Solar magasin

Lysande trend

Padel är utan tvekan Sveriges just nu trendigaste träningsform, och runtom i Sverige byggs padelhallar i en rasande fart. En av de viktigaste faktorerna för att få till en bra padelbana är belysningen – och för att lyckas med det är Solar Lights padelarmaturer ett säkert val.

Text: Magnus Carlsson
Fotograf: Emma Larsson

Få trender har varit lika tydliga som padel de senaste åren. Den tennisliknande sporten, som sedan tidigare är enorm på många andra håll i världen, gjorde ett försiktigt intågande i Sverige runt 2016. Efter några tröga år har antalet padelbanor – och förstås antalet spelare – fullständigt exploderat i samband med Coronapandemin. 2020 bokade en halv miljon unika spelare en padelbana i Sverige, och just nu finns cirka 2 000 padelbanor runtom i landet.
Att bygga en padelbana kan tyckas enkelt, men det finns många faktorer att tänka på för att den ska bli omtyckt – och där är en av de viktigaste detaljerna belysningen. Ljuset måste vara placerat och fördelat så att alla spelare ser lika bra, och inte riskerar att bländas någonstans på banan.

– Man kan tro att det finns enkla standardlösningar, men så enkelt är det inte. Det beror bland annat på om banan ska vara inomhus eller utomhus, men också om banan ska användas till träning eller tävling, berättar Jerry Persson på Solar Light.
Kortfattat krävs belysning med mer lux på en inomhusbana jämfört med en utomhusbana, och om banan ska användas till tävling ställs extra höga krav. Till en inomhusbana som endast ska användas för träning och lokala tävlingar ska belysningen ha minst 300 lux, för regionala tävlingar 500 lux – och för nationella och internationella tävlingar krävs minst 750 lux.

– För att få till det riktigt bra behöver man förstås bra armaturer, och där rekommenderar vi vår egen One 23 Flex. Den monteras längs långsidorna och lyser snett in, vilket fungerar väldigt bra i en padelhall. Sedan behöver man också göra noggranna ljusberäkningar för att det ska bli riktigt bra, och det hjälper våra belysningsprojektörer gärna till med, säger Jerry Persson.

Solar har varit med och levererat belysning till ett flertal padelanläggningar runtom i Sverige, där en av de senaste tillhör Gislövs IF. Det är i grund och botten en fotbollsförening, som för en tid sedan bestämde sig för att renovera om en gammal gymnastikhall till en kombinerad padelbana och inomhusträningsanläggning.

– Tanken är att lagen ska kunna köra fys här inne under höst och vinter, och att de minsta kan spela här inne på småmål. Men istället för att hallen ska stå tom stora delar av tiden tänkte vi att det också skulle passa bra med en padelbana. Och det har varit en succé. Den har varit väldigt populär och är nästan alltid fullbokad, och alla pengar vi tjänar på den går till vår ideella förening, berättar Anders Herrlin Carlsson, fastighetsansvarig på Gislövs IF.

Installationen gjordes av RSA Rosengren AB, med ljusberäkning och armaturer levererade från Solar Light. Till en början var ambitionen att göra belysningen med 500 lux, men efter ett gediget arbete av Solars expertteam lyckades man till slut leverera 703 lux – vilket i slutändan skulle visa sig uppskattas av spelarna.

– Ljuset är faktiskt den vanligaste kommentaren vi får här, spelarna tycker det är riktigt bra. Många anläggningar har köpt belysning som i vanliga fall används för utomhusbanor i Spanien, och det blir inte alls samma sak. Jag tycker att vår padelbana blev riktigt bra. Den visar på vikten av att satsa på kvalitet, och när det kommer till kvalitet är belysning en viktig aspekt, säger Anders Herrlin Carlsson.

Ljuset måste vara placerat och fördelat så att alla spelare ser lika bra, och inte riskerar att bländas någonstans på banan. PETER FRANSSON Utesäljare på Solar & poddar

Allt inom belysning

Våra produkter inom belysning är noga utvalda. De håller hög kvalitet och ger dig garanterat mycket värde för pengarna under lång tid. Genom våra belysningsexperter erbjuder vi ljusberäkning som säkerställer att rätt belysning alltid hamnar på rätt plats, oavsett om belysningen ska installeras interiört eller exteriört. 

Läs mer om Solar Light

SolarLight_Logo_Black_719x344px.png