Myggenäs Gård har länge varit framgångsrika bönder och deras ekologiska nötkött från Tjörn är efterfrågat över hela västkusten – men i dag utgör det bara en liten del av den stora verksamheten.

– Köttproduktionen står för några få procent av vår omsättning, men vi kommer aldrig sluta med det. Det är något vi verkligen brinner för och en viktig del av vår identitet. Vi är bönder i grunden och vill bli betraktade som bönder. Det är så många företag i dag som inte har någon ordentlig värdegrund eller identitet, och vi tänker inte vara ett av dem, säger Fredrik Hagberg.

Brett tjänsteutbud
I stället för att sitta ner och klaga över låga matpriser och dåliga marginaler har Myggenäs Gård valt att driva en bred verksamhet. Utöver köttproduktionen sköter man grönytor, klipper gräsmattor och slåttrar vägkanter. Dessutom har man en stor maskinpark från vilken man hyr ut traktorer och grävare, och sköter allt från gatusopning och snöröjning.

– Man kan säga att vi gör allt möjligt, och det är det vi trivs med. Vi har kanske 1 000 olika kunder, och varje kund är unik. De har sin process och sina behov och vi finns där för att hjälpa dem, säger Fredrik.

Det råder inga tvivel om att konceptet fungerar. Myggenäs Gård har hyllats för sitt entreprenörskap och har bland annat vunnit priset Årets Spjutspets som delas ut av LRF. Gården växer snabbt, och just nu befinner man sig också mitt i en stor expansion. Som huvudpartner inom el och installation i projektet använder man sig av Treson El.

– Vi har haft Myggenäs Gård som kund i 20 års tid, och varit med dem på deras otroliga resa. Den här gången hörde de av sig efter att de köpt en angränsande gård, och nu ville de bygga en ännu större anläggning, berättar Christer Andreasson, vd för Treson El.

– Det var inget litet projekt den här gången. De ville ha en 78 gånger 22 meter stor frigångshall för djur, och sedan en lika stor hall för företagets entreprenadmaskiner. Dessutom skulle de ta nästa steg i satsningen mot att bli en helt grön gård genom att bli självförsörjande med ström från solceller.

Belysningsstyrning via Plejd

Här kan Thomas Hagberg på Myggenäs Lantbruk anpassa belysningen för de olika typer av arbeten som utförs i fastigheterna samt för djurens välmående.

Se vårt plejdsortiment

Snårigt regelverk
Myggenäs Gård hade redan skisser på hur de ville att resultatet skulle bli, och Treson El fick uppdraget att verkställa visionen. De två hallarna behövde både ström och belysning, och Christer Andreasson vände sig till Solar för att tillsammans hitta rätt produkter för projektet.

– Jordbruk är lite speciellt att jobba mot då det finns en hel del regler att förhålla sig till. Man kan inte använda sig av vilka material som helst, och det finns till exempel regler för hur många lux man ska ha i belysningen, säger Christer Andreasson, och fortsätter:

– Vi har arbetat länge med Solar, de är en väldigt trygg partner vid den här typen av projekt och de har alltid världens bästa support. Solar vet alltid vilka produkter som blir bäst och kan dessutom leverera dem till ett vettigt pris.

I det här projektet ställdes Solar Lights expertis verkligen på prov när det kom till att välja rätt belysning. Till djurhållningshallen föll valet till slut på armaturerna GALAXIE och SWEA67, med styrning via Dali.

– Det här är armaturserier som uppfyller de satta produktkrav som ställs i en lantbruksfastighet, och de finns i ett flertal olika utföranden gällande styrning och ljusflöde för att passa varje unik fastighet, berättar Andreas Johansson på Solar Light.

Han fortsätter:
– I det här fallet har vi optimerat ljusmängden och den tillförda effekten, för att få en anläggning som är hållbar över tid. Anläggningen har också en hög energieffektivitet, dels genom armaturerna i sig men även då det kompletterats med styrning. Det gör att man enkelt får optimal ljusmängd under dygnet för de olika typer av arbeten som utförs i fastigheterna samt för djurens välmående.

Uppkopplad lösning
I den andra lokalen, där Myggenäs Gård har verkstad, tvätthall, varmförråd och kallförråd används samma armaturer, men här har man även kompletterat med armaturer på väggarna för att ge ett mer omfattande ljus när traktorer och andra maskiner skymmer ljuset från taket. Tack vare puckar från Plejd kan personalen på Myggenäs Gård nu också styra sin nya belysning direkt från sina telefoner. Inom kort kommer man även ha uppkopplad kamerautrustning för att enkelt kunna följa djuren från distans.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. De här relationerna bygger på förtroende, och vi är trygga i att våra partners hittar de bästa lösningarna för oss. Den dagen de inte längre gör det kommer vi att jobba med någon annan, säger Fredrik Hagberg, och fortsätter:

– Ljus är viktigt, och många gånger något man snålar på för att man tänker att det räcker med vilken lampa som helst. Men så snart man ska in och göra något arbete och känner att det är schyst ljus, då förstår man hur viktigt det faktiskt är.

Vi är väldigt nöjda med resultatet. De här relationerna bygger på förtroende, och vi är trygga i att våra partners hittar de bästa lösningarna för oss FREDRIK HAGBERG, Köttbonde och entreprenör

Sätt rätt ljus på tillvaron med Solar Light

Våra produkter inom belysning är noga utvalda. De håller hög kvalitet och ger dig garanterat mycket värde för pengarna under lång tid. Genom våra belysningsexperter erbjuder vi ljusberäkning som säkerställer att rätt belysning alltid hamnar på rätt plats, oavsett om belysningen ska installeras interiört eller exteriört. Genom vår kompetens och expertis ser vi till att ditt arbete blir så smidigt som möjligt och oavsett vad du söker inom belysning så har vi lösningen för dig. Vi vet vad modern belysning betyder för både människor, miljö och plånbok.

upptäck solar light

Kundcenter

Ring 0771-111 100 -  En kontaktväg för alla dina ärenden.

Oavsett om du behöver hjälp med att lägga order, få teknisk rådgivning eller hjälp med returer och reklamationer så finns vi där för dig.  Du kan även kontakta oss på kundcenter@solar.se

Öppettider mån - fre: 07.00-16.00

Kontakta kundcenter