Förbättrad arbetsmiljö och halverade energikostnader

Ett nytt belysningssystem med intelligent ljusstyrning förbättrade arbetsmiljön på Solar. Samtidigt minskade elräkningen med 57% och 2.326 kg CO₂ sparades per år.

se alla projekt
En arbetsplatsutredning 2021 visade att belysningen på Solars kontor i Brøndby inte längre var tidsenlig. Enligt det danska Arbetsmiljöverket* måste artificiell belysning för kontorsarbete vara på 500 lux. Systemet i Brøndby 
gav 200 lux, vilket motsvarade de krav som gällde när systemet var nytt.
 
Solars egen belysningsavdelning genomförde belysnings- och energiberäkningar som visade att man med dagens moderna LED-teknik och armaturen ENVI från Solar Light kunde spara 57 % energi och samtidigt öka belysningsnivån från 200 till 500 lux. Det visade sig också att många av de bordslampor som hade köpts in som extra belysning kunde tas bort.
 
Det var möjligt att göra ett 1:1 utbyte av totalt 311 st 600 x 600 armaturer, monterade i synliga T-skenetak.

*Kunstig belysning - Arbejdstilsynet (at.dk)

Ljusstyrning minskar energiförbrukningen

/globalassets/shared/concepts/solar-light/cases/brondby_case_dk_1.png
Alla 311 nya ENVI-armaturer levereras med L-Sense-teknik. Det innebär att alla armaturer är utrustade med en egen sensor som känner av rörelser och inkommande dagsljus.
Armaturerna delar sedan denna kunskap trådlöst med varandra, så att de i alla avseenden framstår som ett komplett belysningssystem – men utan den traditionella kabeldragningen mellan armaturerna. Denna lösning är särskilt intressant vid renovering av äldre belysningssystem. 
Du kan få ett toppmodernt belysningssystem med dagsljusstyrning utan att behöva genomföra en kostsam renovering av den befintliga installationen.
 
- Den nya anläggningen kan faktiskt leverera 700 lux, men vi har satt en
begränsning på 500 lux. Dels för att spara energi, men också för att
förlänga armaturernas livslängd. 
Som vi alla vet minskar armaturernas ljusflöde med tiden, men när detta sker kommer armaturerna automatiskt att skruvas upp så att vi fortfarande har  rätt belysningsnivå, men utan att använda mer energi än nödvändigt, säger
Carsten Løvgren, försäljningschef – Solar Light.
 
De gamla armaturerna använde 100 % kapacitet för att leverera 200 lux, medan de nya bara använder ca 80 % för att leverera 500 lux.

brondby_case_dk_2.png

80HYiws8uyI=inverso ii wh easy-air.jpg

 

Fördelar med 1:1-utbyte

Med ett 1:1-utbyte återanvänder du den befintliga installationen. Det gör utbytet enklare och snabbare, och med en ny ljusberäkning kan du dessutom snabbt hitta rätt armaturlösning med rätt ljusmängd och maximal energibesparing.

Gammal anläggning

kostnader (inkl. ljuskällor)

 

41.052 kWh/år

263,730.71 kr/år

   4.105,20  kg CO₂/år

Ny anläggning

kostnader (inkl. ljuskällor)

 

17.789  kWh/år

113,027.45 kr/år

   1.778,92  kg CO₂/år

 

 

 

Den nya anläggningen kan faktiskt leverera 700 lux, men vi har satt en begränsning på 500 lux. Dels för att spara energi, men också för att förlänga armaturernas livslängd. Carsten Løvgren, försäljningschef - Solar Light

Ny lagstiftning

Den nya anläggningen i Brøndby följer naturligtvis den senaste lagändringen, som förbjuder användning av kvicksilver.
Vill du veta mer om de senaste förändringarna, kontakta någon av våra experter på belysningsavdelningen eller läs mer på vår hemsida.

Læs mere

Besparingar per år

  23.263 kWh/år

146.397 kr./år

    2.326 kg CO₂/år

Det bästa ljuset för dig

Skulle du också vilja ha det bättre när det gäller den gröna omställningen? Så ta kontakt med oss. Vi visar dig gärna på plats hur vi har inrett vårt kontor på ett energibesparande sätt, eller så kan vi helt enkelt komma till dig för att hitta den bästa individuella upplägget.

Hitta rätt kontaktperson för en region här.

Till kontaktpersonerna

Vi går in i framtiden tillsammans med dig

Den gröna övergången stannar inte bara vid belysning. Vi har naturligtvis ett brett utbud av alternativ för att göra ditt företag energibesparande.

Ta en titt på vår hemsida och låt dig inspireras. Vi är självklart alltid redo att hjälpa dig om du har några frågor.

Vad vi kan erbjuda dig